0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Betegségekre minimális az esély, rovarok bőven vannak – növényvédelmi előrejelzés 31. hét

Továbbra is az aszály határozza meg a kertek növényvédelmi helyzetét. Betegségek terjedésétől nem igazán kell tartani, az amerikai lepkekabóca és a zöld vándorpoloska szaporodása ugyanakkor annyira felgyorsult, hogy indokolt ellenük védekezni.

Július végéig tovább folytatódott a hőségrekordokkal tarkított aszályos időjárás. A leginkább sújtott térségekben (az Alföld középső, déli és keleti tájegységei, valamint a Mezőföld) a vízhiány katasztrofális következményekkel jár, a kalászos gabonák és a repce után a kapás növények mennek tönkre.

A hőségben felgyorsult a gyümölcsfélék érése, ugyanakkor a gyümölcshullás és a napégés is mindennapos jelenség.

Ilyen körülmények között a betegségek terjedési esélye minimálisra csökkent, a rovarkártevők egy részének viszont ideálisnak tűnik a hőség és a szárazság.

Az almástermésű növényeknél folyamatosan, emelkedő létszámmal rajzik az almamoly. Nem lehet tudni, hogy ez már az első, vagy pedig a második nemzedék, mert a tavaszi, kissé megkésett rajzáskezdet óta egyfolytában fogják a lepkéket a feromoncsapdák. Az almamoly mellett a betegségek közül csupán a lisztharmatfertőzést lehet megemlíteni, általában 20% körüli a fertőzött hajtások aránya.

Sok a napégett gyümölcs, valamint általános jellemző a levelek kanalasodása a hőség és a légköri aszály miatt.

A csonthéjas termésű fákon felerősödött a levélhullás, de nem a kórokozók, hanem a vízhiány miatt. Ezzel együtt a legnagyobb terméshullást a szilvafák esetében láthatjuk, de a termésveszteségnek csak kisebb hányada írható a szilvamoly rovására, mely kis szünet után ismét rajzik.

A keleti gyümölcsmoly rajzásában is emelkedés tapasztalható, a kártevő sok gyümölcsfélét veszélyeztet, külön kell kiemelni a birset, melyet legtovább képes károsítani.

A nyugati dióburoklégy rajzása folyamatos, de a csapdázott legyek száma nem túl kiemelkedő. Emellett nőtt a gnomóniás gyümölcs- és levélfertőzöttség mértéke is, valamint sok a nemezes és szemölcsös gubacsatkától megbetegedett levél a diófákon.

A szüretelésre váró szederültetvényekben tömegesen fogják a csapdák a foltosszárnyú muslicákat. A védekezés gyakorlatilag lehetetlen a folyamatos betakarítás miatt,

legfeljebb a csapdázás lehet a megoldás.

A földibolhák inváziója még most is tart, elsősorban a keresztesvirágú zöldségféléket veszélyezteti. A tömeges kártétel miatt órák alatt hatalmas pusztítást képesek okozni a tormán, retken, káposztaféléken.

Egyre több növénykultúrát érint az amerikai lepkekabóca és a zöld vándorpoloska szívogatása. Mindkét kártevő szaporodása felgyorsult, ezért ahol lehetséges, ajánlott a védekezés a kártevők ellen.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet