Back to top

Betegségekre minimális az esély, rovarok bőven vannak – növényvédelmi előrejelzés 31. hét

Továbbra is az aszály határozza meg a kertek növényvédelmi helyzetét. Betegségek terjedésétől nem igazán kell tartani, az amerikai lepkekabóca és a zöld vándorpoloska szaporodása ugyanakkor annyira felgyorsult, hogy indokolt ellenük védekezni.

Július végéig tovább folytatódott a hőségrekordokkal tarkított aszályos időjárás. A leginkább sújtott térségekben (az Alföld középső, déli és keleti tájegységei, valamint a Mezőföld) a vízhiány katasztrofális következményekkel jár, a kalászos gabonák és a repce után a kapás növények mennek tönkre.

A hőségben felgyorsult a gyümölcsfélék érése, ugyanakkor a gyümölcshullás és a napégés is mindennapos jelenség.

Ilyen körülmények között a betegségek terjedési esélye minimálisra csökkent, a rovarkártevők egy részének viszont ideálisnak tűnik a hőség és a szárazság.

Felgyorsult azaz amerikai lepkekabóca szaporodása, ahol lehetséges, ajánlott a védekezés ellene
Felgyorsult azaz amerikai lepkekabóca szaporodása, ahol lehetséges, ajánlott a védekezés ellene
Az almástermésű növényeknél folyamatosan, emelkedő létszámmal rajzik az almamoly. Nem lehet tudni, hogy ez már az első, vagy pedig a második nemzedék, mert a tavaszi, kissé megkésett rajzáskezdet óta egyfolytában fogják a lepkéket a feromoncsapdák. Az almamoly mellett a betegségek közül csupán a lisztharmatfertőzést lehet megemlíteni, általában 20% körüli a fertőzött hajtások aránya.

Sok a napégett gyümölcs, valamint általános jellemző a levelek kanalasodása a hőség és a légköri aszály miatt.

A csonthéjas termésű fákon felerősödött a levélhullás, de nem a kórokozók, hanem a vízhiány miatt. Ezzel együtt a legnagyobb terméshullást a szilvafák esetében láthatjuk, de a termésveszteségnek csak kisebb hányada írható a szilvamoly rovására, mely kis szünet után ismét rajzik.

Egyre több növénykultúrát érint a zöld vándorpoloska szívogatása
Egyre több növénykultúrát érint a zöld vándorpoloska szívogatása
A keleti gyümölcsmoly rajzásában is emelkedés tapasztalható, a kártevő sok gyümölcsfélét veszélyeztet, külön kell kiemelni a birset, melyet legtovább képes károsítani.

A nyugati dióburoklégy rajzása folyamatos, de a csapdázott legyek száma nem túl kiemelkedő. Emellett nőtt a gnomóniás gyümölcs- és levélfertőzöttség mértéke is, valamint sok a nemezes és szemölcsös gubacsatkától megbetegedett levél a diófákon.

A szüretelésre váró szederültetvényekben tömegesen fogják a csapdák a foltosszárnyú muslicákat. A védekezés gyakorlatilag lehetetlen a folyamatos betakarítás miatt,

legfeljebb a csapdázás lehet a megoldás.

A földibolhák inváziója még most is tart, elsősorban a keresztesvirágú zöldségféléket veszélyezteti. A tömeges kártétel miatt órák alatt hatalmas pusztítást képesek okozni a tormán, retken, káposztaféléken.

Egyre több növénykultúrát érint az amerikai lepkekabóca és a zöld vándorpoloska szívogatása. Mindkét kártevő szaporodása felgyorsult, ezért ahol lehetséges, ajánlott a védekezés a kártevők ellen.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.

Rezes lemosó permetezés: többször is megéri elvégezni

A lemosó permetezéseknek számos előnyök van: gyérítik az áttelelő kártevők, és az áttelelő kórokozók számát, és mivel nincs lomb a fákon, nem kell tartani a szer miatti perzseléstől. Ősztől tavaszig ezt több alkalommal elvégezhetjük, így a hatékonyság fokozható.

Több mint ötszáz katalán településen vezetnek be vízkorlátozást a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek - közölte az El País című újság.