Back to top

Vitaminbomba ínyencség - nem csak gourméknak

A cukkini a kiskertek jollyjokere: termesztése könnyű, hozama bőséges és terméséből igen változatos ételek készíthetők, az egyszerű főzeléktől kezdve a cukkinivirágos ínyenc fogásokig. A cukkinivirág fogyasztása külföldön egyre népszerűbb, ma már vannak olyan olasz termelők akik kifejezetten a virág miatt termesztik a cukkinit.

A cukkini (Cucurbita pepo var. giromontiina) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik, és eredetileg Dél-Európából származik. A kiskertekben is sikerrel nevelhető fajtáinak választéka ma már óriási, a legtöbb fajtát Olaszországban és Franciaországban termesztik. 

Ez a zöldségféle egynyári, a vaskos, hosszú üreges levélszárak és virágos hajtások egy erős főhajtásból eredve sűrű, bokros növényt alkotnak. Feltűnő, nagy méretű csésze alakú sárga virágokat hoz.  A cukkini egylaki, azaz egy növényen a hím és női virágok is megtalálhatók. A hím virágok vékony, hosszú száron, míg a nőivarú virágok rövid száron helyezkednek el. Ez utóbbi sok fajtánál a már érőfélben lévő termésen is rajta marad egy ideig. 

Fotó: www.pixabay.com

A termés nagy víztartalmú, héja a  sárgától a fehér csíkoson keresztül a sötétzöldig változatos színű és formájú lehet,  súlyuk akár az öt kilogrammot is elérheti.  

A cukkini a napos vagy félárnyékos helyet kedveli, tápanyagban gazdag, laza és humuszos talajt igényel.

A magot jellemzően áprilisban kell 4-8 centiméteres cserépbe vagy tőzegkockába vetni.  Nagyjából egy hét alatt csíráznak ki 20 Celsius fokon. A szabadba ültetni csak a fagyos szentek után május közepétől szabad, ekkor akár helyre is vethetjük  80 x 80 vagy 100 x 100 centiméteres térállásba.

Nem érdemes túl sok magot vetni, mivel egy négytagú család szükségletét  mindössze néhány növény is lefedi.
Tápanyagigényes növényként megfelelő tápanyagellátásra van szüksége, ezért már az ágyás előkészítésekor érdemes  három-öt liter érett komposztot a talajba forgatni. A cukkinit rendszeresen kell öntözni is, ha ez elmarad, a termés deformálódhat, és keserű íze lehet.
Fotó: www.pixabay.com
A cukkini termesztése során előfordulhat, hogy a termés nehezen köt, ennek a rossz beporzás az egyik oka. A cukkini kezdetben hím virágokat hoz, majd a  hőmérséklet emelkedésével együtt egyre nagyobb számban jelennek meg a nőivarú virágok, ezek azonban hamar lehullanak a növényről. Problémát jelenthet az is, hogy magas hőmérsékleten a pollen veszít a termékenyítőképességéből,  esős napokon a magas páratartartalom miatt a pollen összetapad.
Ideális esetben a növények az ültetés után hat-nyolc héttel termőre fordulnak, és hetente 4-6 darab termést is érlelnek. 

 A legjobb, ha a zsenge cukkinit 18-20 centisen már leszedjük, mert a nagyra növő termések sokszor túl szivacsosak vagy túl nahy a nedvességtartalmuk.  

Nagyon változatos és egészséges, finom fogások készíthetők a cukkini terméséből. Főzeléknek, grillezve, rántva és töltve is ízletes. Kevesen tudják, hazánkban nincs is nagyon hagyománya,  de a cukkini virágokból is egészen különleges és mutatós ételek készíthetők: leggyakrabban ricottával töltve, és vékony sörtésztába mártva sütjök meg, de egyszerűen pizzára halmozva, vagy salátába feldarabolva is finom lesz. Mind a hím és mind a női ivarú virágok fogyaszthatók.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.