Back to top

Betegségekre minimális az esély, rovarok bőven vannak – növényvédelmi előrejelzés 31. hét

Továbbra is az aszály határozza meg a kertek növényvédelmi helyzetét. Betegségek terjedésétől nem igazán kell tartani, az amerikai lepkekabóca és a zöld vándorpoloska szaporodása ugyanakkor annyira felgyorsult, hogy indokolt ellenük védekezni.

Július végéig tovább folytatódott a hőségrekordokkal tarkított aszályos időjárás. A leginkább sújtott térségekben (az Alföld középső, déli és keleti tájegységei, valamint a Mezőföld) a vízhiány katasztrofális következményekkel jár, a kalászos gabonák és a repce után a kapás növények mennek tönkre.

A hőségben felgyorsult a gyümölcsfélék érése, ugyanakkor a gyümölcshullás és a napégés is mindennapos jelenség.

Ilyen körülmények között a betegségek terjedési esélye minimálisra csökkent, a rovarkártevők egy részének viszont ideálisnak tűnik a hőség és a szárazság.

Felgyorsult azaz amerikai lepkekabóca szaporodása, ahol lehetséges, ajánlott a védekezés ellene
Felgyorsult azaz amerikai lepkekabóca szaporodása, ahol lehetséges, ajánlott a védekezés ellene
Az almástermésű növényeknél folyamatosan, emelkedő létszámmal rajzik az almamoly. Nem lehet tudni, hogy ez már az első, vagy pedig a második nemzedék, mert a tavaszi, kissé megkésett rajzáskezdet óta egyfolytában fogják a lepkéket a feromoncsapdák. Az almamoly mellett a betegségek közül csupán a lisztharmatfertőzést lehet megemlíteni, általában 20% körüli a fertőzött hajtások aránya.

Sok a napégett gyümölcs, valamint általános jellemző a levelek kanalasodása a hőség és a légköri aszály miatt.

A csonthéjas termésű fákon felerősödött a levélhullás, de nem a kórokozók, hanem a vízhiány miatt. Ezzel együtt a legnagyobb terméshullást a szilvafák esetében láthatjuk, de a termésveszteségnek csak kisebb hányada írható a szilvamoly rovására, mely kis szünet után ismét rajzik.

Egyre több növénykultúrát érint a zöld vándorpoloska szívogatása
Egyre több növénykultúrát érint a zöld vándorpoloska szívogatása
A keleti gyümölcsmoly rajzásában is emelkedés tapasztalható, a kártevő sok gyümölcsfélét veszélyeztet, külön kell kiemelni a birset, melyet legtovább képes károsítani.

A nyugati dióburoklégy rajzása folyamatos, de a csapdázott legyek száma nem túl kiemelkedő. Emellett nőtt a gnomóniás gyümölcs- és levélfertőzöttség mértéke is, valamint sok a nemezes és szemölcsös gubacsatkától megbetegedett levél a diófákon.

A szüretelésre váró szederültetvényekben tömegesen fogják a csapdák a foltosszárnyú muslicákat. A védekezés gyakorlatilag lehetetlen a folyamatos betakarítás miatt,

legfeljebb a csapdázás lehet a megoldás.

A földibolhák inváziója még most is tart, elsősorban a keresztesvirágú zöldségféléket veszélyezteti. A tömeges kártétel miatt órák alatt hatalmas pusztítást képesek okozni a tormán, retken, káposztaféléken.

Egyre több növénykultúrát érint az amerikai lepkekabóca és a zöld vándorpoloska szívogatása. Mindkét kártevő szaporodása felgyorsult, ezért ahol lehetséges, ajánlott a védekezés a kártevők ellen.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.