Back to top

Egészséges és különleges

A Purple Magic lila brokkolifajta forradalmasítani fogja a zöldségpiacot, állítja Antonio Ibarra, az új brokkolit piacra dobó Sakata Seed Ibérica fejlesztési vezetője.

Ez a zöldségfajta 10 éves kutatás eredménye, és a szakember szerint nemcsak izgalmas lila színe, hanem magas tápértéke miatt is elnyeri majd a fogyasztók tetszését. Feltűnő, élénk színét a magas antocianin-tartalmának köszönheti, és zöld rokonával ellentétben szelénben is gazdag, amely jótékony hatást gyakorol a szívre, érrendszerre, valamint az izmokra.

A piacon már nem ismeretlen a lila brokkoli, azonban a nemesítőház szerint a Purple Magic az első, amelynek a szára is színes.

A Sakata Seed Ibérica úgy véli, hogy ez az új fajta ösztönözni fogja a lakosság brokkolifogyasztását, felkelti az emberek figyelmét, és várhatóan olyanok is megkóstolják majd ezt az egészséges zöldséget, akik korábban nem tették, például a gyerekek. Az elmúlt évtizedben a brokkoli fogyasztása folyamatosan nőtt, sokak számára alapvetően fontossá vált.

A Purple Magic fajtát jelenleg októberben, novemberben, decemberben és januárban termelik Murcia térségében, amely Spanyolország legfontosabb brokkoli termőterülete, ahol ezt a fajtát is nemesítették.

A nemesítők várják a piaci visszajelzéseket, azok alapján döntik el, hogy folytatják-e kutatásaikat annak érdekében, hogy egész évben termelhető lila brokkolifajtát dobjanak piacra.

Antonio Ibarra szerint a különleges zöldségek hátránya, hogy általában kevesebbet teremnek, ezért a jövedelmező termesztésükhöz drágábban kell adni. Az új fajta a nemesítőcég szerint a zöld brokkolihoz nagyon hasonló hozamot ad.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/30 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…