0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Angliában átadták Európa legnagyobb vertikális farmját

Egy német vállalat hozta létre Európa legnagyobb vertikális mezőgazdasági létesítményét – az Egyesült Királyságban. A vertikális növénytermesztésre szakosodott Infarm beruházását július elején adták át hivatalosan. A vállalat célja, hogy a nagyvárosok egyes élelmiszerek esetében minél közelebb kerüljenek az önellátáshoz.

A 10 ezer négyzetméteres alapterületű bedfordi létesítményben legfeljebb negyven, egyenként 10 méter magas Infarm-egységet lehet elhelyezni, amelyek egyenként évi több mint 500 ezer növény – zöldfűszer és leveleszöldség – felnevelésére alkalmasak.

Az üvegház fekvésének köszönhetően az Egyesült Királyság lakosságának 90 százalékához négy óra alatt el tudják juttatni a termést.

Az új bedfordi termesztőközpont egy globális hálózat része. Az Infarm 2030 végére húsz országra kívánja kiterjeszteni a hálózatot, és az összeset központi „szerverhez” kapcsolják, ami mindegyik üvegházból folyamatosan gyűjti az értékelők adatait a hozam növelése, illetve a termés ízének és tápértékének javítása érdekében, és egyúttal csökkenti a természeti erőforrások felhasználását.

Emellett készül egy még nagyobb, 13 ezer négyzetméteresre tervezett létesítmény is a Suffolk megyei Newmarketben, amit a tervek szerint 2023-ban adnak át. Ez azonban egy másik cég projektje.

Forrás: foodnavigator.com/Magyar Mezőgazdaság