0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A darazsak képesek különbséget tenni az „azonos” és a „különböző” között

A Michigani Egyetem kutatótriója megállapította, hogy a redősszárnyú darazsak képesek különbséget tenni az azonos és a különböző dolgok között.

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban megjelent tanulmányukban Chloe Weise, Christian Cely Ortiz és Elizabeth Tibbetts

olyan kísérleteket írnak le, amelyekben darazsakat idomítottak, és úgy vélik, eredményeik azt mutatják, hogy hasonló absztrakciós képességek valószínűleg más rovarokban is léteznek.

Az emberek természetesen a hasonlóságok ellenére is eléggé képesek megkülönböztetni az azonos és a különböző dolgokat. A legtöbb ember meg tudja állapítani például, hogy két tárgy autó, még akkor is, ha az egyik piros, a másik pedig kék. Korábbi kutatások kimutatták, hogy más élőlények is rendelkeznek hasonló képességekkel; a hollófélék, a papagájok, a kacsák, a delfinek és a galambok képesek megkülönböztetni az azonos vagy különböző dolgok közötti különbségeket, és ennek alapján választani. Az európai mézelő méh is képes erre. Ebben az új kísérletben a kutatók a redősszárnyú darazsat tesztelték, mivel jól ismert képességük, hogy fajtársaik között meg tudják különböztetni egymást.

A darazsak teszteléséhez a kutatók egy kis áramütés alkalmazásával betanították a csoportokat arra, hogy azonos vagy különböző színű tárgypárokra reagáljanak. Ezután tesztelték a darazsakat, hogy képesek-e alkalmazni a megtanultakat különböző típusú ingerekre, például különböző színekre vagy szagokra. Ennek során azt találták, hogy a darazsak az esetek körülbelül 80%-ában képesek voltak erre, ami több, mint véletlen.

A kísérletek azt mutatják, hogy a darazsak képesek osztályozni az ingereket azok összefüggései alapján, és ezt a képességet felhasználni a cselekvéseikre vonatkozó döntések meghozatalához.

Ez a képesség a kutatók szerint azt mutatja, hogy a redősszárnyú darazsak képesek absztrakt fogalmak tanulására. Megjegyzik, hogy ez a képesség egy olyan élőlénynél, amelynek ilyen kevés agysejtje van (kevesebb mint 1 millió), arra utal, hogy a képesség valószínűleg sok más, hasonló agyméretű élőlénynél is jelen van.

Forrás: phys.org