Back to top

Az alkohol közvetlenül felgyorsítja az öregedést, derül ki egy átfogó genetikai elemzésből

Az alkohol nem tesz jót. Korábbi tanulmányok is kimutatták ezt. Egy korábbi tanulmányban kimutatták, hogy az alkohol különösen káros a 40 év alattiak számára, és megállapították, hogy az alkoholfogyasztás lassíthatja a fejlődő agy növekedési ütemét a serdülők és fiatal felnőttek esetében.

Mindezek a tanulmányok azonban nem mutatták ki, hogy valóban az alkohol felelős-e ezekért az aljas következményekért, vagy más tényezők, például a társadalmi-gazdasági státusz a bűnösök.

Egy új genetikai alapú elemzés

Most az Oxford Population Health kutatói egy új, genetikai alapú elemzés eredményeit mutatták be, amelyek arra utalnak, hogy az alkohol közvetlenül gyorsítja az öregedést a telomer DNS-ének károsítása révén - olvasható az intézmény sajtóközleményében.

"Ezek az eredmények alátámasztják azt a feltételezést, hogy az alkohol, különösen túlzott mennyiségben, közvetlenül befolyásolja a telomer hosszát. A megrövidült telomereket olyan kockázati tényezőként javasolták, amelyek számos súlyos, korral összefüggő betegséget, például az Alzheimer-kórt okozhatják. Eredményeink újabb információval szolgálnak a klinikusok és a betegek számára, akik a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásainak csökkentésére törekszenek.

Továbbá az alkohol mértéke sem mindegy - már az alkoholfogyasztás csökkentése is előnyökkel járhat"

- mondta a tanulmányt vezető Dr. Anya Topiwala, az Oxford Population Health munkatársa.

A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. A sejtek minden egyes osztódása következtében a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Minél hosszabb a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne.

Mendeli randomizáció

Ebben a tanulmányban a kutatók a Mendeli randomizáció (MR) nevű genetikai megközelítést alkalmazták, hogy az Egyesült Királyság Biobankjának több mint 245 000 résztvevőjénél vizsgálják az alkoholfogyasztás és a telomerek hossza közötti összefüggést.

Erős kapcsolatot találtak az alkoholfogyasztás és a rövidebb telomerek között. "A heti 6 egységnél kevesebb alkohol fogyasztásához képest (körülbelül két 250 ml-es pohár bor) a heti 29 egységnél több alkohol fogyasztása (körülbelül tíz 250 ml-es pohár 14 térfogatszázalékos alkoholtartalmú bor) egy és két év közötti, a telomer hosszának életkorral összefüggő változásával járt" - írták közleményükben a kutatók.

Arról is beszámoltak továbbá, hogy a hatások csak a jelenlegi alkoholfogyasztóknál jelentkeztek, a korábbi vagy soha nem alkoholizáló embernél nem. Kijelentették, hogy az alkohol telomerhosszra gyakorolt hatását az alkoholfogyasztás okozta fokozott oxidatív stressz és gyulladás befolyásolta.

"Üdvözlünk minden olyan kutatást, amely az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálja. Ez a konkrét tanulmány egyértelmű összefüggéseket mutat az alkoholfogyasztás és az öregedés között, és rámutat az alkohol és az Alzheimer-kór közötti lehetséges kapcsolatra. A kutatók egyet értenek abban, hogy ez a tanulmány nem bizonyítja az okozati összefüggést, de jól megalapozottan érvelnek a valószínűsíthető biológiai mechanizmusról is. Általánosságban elmondható, hogy egyre több tudományos eredmény mutatja be, hogy pontosan hogyan okoz az alkohol annyi egészségkárosodást és annyi korai halálozást" - zárta gondolatait Dr. Richard Piper, az Alcohol Change UK vezérigazgatója.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Sarki farkast klónoztak Kínában

A kínai Sinogene Biotechnologies a világon elsőként egy sarki farkas bőréből vett DNS-minta segítségével hozta létre az állat genetikai másolatát.