Back to top

A legnagyobb rizsexportőr országban drasztikusan csökkent a vetésterület

India kulcsfontosságú termesztő államaiban a gyenge esőzések miatt a folyamatban lévő kharif-időszakban a rizs vetésével kapcsolatos aggodalmak közepette a mezőgazdasági minisztérium leállította a rizs vetésterületére vonatkozó heti frissített adatok közzétételét. Nemcsak a rizs, hanem a gyapot és a cukornád heti vetési adatai is elmaradtak, már a második egymást követő héten.

A minisztérium tisztviselői nem tudták megindokolni, hogy miért nem adták ki a három növénykultúra adatait.

A rizs a fő kharif* termény, és az ország teljes rizstermelésének több mint 80 százaléka ebben a szezonban történik. (*a kharif-kultúrák termesztési szezonja júliustól októberig tart a délnyugati monszun idején, főbb termények: rizs, kukorica, gyapot)

A kharif növények, köztük a rizs vetése a délnyugati monszun júniusi kezdetével kezdődik. A minisztérium általában minden pénteken, a vetés megkezdése után teszi közzé az összes kharif-kultúra vetési adatait.

Fotó: pixabay.com

A minisztériumtól a rizs vetésére vonatkozó utolsó rendelkezésre álló adatok csak július 17-ig állnak rendelkezésre az idei kharif szezonban.

A július 17-ig rendelkezésre álló adatok szerint az egész országban a rizs vetésterülete 17,4 százalékkal csökkent, 128,50 millió hektárra, szemben az előző év azonos időszakának 155,53 millió hektárjával.

A három növény - a rizs, a gyapot és a cukornád - kivételével a minisztérium közzétette a hüvelyesek, az olajos magvak vetésére vonatkozó friss adatokat. Ezeknek a növényeknek az adatait július 29-ig frissítették az idei kharif szezonban.

Az adatok szerint a hüvelyesek vetésterülete július 29-ig kis mértékben 106,18 millió hektárra nőtt, szemben az egy évvel korábbi 103,23 millió hektárral.

Az olajos magvak vetésterülete szintén kis mértékben, 163,03 millió hektárról 164,34 millió hektárra nőtt.

Az összes kharif-kultúra összterülete a rizs, a gyapot és a cukornád kivételével 2,70 százalékkal magasabb, 419,64 millió hektár maradt július 29-ig, mint az előző év azonos időszakában.

Az Indiai Meteorológiai Osztály (IMD) előrejelzése szerint az idei délnyugati monszun normális lesz. Az ország egészét tekintve június 1. és július 27. között 10 százalékkal több monszuneső hullott, de ugyanebben az időszakban Kelet- és Északkelet-Indiából 15 százalékos hiányt jelentettek.

Az IMD adatai szerint Uttar Pradeshben, Biharban, Jharkhandban, Nyugat-Bengálban, Mizoramban és Manipurban viszont kevés csapadék hullott.

India a világ második legnagyobb rizstermelője és vezető rizsexportőre.

Forrás: 
economictimes.indiatimes.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.

Az indiai búzaárak rekordmagasra ugrottak

Az indiai búza ára a kiviteli tilalom ellenére rekordmagasra ugrott az erős kereslet és a hőhullám által károsított termésből származó csökkenő kínálat közepette.

Elindult az első gabonaszállító hajó Ukrajnából - vajon célba ér?

Egyelőre óvatosan üdvözölték a világ vezetői az első Odesszából kifutott teherhajó hírét. A Razoni nevű, Sierra Leone-i lobogó alatt hajózó teherhajó fedélzetén 26 ezer tonna kukoricával hétfőn reggel hajózott ki, amit az EU az élelmiszerhiány enyhítése felé tett első lépésnek nevezett.

Új rendelet a citrusfélékre

A dél-afrikai citrustermesztők szövetsége (CGA) szerint az új uniós szabályok miatt 3,2 millió doboz, eredetileg az Európa Unió piacaira szánt dél-afrikai citrusfélét kell megsemmisíteniük a hatóságoknak. Bár korábban már élesen bírálták a készülő rendeletet, az július 14-én minden tiltakozás ellenére hatályba lépett.

11 fehérjedús étel az alacsony szénhidráttartalmú étrendhez

Ha fehérjedús tápanyagokra vágyunk, de emellett nagyon odafigyelünk a szénhidrátokra, az alábbi tizenegy étel remek választás lehet.

Egyetlen gén 40 százalékkal növelte a terméshozamot

Azzal, hogy egy kínai rizsfajta egyik génjét még egyszer hozzáadták a növényhez, a kutatóknak 40 százalékkal sikerült növelniük a terméshozamát. A változtatás következtében a növény több műtrágyát képes hasznosítani, fokozza a fotoszintézisét és előbbre hozza a virágzást. Ezek mind hozzájárulnak a terméshozam növeléséhez.

Gépek szenvedéllyel - a Bábolnai Gazdanapokon

Egy tehetséges magyar gépészmérnök egyéni vállalkozásából néhány év alatt vált az ország egyik leginnovatívabb mezőgazdasági gépgyártó üzemévé. A tiszakécskei NorAn Technologies mára sikerrel veszi fel a versenyt a nyugatról érkező legkorszerűbb mezőgépekkel.

A Dunán jut ki a szója Ukrajnából

A gabona ára csökkenni kezdett a július 13-ai hírek hatására, miszerint Ukrajna, Oroszország és az ENSZ Törökországban tárgyal az ukrán kikötők orosz blokádjának feloldásáról. Még mindig mintegy 20 millió tonna tavalyi gabonát tárolnak a fekete-tengeri ukrán kikötőkben.

Az egészséges táplálkozás csökkenti a koronavírus súlyosságát és kockázatát

A Harvardhoz tartozó Massachusetts General Hospital Diabetes Unit és Center for Genomic Medicine kutatóinak tanulmánya kimutatta, hogy azok a betegek, akik rutinszerűen egészséges étrendet követtek, a kockázat és a súlyosság szempontjából jobban helytálltak a COVID-19 elleni küzdelemben.

Olyan súlyos az aszály, hogy motorozni lehet az olasz rizsföldeken

„Normál körülmények között nem tudnék motorozni a földjeimen” – mondta el Dario Vicini rizstermesztő. Olaszországot az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszálya sújtja, aminek következtében a Pó folyó völgyében sok gazda csődközeli állapotban van.