Back to top

Vitaminbomba ínyencség - nem csak gourméknak

A cukkini a kiskertek jollyjokere: termesztése könnyű, hozama bőséges és terméséből igen változatos ételek készíthetők, az egyszerű főzeléktől kezdve a cukkinivirágos ínyenc fogásokig. A cukkinivirág fogyasztása külföldön egyre népszerűbb, ma már vannak olyan olasz termelők akik kifejezetten a virág miatt termesztik a cukkinit.

A cukkini (Cucurbita pepo var. giromontiina) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik, és eredetileg Dél-Európából származik. A kiskertekben is sikerrel nevelhető fajtáinak választéka ma már óriási, a legtöbb fajtát Olaszországban és Franciaországban termesztik. 

Ez a zöldségféle egynyári, a vaskos, hosszú üreges levélszárak és virágos hajtások egy erős főhajtásból eredve sűrű, bokros növényt alkotnak. Feltűnő, nagy méretű csésze alakú sárga virágokat hoz.  A cukkini egylaki, azaz egy növényen a hím és női virágok is megtalálhatók. A hím virágok vékony, hosszú száron, míg a nőivarú virágok rövid száron helyezkednek el. Ez utóbbi sok fajtánál a már érőfélben lévő termésen is rajta marad egy ideig. 

Fotó: www.pixabay.com

A termés nagy víztartalmú, héja a  sárgától a fehér csíkoson keresztül a sötétzöldig változatos színű és formájú lehet,  súlyuk akár az öt kilogrammot is elérheti.  

A cukkini a napos vagy félárnyékos helyet kedveli, tápanyagban gazdag, laza és humuszos talajt igényel.

A magot jellemzően áprilisban kell 4-8 centiméteres cserépbe vagy tőzegkockába vetni.  Nagyjából egy hét alatt csíráznak ki 20 Celsius fokon. A szabadba ültetni csak a fagyos szentek után május közepétől szabad, ekkor akár helyre is vethetjük  80 x 80 vagy 100 x 100 centiméteres térállásba.

Nem érdemes túl sok magot vetni, mivel egy négytagú család szükségletét  mindössze néhány növény is lefedi.
Tápanyagigényes növényként megfelelő tápanyagellátásra van szüksége, ezért már az ágyás előkészítésekor érdemes  három-öt liter érett komposztot a talajba forgatni. A cukkinit rendszeresen kell öntözni is, ha ez elmarad, a termés deformálódhat, és keserű íze lehet.
Fotó: www.pixabay.com
A cukkini termesztése során előfordulhat, hogy a termés nehezen köt, ennek a rossz beporzás az egyik oka. A cukkini kezdetben hím virágokat hoz, majd a  hőmérséklet emelkedésével együtt egyre nagyobb számban jelennek meg a nőivarú virágok, ezek azonban hamar lehullanak a növényről. Problémát jelenthet az is, hogy magas hőmérsékleten a pollen veszít a termékenyítőképességéből,  esős napokon a magas páratartartalom miatt a pollen összetapad.
Ideális esetben a növények az ültetés után hat-nyolc héttel termőre fordulnak, és hetente 4-6 darab termést is érlelnek. 

 A legjobb, ha a zsenge cukkinit 18-20 centisen már leszedjük, mert a nagyra növő termések sokszor túl szivacsosak vagy túl nahy a nedvességtartalmuk.  

Nagyon változatos és egészséges, finom fogások készíthetők a cukkini terméséből. Főzeléknek, grillezve, rántva és töltve is ízletes. Kevesen tudják, hazánkban nincs is nagyon hagyománya,  de a cukkini virágokból is egészen különleges és mutatós ételek készíthetők: leggyakrabban ricottával töltve, és vékony sörtésztába mártva sütjök meg, de egyszerűen pizzára halmozva, vagy salátába feldarabolva is finom lesz. Mind a hím és mind a női ivarú virágok fogyaszthatók.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.