Back to top

A válság lehetőség is egyben - növényházak energiaellátása

A Változások a technológiákban 2022 rendezvénysorozat legutóbbi programján a növényházak energiaellátása és fűtése került terítékre. A növényházi dísznövénytermesztő kertészek számára komoly gondot okoz az energiaárak rohamos emelkedése, sokukban felmerült, hogy abbahagyja a tevékenységét.

A Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon elindított szakmai szemináriumok a növényházak energiahatékony megoldásait tekintik majd át az év folyamán több alkalommal. A következő fél évben szervezett szemináriumokon ezeket a termesztési elemeket kívánják végig beszélni. Tanácsokat adnak, hogy a kertészek mennyi és milyen összetételű fényt engedjenek be a növényházba, milyen fóliát, asszimilációs lámpát vagy led megvilágítást használjanak. Szó lesz az energiamegtakarító rendszerekről, a külső-belső energia- és árnyékolóernyőkről.

A cél nem más, mint hogy minél több cserepes és vágott virágot termesztő kertészet túlélje a következő néhány nehéz évet, fennmaradjon a szakma, legyen a hazai termesztésnek jövője.

A szakmai szemináriumokon a növényházak energiahatékony megoldásait tekintik majd át
A szakmai szemináriumokon a növényházak energiahatékony megoldásait tekintik majd át
A nyitó rendezvényen előadó Gyuris Attila, a Gyuris Virág Kft. vezetője szerint minden válság lehetőség is egyben. Akik régóta vannak a szakmában, mondta, jól emlékeznek rá, hogy a korábbi energiaválságokra is megtalálták a megoldásokat. Bizonyára most is így lesz.

A szemináriumsorozaton a termesztőberendezések összes elemét érintik majd, hiszen a fűtés komplex gondolkodást igényel.

Többszörös teher

A szakember röviden vázolta a holland és a magyar energiapiac alakulását. Hollandiában a gáz ára mindig alacsony volt, 2019–2020-ban 5-10 eurócentbe került köbmétere, így a termesztők nem számítottak rá, hogy 2020 szeptemberében 1,8 euróra drágul. Az ár később valamelyest mérséklődött
1 euró körülire, majd az orosz-ukrán háború miatt 1,5 euróra nőtt, jelenleg pedig 0,8–0,9 euró és Gyuris Attila szerint nem fog változni egy ideig.

A holland termesztés nehéz helyzetbe került, mert a földgázra épült, a kertészek nem is kerestek más energiaforrásokat.

Földgázból gázmotor generátorral termelik a villamos energiát a megvilágításhoz, a gázmotor hőjével fűtenek, és a füstgázból nyerik ki a növények számára hasznos szén-dioxidot.

Gyuris Attila a termesztőberendezések klímaszabályozásának fontosságára hívta föl a figyelmet
Gyuris Attila a termesztőberendezések klímaszabályozásának fontosságára hívta föl a figyelmet
Változást jelez, hogy a mediterrán országokban már az elmúlt évben minden növényházat – még a korábban üresen állókat is – teleültették növényekkel, miután az északi országok (Hollandia, Nagy-Britannia, Dánia) termelését mindinkább sújtotta az energia drágulása.

Magyarországon 0,8-1 euróért lehet egy köbméter földgázt venni a következő évre, a tavalyi nettó 100 forintos árhoz képest. Az áremelkedésből fakadó költségnövekedést alig vagy egyáltalán nem lehet kigazdálkodni az értékesítési árak emelésével.

Jóllehet a hazai kertészetek eddig sem kizárólag gázt használtak, érdemes feltárni az egyéb lehetőségeket. A Magyarországon fűtésre használható energiaforrások közé sorolta a szakember a fát, a napenergiát és a termálvizet. Az ipari fa éveken át elérhető lesz, és az ára még nem emelkedett drasztikusan.

A napenergiával hőszivattyúk működtethetők, amit fűtésre és hűtésre is lehet használni.

Hazánk napfényes órákban és termálvízben gazdag ország, ami nagy kincs. Nehéz időszakban vagyunk, de keresni kell az utat, hogy a meglévő nagyon drága rendszert kiválthassuk, hangsúlyozta a szakember.

