0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az indiai búzaárak rekordmagasra ugrottak

Az indiai búza ára a kiviteli tilalom ellenére rekordmagasra ugrott az erős kereslet és a hőhullám által károsított termésből származó csökkenő kínálat közepette.

Az áremelkedés csökkentette annak esélyét, hogy India jelentős mennyiségű búzát szállítson az ukrajnai háború közepette a hiánnyal küzdő országokkal kötött kormányközi megállapodások keretében.

„A gazdák többsége eladta a termését. Elhanyagolható mennyiségű búzát kínálnak eladásra, annak ellenére, hogy a kereslet erős”

– mondta Gopaldas Agarwal, a közép-indiai Indore kereskedője.

A helyi búza ára szerdán tonnánként 23 547 rúpiás rekordszintre ugrott. Ez közel 12%-os emelkedést jelentett a közelmúltbeli mélypontokhoz képest, amelyek a kormány május 14-i váratlan exporttilalmát követték.

A gabonapiacokon a kínálat idén a szokásosnál jóval alacsonyabb volt, ami azt mutatja, hogy a 2022-es termelés sokkal jobban csökkent, mint ahogy azt a kormány becsülte – mondta egy globális kereskedelmi cég mumbai kereskedője.

„A kormány 106,41 millió tonnára vonatkozó becslése sehol sincs a valósághoz képest. A szállítások 95 millió tonna körüli termelésre utalnak” – mondta.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma 99 millió tonnára becsülte a termelést.

India, a világ második legnagyobb búzatermelője 2021-ben 109,59 millió tonnát takarított be. A kormány a márciusi és áprilisi hőhullám miatt idén kevesebb termést becsült.

Az alacsonyabb kínálat az állami búzabeszerzésekben is tükröződik, amelyek idén eddig 57%-kal, 18,8 millió tonnával maradtak el a 2021-es év azonos időszakától.

A kormánynak kevés készlete lesz arra, hogy beavatkozzon a piacba, amíg az új készletek 2023 márciusában rendelkezésre nem állnak – mondta egy globális kereskedőcég újdelhi székhelyű kereskedője.

„A kínálat szűkül. India engedélyezheti (egy) kis mennyiség exportját Srí Lankára vagy Nepálba, de nagy szállítmányok nem valószínűek a kormányközi megállapodások keretében” – mondta a kereskedő.

Amikor Újdelhi betiltotta a búzaexportot, azt mondta, hogy engedélyezi a tengerentúli szállításokat olyan országokba, amelyek „élelmezésbiztonsági szükségleteik kielégítése érdekében” kérik a szállítást.

India a második negyedévben 3,5 millió tonna búzát exportált, főként Bangladesbe, Nepálba, Indonéziába, a Fülöp-szigetekre és Srí Lankára, szemben az egy évvel korábbi 1,1 millió tonnával.

Forrás: economictimes.indiatimes.com