Back to top

A darazsak képesek különbséget tenni az "azonos" és a "különböző" között

A Michigani Egyetem kutatótriója megállapította, hogy a redősszárnyú darazsak képesek különbséget tenni az azonos és a különböző dolgok között.

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban megjelent tanulmányukban Chloe Weise, Christian Cely Ortiz és Elizabeth Tibbetts

olyan kísérleteket írnak le, amelyekben darazsakat idomítottak, és úgy vélik, eredményeik azt mutatják, hogy hasonló absztrakciós képességek valószínűleg más rovarokban is léteznek.

Az emberek természetesen a hasonlóságok ellenére is eléggé képesek megkülönböztetni az azonos és a különböző dolgokat. A legtöbb ember meg tudja állapítani például, hogy két tárgy autó, még akkor is, ha az egyik piros, a másik pedig kék. Korábbi kutatások kimutatták, hogy más élőlények is rendelkeznek hasonló képességekkel; a hollófélék, a papagájok, a kacsák, a delfinek és a galambok képesek megkülönböztetni az azonos vagy különböző dolgok közötti különbségeket, és ennek alapján választani. Az európai mézelő méh is képes erre. Ebben az új kísérletben a kutatók a redősszárnyú darazsat tesztelték, mivel jól ismert képességük, hogy fajtársaik között meg tudják különböztetni egymást.

Fotó: pixabay.com

A darazsak teszteléséhez a kutatók egy kis áramütés alkalmazásával betanították a csoportokat arra, hogy azonos vagy különböző színű tárgypárokra reagáljanak. Ezután tesztelték a darazsakat, hogy képesek-e alkalmazni a megtanultakat különböző típusú ingerekre, például különböző színekre vagy szagokra. Ennek során azt találták, hogy a darazsak az esetek körülbelül 80%-ában képesek voltak erre, ami több, mint véletlen.

A kísérletek azt mutatják, hogy a darazsak képesek osztályozni az ingereket azok összefüggései alapján, és ezt a képességet felhasználni a cselekvéseikre vonatkozó döntések meghozatalához.

Ez a képesség a kutatók szerint azt mutatja, hogy a redősszárnyú darazsak képesek absztrakt fogalmak tanulására. Megjegyzik, hogy ez a képesség egy olyan élőlénynél, amelynek ilyen kevés agysejtje van (kevesebb mint 1 millió), arra utal, hogy a képesség valószínűleg sok más, hasonló agyméretű élőlénynél is jelen van.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.

Válogatós vendég? Nem mindegy, milyen színű a tányér!

Mostanában készült az első kutatás arra vonatkozólag, hogy befolyásolja-e az ételben válogatós egyének „ízlését” az, hogy milyen színű tányérban kapják az ételt. Az akadémikusok meglepő felfedezést tettek.

Így védik meg a vadméhek a háziméheket a vírusoktól

Több ezer endemikus és behurcolt méhegyedet vizsgáltak meg Michigan államban. Azon mezőgazdasági területeken volt a legalacsonyabb a három legveszélyesebb kórokozó gyakorisága, ahol változatos méhközösségek voltak jelen.

A föld alá vitték a középfeszültségű vezetéket Mosonmagyaróvár környékén a madarak védelmében

Az E.ON Hungária Csoport a föld alá vezette középfeszültségű hálózatát Mosonmagyaróvár környékén a túzokok és más nagytestű madarak szabad vonulása érdekében - közölte a cég az MTI-vel.

A gyűlölt íbisz mégis hasznot hoz

Ausztrália egyik őshonos madara, az malukui íbisz, nem túl népszerű a lakosok körében. Sokan csak "kuka-tyúknak" hívják, mivel előszeretettel túrja fel a szemeteseket élelem után kutatva, de akár az emberek kezéből is kikapja az ennivalót. Nem csoda hát, ha népszerűtlen madárnak számít hazájában.

A vizes élőhelyek megőrzéséért

A legrégebbi természetvédelmi államközi megállapodás az a bizonyos Ramsari Egyezmény, amely a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, a vízimadarak élőhelyeiről szól. Az egyezmény létrejötte a XX. század második felében jelentősen felgyorsuló vizes élőhelyek pusztulásának, valamint a vízimadarak eltűnésének az eredménye.

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, Tatán.