Back to top

Az alkohol közvetlenül felgyorsítja az öregedést, derül ki egy átfogó genetikai elemzésből

Az alkohol nem tesz jót. Korábbi tanulmányok is kimutatták ezt. Egy korábbi tanulmányban kimutatták, hogy az alkohol különösen káros a 40 év alattiak számára, és megállapították, hogy az alkoholfogyasztás lassíthatja a fejlődő agy növekedési ütemét a serdülők és fiatal felnőttek esetében.

Mindezek a tanulmányok azonban nem mutatták ki, hogy valóban az alkohol felelős-e ezekért az aljas következményekért, vagy más tényezők, például a társadalmi-gazdasági státusz a bűnösök.

Egy új genetikai alapú elemzés

Most az Oxford Population Health kutatói egy új, genetikai alapú elemzés eredményeit mutatták be, amelyek arra utalnak, hogy az alkohol közvetlenül gyorsítja az öregedést a telomer DNS-ének károsítása révén - olvasható az intézmény sajtóközleményében.

"Ezek az eredmények alátámasztják azt a feltételezést, hogy az alkohol, különösen túlzott mennyiségben, közvetlenül befolyásolja a telomer hosszát. A megrövidült telomereket olyan kockázati tényezőként javasolták, amelyek számos súlyos, korral összefüggő betegséget, például az Alzheimer-kórt okozhatják. Eredményeink újabb információval szolgálnak a klinikusok és a betegek számára, akik a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásainak csökkentésére törekszenek.

Továbbá az alkohol mértéke sem mindegy - már az alkoholfogyasztás csökkentése is előnyökkel járhat"

- mondta a tanulmányt vezető Dr. Anya Topiwala, az Oxford Population Health munkatársa.

A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. A sejtek minden egyes osztódása következtében a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Minél hosszabb a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne.

Mendeli randomizáció

Ebben a tanulmányban a kutatók a Mendeli randomizáció (MR) nevű genetikai megközelítést alkalmazták, hogy az Egyesült Királyság Biobankjának több mint 245 000 résztvevőjénél vizsgálják az alkoholfogyasztás és a telomerek hossza közötti összefüggést.

Erős kapcsolatot találtak az alkoholfogyasztás és a rövidebb telomerek között. "A heti 6 egységnél kevesebb alkohol fogyasztásához képest (körülbelül két 250 ml-es pohár bor) a heti 29 egységnél több alkohol fogyasztása (körülbelül tíz 250 ml-es pohár 14 térfogatszázalékos alkoholtartalmú bor) egy és két év közötti, a telomer hosszának életkorral összefüggő változásával járt" - írták közleményükben a kutatók.

Arról is beszámoltak továbbá, hogy a hatások csak a jelenlegi alkoholfogyasztóknál jelentkeztek, a korábbi vagy soha nem alkoholizáló embernél nem. Kijelentették, hogy az alkohol telomerhosszra gyakorolt hatását az alkoholfogyasztás okozta fokozott oxidatív stressz és gyulladás befolyásolta.

"Üdvözlünk minden olyan kutatást, amely az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálja. Ez a konkrét tanulmány egyértelmű összefüggéseket mutat az alkoholfogyasztás és az öregedés között, és rámutat az alkohol és az Alzheimer-kór közötti lehetséges kapcsolatra. A kutatók egyet értenek abban, hogy ez a tanulmány nem bizonyítja az okozati összefüggést, de jól megalapozottan érvelnek a valószínűsíthető biológiai mechanizmusról is. Általánosságban elmondható, hogy egyre több tudományos eredmény mutatja be, hogy pontosan hogyan okoz az alkohol annyi egészségkárosodást és annyi korai halálozást" - zárta gondolatait Dr. Richard Piper, az Alcohol Change UK vezérigazgatója.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.