Back to top

Vitaminbomba ínyencség - nem csak gourméknak

A cukkini a kiskertek jollyjokere: termesztése könnyű, hozama bőséges és terméséből igen változatos ételek készíthetők, az egyszerű főzeléktől kezdve a cukkinivirágos ínyenc fogásokig. A cukkinivirág fogyasztása külföldön egyre népszerűbb, ma már vannak olyan olasz termelők akik kifejezetten a virág miatt termesztik a cukkinit.

A cukkini (Cucurbita pepo var. giromontiina) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik, és eredetileg Dél-Európából származik. A kiskertekben is sikerrel nevelhető fajtáinak választéka ma már óriási, a legtöbb fajtát Olaszországban és Franciaországban termesztik. 

Ez a zöldségféle egynyári, a vaskos, hosszú üreges levélszárak és virágos hajtások egy erős főhajtásból eredve sűrű, bokros növényt alkotnak. Feltűnő, nagy méretű csésze alakú sárga virágokat hoz.  A cukkini egylaki, azaz egy növényen a hím és női virágok is megtalálhatók. A hím virágok vékony, hosszú száron, míg a nőivarú virágok rövid száron helyezkednek el. Ez utóbbi sok fajtánál a már érőfélben lévő termésen is rajta marad egy ideig. 

Fotó: www.pixabay.com

A termés nagy víztartalmú, héja a  sárgától a fehér csíkoson keresztül a sötétzöldig változatos színű és formájú lehet,  súlyuk akár az öt kilogrammot is elérheti.  

A cukkini a napos vagy félárnyékos helyet kedveli, tápanyagban gazdag, laza és humuszos talajt igényel.

A magot jellemzően áprilisban kell 4-8 centiméteres cserépbe vagy tőzegkockába vetni.  Nagyjából egy hét alatt csíráznak ki 20 Celsius fokon. A szabadba ültetni csak a fagyos szentek után május közepétől szabad, ekkor akár helyre is vethetjük  80 x 80 vagy 100 x 100 centiméteres térállásba.

Nem érdemes túl sok magot vetni, mivel egy négytagú család szükségletét  mindössze néhány növény is lefedi.
Tápanyagigényes növényként megfelelő tápanyagellátásra van szüksége, ezért már az ágyás előkészítésekor érdemes  három-öt liter érett komposztot a talajba forgatni. A cukkinit rendszeresen kell öntözni is, ha ez elmarad, a termés deformálódhat, és keserű íze lehet.
Fotó: www.pixabay.com
A cukkini termesztése során előfordulhat, hogy a termés nehezen köt, ennek a rossz beporzás az egyik oka. A cukkini kezdetben hím virágokat hoz, majd a  hőmérséklet emelkedésével együtt egyre nagyobb számban jelennek meg a nőivarú virágok, ezek azonban hamar lehullanak a növényről. Problémát jelenthet az is, hogy magas hőmérsékleten a pollen veszít a termékenyítőképességéből,  esős napokon a magas páratartartalom miatt a pollen összetapad.
Ideális esetben a növények az ültetés után hat-nyolc héttel termőre fordulnak, és hetente 4-6 darab termést is érlelnek. 

 A legjobb, ha a zsenge cukkinit 18-20 centisen már leszedjük, mert a nagyra növő termések sokszor túl szivacsosak vagy túl nahy a nedvességtartalmuk.  

Nagyon változatos és egészséges, finom fogások készíthetők a cukkini terméséből. Főzeléknek, grillezve, rántva és töltve is ízletes. Kevesen tudják, hazánkban nincs is nagyon hagyománya,  de a cukkini virágokból is egészen különleges és mutatós ételek készíthetők: leggyakrabban ricottával töltve, és vékony sörtésztába mártva sütjök meg, de egyszerűen pizzára halmozva, vagy salátába feldarabolva is finom lesz. Mind a hím és mind a női ivarú virágok fogyaszthatók.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Most nyílik a szilva?!

Szeptember első felében virágzó szilvafákat és díszfákat – főleg vadgesztenyét – is láthattunk. Hogy lehetséges ez? Jó dolog és a hosszú őszt jelzi, vagy inkább káros jelenség? Esetleg mutat valamit, amit a termesztőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia? Az őszi virágzás mindenképpen jelzésértékű, mégpedig elsősorban a fák gyenge erőnlétére utalhat. De több tényező együttes hatása ez a jelenség.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

Fontos az őszi felkészülés

A kajszi és a szilva élettani betegségei, gyors pusztulása szerteágazó okokra vezethető vissza, az egyik a fák erőnléte, amiben nagy szerepe van a tápanyagellátásnak. Cegléden a fák őszi feltöltésének részleteiről esett szó, és a szilvafajta-gyűjtemény ígéretes egyedeit is láthattunk.