Back to top

A darazsak képesek különbséget tenni az "azonos" és a "különböző" között

A Michigani Egyetem kutatótriója megállapította, hogy a redősszárnyú darazsak képesek különbséget tenni az azonos és a különböző dolgok között.

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban megjelent tanulmányukban Chloe Weise, Christian Cely Ortiz és Elizabeth Tibbetts

olyan kísérleteket írnak le, amelyekben darazsakat idomítottak, és úgy vélik, eredményeik azt mutatják, hogy hasonló absztrakciós képességek valószínűleg más rovarokban is léteznek.

Az emberek természetesen a hasonlóságok ellenére is eléggé képesek megkülönböztetni az azonos és a különböző dolgokat. A legtöbb ember meg tudja állapítani például, hogy két tárgy autó, még akkor is, ha az egyik piros, a másik pedig kék. Korábbi kutatások kimutatták, hogy más élőlények is rendelkeznek hasonló képességekkel; a hollófélék, a papagájok, a kacsák, a delfinek és a galambok képesek megkülönböztetni az azonos vagy különböző dolgok közötti különbségeket, és ennek alapján választani. Az európai mézelő méh is képes erre. Ebben az új kísérletben a kutatók a redősszárnyú darazsat tesztelték, mivel jól ismert képességük, hogy fajtársaik között meg tudják különböztetni egymást.

Fotó: pixabay.com

A darazsak teszteléséhez a kutatók egy kis áramütés alkalmazásával betanították a csoportokat arra, hogy azonos vagy különböző színű tárgypárokra reagáljanak. Ezután tesztelték a darazsakat, hogy képesek-e alkalmazni a megtanultakat különböző típusú ingerekre, például különböző színekre vagy szagokra. Ennek során azt találták, hogy a darazsak az esetek körülbelül 80%-ában képesek voltak erre, ami több, mint véletlen.

A kísérletek azt mutatják, hogy a darazsak képesek osztályozni az ingereket azok összefüggései alapján, és ezt a képességet felhasználni a cselekvéseikre vonatkozó döntések meghozatalához.

Ez a képesség a kutatók szerint azt mutatja, hogy a redősszárnyú darazsak képesek absztrakt fogalmak tanulására. Megjegyzik, hogy ez a képesség egy olyan élőlénynél, amelynek ilyen kevés agysejtje van (kevesebb mint 1 millió), arra utal, hogy a képesség valószínűleg sok más, hasonló agyméretű élőlénynél is jelen van.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihalt az uhuzás napjainkra

A dúvadgyérítés a vadgazdálkodás egy sarkalatos pontja. Legyen szó szőrmés vagy tollas kártevőről, kordában tartásuk, állományszabályozásuk elengedhetetlen. Így volt ez több mint száz évvel ezelőtt is. Manapság puskán kívül főként különféle csapdákkal lehet tizedelni állományukat, de hathatós módszer napjainkban nincs igazán, egyebek mellet köszönhetően a nem elégséges időráfordításra.

Jelentős mennyiségű madarat veszélyeztet a kihalás Romániában

Románia több mint negyven madárfaját a kihalás fenyegeti, további csaknem harminc pedig mérsékelten fenyegetettnek minősül - közölte kedden a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Madárritkaság a debreceni állatkertben

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel.

Vádat emeltek a jeladós keselyű kilövésének ügyében

Nagy sajtóvisszhangot kapott annak idején, amikor tavaly tavasszal hazánkban egy jeladóval ellátott barátkeselyű eltűnt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keresőkutyás felderítését követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett a Kisvárdai Rendőrkapitányságon, ahol az elsődleges helyszíni intézkedéseket megtették az ügyben.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…