Gyuris Attila szerint a termesztőház klímája megpecsételi a növények sorsát. A kedvező klíma tartásához megvannak a módszerek és eszközök, de alkalmazásukhoz, működtetésükhöz kellő szakértelem kell. A kertészeti ter­mesztésben egyre több innováció áll rendelkezésre, amik fontos információkat nyújtanak a növényről. Annak érdekében, hogy a zárt termesztőberendezésekből egész évben első osztályú, kifogástalan minőségű árut lehessen értékesíteni, foglalkozni kell a fénnyel, a pára- és szén-dioxid-tartalommal, a hőmérséklettel, a talajjal vagy közeggel, és a tápanyag-utánpótlás, az öntözés, a növényvédelem, benne a hasznos biológiai szervezetek alkalmazása egyaránt nagy odafigyelést igényel.

A mi éghajlati övünkben nehéz a termesztéshez ideális klímát tartani.

A Carborobot kazánok forgórostélyos technológiával működnek, hangsúlyozta Bíró Ernő
A Carborobot kazánok forgórostélyos technológiával működnek, hangsúlyozta Bíró Ernő
Nyári éjszakákon nem hűl le eléggé a levegő, a nappali hőmérséklet pedig nagyon magasra szökik. A páratartalom éjszaka magas, napközben viszont jellemzően alacsony. Télen a hőmérsékletet és a páratartalmat egyaránt nehéz kézben tartani. Gyuris Attila azt is megemlítette, hogy a legjobb termesztési feltételek az Egyenlítőnél és 2500 méter feletti magasságban találhatók.

Szén és gáz helyett

A júniusi szeminárium során több előadás is a szén és gáz kiváltásának lehetséges megoldásait taglalta. Megújuló, úgynevezett biomassza fűtőanyag lehet a tűzifa, a faapríték, a fapellet, az agripellet (szalmából, kukoricából, napraforgóból stb.), növényi hulladékok és magok.

A biomassza égetésekor a növénybe élete során beépült légköri szén-dioxid felszabadul, amit újra megkötnek a növények, így a folyamat körforgásban zajlik.

A Carborobot a kertészek körében már jól ismert név, hiszen az ilyen márkájú berendezések már több mint negyven éve állnak a termelők szolgálatában, ez idő alatt rengeteg tapasztalatot szerzett a vállalkozás is, említette Bíró Ernő, a Carborobot Kft. vezetője. A vállalkozás főként szilárd fűtőanyaggal és biomasszával működő berendezések, kazánok és anyagmozgató eszközök fejlesztésével, gyártásával foglalkozik. A 2000-es évek elején fordultak a biomassza fűtési megoldások irányába, akkorra alakították át a korábbi szenes berendezésüket biomassza égetésére is alkalmassá. A Carborobot különleges magyar szabadalmat, forgórostélyos technológiát alkalmaz, eltérően a kényes csigás tűzterű kazánoktól. A forgórostély könnyedén elviszi a tűztérből a salakot, akkor is ha az összesül vagy sok van belőle. Ez a kazántípus kiemelkedik az ismert kazánok közül a különlegesen jó tisztulási képességével, és hosszú évek óta működnek magas hamutartalmú, összesülő, alacsony fűtőértékű anyagokkal. Igen széles tartományban képesek elégetni a más kazánokban rossz minőségűnek tartott anyagokat is. Ilyenek pl. a szalmakukorica pelletek (agripellet), a kéreges (barna) fapellet, a földdel szennyezett faapríték, vagy a köves barnaszén, nedves lignit.

Ezek a kazánok nem érzékenyek a fűtőanyagok minőségére.

Tóth Dezső a dupla kazántérrel rendelkező berendezések előnyét emelte ki
Tóth Dezső a dupla kazántérrel rendelkező berendezések előnyét emelte ki
Kiváló égésminőségükkel megfelelnek az EN 303-5 szabványnak, ami szigorú környezetvédelmi előírásokat tartalmaz. Számítógépes vezérléssel könnyen szabályozhatók és távfelügyelettel is kezelhetők. Csoportokban telepíthetők, ezért nemcsak egyedi épületek fűtésére alkalmasak, hanem fűtőművek létrehozására is, akár több megawatt teljesítményben.

Az előadó fölhívta a figyelmet arra is, hogy a faapríték és fadarálék nem azonos, az új európai szabvány is külön kategóriaként nevezi meg őket. A legnagyobb különbség köztük, hogy faaprítékot (wood chips) éles késekkel, míg a fadarálékot (hog fuel) tompa, kalapáló hatású eszközzel készítik, ez pedig befolyásolja a minőségüket, felhasználhatóságukat és fűtőértéküket. A vásárlóknak tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mit vesznek. Azt is megemlítette, hogy az eltüzelhető apríték mennyisége is korlátokba ütközhet majd a piacon.

