Back to top

„Ne hagyj az autóban!”

A nagy nyári melegben egy autóban 5-10 perc alatt 50-60 Celsius fokra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet. A háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság.

Fotó: Pixabay
„A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet. A kánikulában a kedvencek mellett gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is” – hívta fel a figyelmet Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke.

A Nébih minden évben rámutat: a legjobb védekezés a megelőzés, ezért soha ne hagyják az emberek a kedvencüket a tűző napon kikötve, vagy kocsiba zárva. Kánikulában fokozottan óvja kutyáját.

A tragédiák megelőzése, a minél hatékonyabb figyelemfelkeltés érdekében a Nébih idén is várja azon vendéglátó- és kereskedelmi helyek, valamint magánemberek jelentkezését, akik készek jól látható helyre (pl. az üzletek bejárati ajtajára) kiragasztani a „Ne hagyj az autóban!” matricát. Az igényeket a a Nébih honlapján lévő űrlap kitöltésével jelezhetik.

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

Mit tehet, ha észrevesz egy kutyát egy lezárt autóban?

A kutyák testhőmérsékletüket elsősorban légzéssel szabályozzák. Ezért az állatok sokkal érzékenyebbek a hőre, mint mi, emberek. Még a 40 fok körüli hőmérséklet is halálos lehet egy kutyának. Ezért gyorsan kell cselekednie, ha kutyát talál egy bezárt autóban.

Ha az autó egy szupermarketben vagy más nyilvános létesítményben parkol, és az állat még mindig eszméleténél van, elsőként közvetlenül az autó tulajdonosának kellene szólni.

Seres Zoltán hangsúlyozta, hogy

soha ne hagyjon házi kedvencet az autóban, mely tűző napon parkol, még részben lehúzott ablakok esetén sem!

Amennyiben úgy látja, hogy az állat teljesen legyengült, eszméletét vesztette, ne vesztegesse az időt arra, hogy megkeresse az autó tulajdonosát! Késlekedés nélkül értesítse a rendőrséget (a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén) és a mentőszolgálatot!

Fotó: Pixabay
És ha a jármű tulajdonosa nem jelentkezik, vagy nem megtalálható?

 • Azonnal értesítse a rendőrséget (107; 112) vagy a mentőszolgálatot (104; 112) vagy a tűzoltóságot (105; 112).
 • Vészhelyzetben hívjon fel egy állatmentő szolgálatot. (Orpheus, Rex, Főnix stb.)
 • Maradjon az autó mellett, és ne hagyja magára az állatot.
 • Beszéljen a járókelőkkel, akik tanúként szolgálhatnak.
 • Telefonjával rögzítse a helyzetet.
 • Jegyezze fel az összes fontos adatot: dátum, hely, idő, az autó márkája, az autó színe és rendszáma.
 • Várja meg a rendőrök, mentők érkezését.

Kiengedhető egy kutya az autóból?

Ha a kutya állapota drámaian romlik, vagy az állat akár eszméletét is elveszíti, azonnal intézkedni kell, mert az állat állapotától függően előfordulhat, hogy a kutyát saját kezűleg kell kimenteni a túlmelegedett járműből. Ez a döntés józan észt igényel. Ha kétségei vannak, mindenképpen érdemes kikérni más járókelő véleményét. Kérjen segítséget tőlük is.

 • Dokumentálja az esetet fotókkal és/vagy videó felvételekkel.
 • Hívja fel és kérje egy állatmentő segítségét.
 • Kérje meg a járókelőket, hogy járjanak el tanúként.
 • Ellenőrizze, hogy az autó minden ajtaja zárva van-e.
 • Ha az autó be van zárva, törje be az autó egyik oldalsó ablakát – ez kevesebb kárt okoz, mint az első vagy a hátsó ablak betörése.
 • Vegye ki az állatot a járműből, és helyezze hűvös, árnyékos helyre.
 • Ha az állat eszméletlen, azonnal helyezze fekvő helyzetbe, és ellenőrizze az állat légzését. Körülbelül 10-40 légzés percenként normális.
 • Ha az állat eszméleténél van, adjon neki sok vizet inni. Ha a kutya nem akar önállóan inni, nedvesítse meg a nyelvét vízzel.
 • Hűtse le a kutyát – de óvatosan és lassan. Enyhén nedvesítse meg a bundát és a mancsokat. Legyezgesse, vagy akár csavarja hideg vizes lepedőbe.
 • Várja meg a mentők érkezését.

Tipp: Írja le a járókelők nevét és címét, hogy egy esetleges polgári peres bírósági tárgyalás esetén tanúként lehessen őket használni.

Vészhelyzetben betörhető-e az autó ablaka? A jogi helyzet

Ha valaki betöri a jármű ablakát, az alapvetően anyagi kár. A segítőknek tehát arra kell számítaniuk, hogy a jármű tulajdonosa később büntetőfeljelentést tesz anyagi kár miatt.

De mi a jogi helyzet, ha ez egy mentőakció részeként történik? A rendőrnek „indokolt veszélyhelyzet” miatt joga van ahhoz, hogy megfelelő eszközökkel elhárítsa az élet- és testi veszélyt. Ide tartozik a kutyák, állatok mentése is. Ha ilyen drámai helyzethez hívják, akkor a veszélyeztetett állat kiszabadítása érdekében akár be is törje az autó üvegét, szélvédőjét. Ilyenkor a kár a bűncselekménynek minősülő gondatlanságot megvalósító tulajdonost – vagy a jármű használóját – terheli, ráadásul ilyen kárra a biztosítótársaságok sem fizetnek. Utólag minden kétséget kizáróan be kell bizonyítani, hogy valóban veszélyhelyzetről volt szó. Mindenképpen dokumentálni kell mindent, és tanúkat kell keresni az egész eljárás idejére!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

Állatvédelmi szakállatorvosi képzés indul

Először indított állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Vakcina a borjúhasmenés megelőzésére

Egy német állategészségügyi vállalat, a Boehringer Ingelheim Animal Health piacra dobta az első borjúhasmenés megelőzésére alkalmas vakcinát, a Fencovis-t.

Rosszul adták be a vakcinát, elpusztultak az állatok

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint Vietnam illetékesei megállapították az afrikai sertéspestis elleni új vakcina beadása után elpusztult sertések elhullásának okát. A vietnámi tisztviselők jelentése alapján közölték, hogy a sertéspusztulás „az irányelveknek meg nem felelő vakcinázási eljárások” miatt következett be.

Október elejétől ebzárlat és legeltetési tilalom Békés megyében

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el október 1. és 21. között Békés megye közigazgatási területén a Békés Megyei Kormányhivatal, mert a rókák veszettségének megelőzése érdekében csalétek-vakcinákat helyeznek ki repülőgépes kiszórással - közölte a békési önkormányzat kedden az MTI-vel.

Veszett rókát találtak

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a betegség gyanúja miatt kilőtt rókánál. Az idegrendszeri tüneteket is mutató állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpalád község területén ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

A COVID-hoz hasonló, potenciálisan veszélyes vírust azonosítottak

Oroszországi kis patkósdenevérekből mutatták ki azt a vírust, mely igen hasonló a SARS-CoV-2-höz. Elképzelhető, hogy ez a vírus is képes embereket megfertőzni, és úgy tűnik, az eddigi vakcinák sem nyújtanak védelmet velük szemben.

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.