Back to top

Az indiai búzaárak rekordmagasra ugrottak

Az indiai búza ára a kiviteli tilalom ellenére rekordmagasra ugrott az erős kereslet és a hőhullám által károsított termésből származó csökkenő kínálat közepette.

Az áremelkedés csökkentette annak esélyét, hogy India jelentős mennyiségű búzát szállítson az ukrajnai háború közepette a hiánnyal küzdő országokkal kötött kormányközi megállapodások keretében.

"A gazdák többsége eladta a termését. Elhanyagolható mennyiségű búzát kínálnak eladásra, annak ellenére, hogy a kereslet erős"

- mondta Gopaldas Agarwal, a közép-indiai Indore kereskedője.

A helyi búza ára szerdán tonnánként 23 547 rúpiás rekordszintre ugrott. Ez közel 12%-os emelkedést jelentett a közelmúltbeli mélypontokhoz képest, amelyek a kormány május 14-i váratlan exporttilalmát követték.

A gabonapiacokon a kínálat idén a szokásosnál jóval alacsonyabb volt, ami azt mutatja, hogy a 2022-es termelés sokkal jobban csökkent, mint ahogy azt a kormány becsülte - mondta egy globális kereskedelmi cég mumbai kereskedője.

"A kormány 106,41 millió tonnára vonatkozó becslése sehol sincs a valósághoz képest. A szállítások 95 millió tonna körüli termelésre utalnak" - mondta.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma 99 millió tonnára becsülte a termelést.

India, a világ második legnagyobb búzatermelője 2021-ben 109,59 millió tonnát takarított be. A kormány a márciusi és áprilisi hőhullám miatt idén kevesebb termést becsült.

Az alacsonyabb kínálat az állami búzabeszerzésekben is tükröződik, amelyek idén eddig 57%-kal, 18,8 millió tonnával maradtak el a 2021-es év azonos időszakától.

A kormánynak kevés készlete lesz arra, hogy beavatkozzon a piacba, amíg az új készletek 2023 márciusában rendelkezésre nem állnak - mondta egy globális kereskedőcég újdelhi székhelyű kereskedője.

"A kínálat szűkül. India engedélyezheti (egy) kis mennyiség exportját Srí Lankára vagy Nepálba, de nagy szállítmányok nem valószínűek a kormányközi megállapodások keretében" - mondta a kereskedő.

Amikor Újdelhi betiltotta a búzaexportot, azt mondta, hogy engedélyezi a tengerentúli szállításokat olyan országokba, amelyek "élelmezésbiztonsági szükségleteik kielégítése érdekében" kérik a szállítást.

India a második negyedévben 3,5 millió tonna búzát exportált, főként Bangladesbe, Nepálba, Indonéziába, a Fülöp-szigetekre és Srí Lankára, szemben az egy évvel korábbi 1,1 millió tonnával.

Forrás: 
economictimes.indiatimes.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.

A jövő héten nőhetnek a csapadékesélyek

Csak átmeneti enyhülést hozott a hétvégi hidegfront, azóta ismét visszatért a száraz, meleg idő. Az aszály a hétvégén többfelé mérséklődött kismértékben, azóta ismét száradnak a talajok. Változást egy szombaton érkező hullámzó frontrendszer hozhat, melyhez kötődően a hétvégén csak néhol, a jövő hét első felében viszont már többfelé lehetnek záporok, zivatarok.

2021 jó év volt a dísznövénytermesztőknek

Kiugró termelési eredménnyel zárták 2021-et a dísznövénytermesztők, a dísznövénykertészetek árbevétele 14,8 milliárd forintra nőtt a 2020-as 11,5 milliárd forintról - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet statisztikai jelentéséből.

Húsmarha-tehénállomány szankciók nélküli csökkentésének lehetősége

Az idei aszályhelyzet érzékenyen érinti a legeltető állattartókat, így a húsmarhatartókat is. Takarmánybázisaik erőteljes csökkenése miatt sokan állománycsökkentésre kényszerülnek.

Elindult az első gabonaszállító hajó Ukrajnából - vajon célba ér?

Egyelőre óvatosan üdvözölték a világ vezetői az első Odesszából kifutott teherhajó hírét. A Razoni nevű, Sierra Leone-i lobogó alatt hajózó teherhajó fedélzetén 26 ezer tonna kukoricával hétfőn reggel hajózott ki, amit az EU az élelmiszerhiány enyhítése felé tett első lépésnek nevezett.

A legnagyobb rizsexportőr országban drasztikusan csökkent a vetésterület

India kulcsfontosságú termesztő államaiban a gyenge esőzések miatt a folyamatban lévő kharif-időszakban a rizs vetésével kapcsolatos aggodalmak közepette a mezőgazdasági minisztérium leállította a rizs vetésterületére vonatkozó heti frissített adatok közzétételét. Nemcsak a rizs, hanem a gyapot és a cukornád heti vetési adatai is elmaradtak, már a második egymást követő héten.

C. P. Dadant: Dadant-rendszerű méhészkedés

Ez év tavaszán Gazsó Imre fordításában megjelent C. P. Dadant Dadant-rendszerű méhészkedés című könyve, mely minden méhész számára remek választás ismereteinek további bővítésére, de akár méhész ismerőseink megajándékozására is nagyszerű döntés

Új rendelet a citrusfélékre

A dél-afrikai citrustermesztők szövetsége (CGA) szerint az új uniós szabályok miatt 3,2 millió doboz, eredetileg az Európa Unió piacaira szánt dél-afrikai citrusfélét kell megsemmisíteniük a hatóságoknak. Bár korábban már élesen bírálták a készülő rendeletet, az július 14-én minden tiltakozás ellenére hatályba lépett.

Méhpusztulás a reptéren

300 méhcsalád pusztult el a Delta Air Lines amerikai légitársaság Alaszka felé tartó járatán. A méheket egy alaszkai méhész rendelte Kaliforniából azzal a céllal, hogy az Alaszkában nem őshonos rovarok almafák és facsemeték beporzásában segédkezzenek.