Az előadó kitért a 140 kilowatt névleges bemenő hőteljesítményű kazánokra vonatkozó szigorú környezetvédelmi előírásokra, javasolva, hogy amennyiben az üzemméret megengedi, lehetőség szerint ennél kisebb teljesítményű kazánt válasszanak a kertészek.

A Bioláng Kft. tulajdonosa, Tóth Dezső több mint harminc éve foglalkozik kazánok gyártásával és kazánrendszerek beállításával, amelyek minden környezetvédelmi előírásnak megfelelnek. A vállalat speciális, két tűztérrel rendelkező kazánja egy égetőkamrával és egy utóégető-kamrával rendelkezik, az utóbbiban a hőmérséklet lényegesen magasabbra szökik, mint az első térben. A kialakuló 950-1100 °C körüli hőmérsékleten az összes szén-monoxid elég, és a hamuképződés is más lesz, a pernyerészecskék egyenletesebb, apró szemcséjű hamut alkotnak, amely így nem tartozik a veszélyes hulladék kategóriájába, feldolgozva a természetbe visszaforgatható.

Az Integral Bau Bt. használt kazánokat forgalmaz. A képen Mawera FU00RIA típusú kazán látható
Az Integral Bau Bt. használt kazánokat forgalmaz. A képen Mawera FU00RIA típusú kazán látható
Fotó: Integral Bau Bt.

Nemcsak a tüzelőberendezéseket gyártják, hanem az ehhez szükséges technológiai berendezéseket és egységeket, amelyekből komplett fűtőrendszereket tudnak összeszerelni.

Különböző kazántípust fejlesztettek ki a fás- és lágyszárúak tüzelésére.

Az előbbiek erdei aprítékkal, bútoripari aprítékkal működnek. Az általuk kifejlesztett kazánvezérlés hőteljesítmény szabályozású, és okostelefonnal távolról is vezérelhető. A lágyszárú fűtőanyaggal működő berendezések automatikus üzeméhez a szögletes bálákat először bálaszeletővel kisebb darabokra vágják, mivel ezeknél a berendezéseknél különösen oda kell figyelni az adagolásra.

Akár használtan is

A faapríték minősége meghatározza a fűtőértéket is
A faapríték minősége meghatározza a fűtőértéket is
Koznovszki Bándi Beáta, az Integral Bau Bt. vezetője elmondta, hogy kis családi vállalkozásuk 2001 óta forgalmaz használt kazánokat. Alapvető küldetésük, hogy az energiafelhasználás racionalizálódjon a faipar és a mezőgazdaság számos területén. Fa, pellet és biomassza tüzelőanyagra kifejlesztett meleg vizes és meleg levegős kazánok, kis teljesítményű erőművek, komplett rendszerek, az ezekhez kapcsolódó hulladékhasznosító berendezések kereskedelmével, tervezésével és kiépítésével egy­aránt foglalkoznak.

A gáz és szén beszerzésének nehézsége és az árak komoly emelkedése előtérbe helyezi a biomassza- és a vegyes tüzelést, de a vállalkozásoknak saját tevékenységük alapján kell átgondolni, hogyan tudják kiaknázni az alternatív energiaforrásokban rejlő lehetőségeket, hangsúlyozta az előadó.

A termesztési költségek emelkedése – energia, üzemanyag, munkabér – nem érvényesíthető a fogyasztói árakban, ezért fontos szempont a beruházásoknál, hogy min és hogyan lehet takarékoskodni. Az energiaforrás változtatása, a fűtési technológia módosítása megtérülhet, és a használt berendezések akár saját forrásból is beszerezhetők, mivel jóval olcsóbbak az újaknál. Egy új berendezésnél jobb természetesen nincs, mivel annak a legnagyobb az élettartama, akár 20-30 évre is lehet vele tervezni, ám rendszeres karbantartással – pl. a hőcserélők tisztításával – és megfelelő minőségű aprítékok használatával hosszú évekig üzembiztosan működnek a használtan vett kazánok is.

Alternatív tüzelőanyagra fejlesztett kazánok kettős hasznot hajtanak a tulajdonosnak, mivel az így megvalósított hulladékkezelés sem kerül pénzbe.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/30 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.