Back to top

Árnyékolás és/vagy éjszakai műszak - hogyan védjük az állatokat a hőségtől?

A napokban enyhült a forróság, most „csak” hőség van. A sajtóban arról sok szó esik, hogy a társállatokkal ilyenkor mi a teendő, de a hőség a haszonállatokat is megviseli, ami ellen a gazdálkodóknak is védekezniük kell. A korszerű istállókban már kiküszöbölhető, de legalább csökkenthető a hőstressz, de a kisebb termelőknek más megoldásokat kell kitalálniuk.

„Nekem szerencsém van, mert csatornám van, amiből az állataim akkor isznak, amikor akarnak” – mondja Varga Imre dunavecsei juhász, hozzátéve, hogy a nyájat hajnalban és éjszaka legelteti – már ameddig még kitart a legelő. Ha a napokban nem jön csapadék, akkor kénytelen lesz az állatait takarmánnyal etetni.

Fotó: Csatlós Norbert

A legelők a Zemplénben viszonylag jó állapotúak, így a legeltetésnek nincs akadálya, de itt is hajnalban és késő este legelnek és napközben árnyékban hűsölnek az állatok. Ádám László, a jósvafői hucul ménes ménesgazdája elmondta, hogy

a lovaknál és a saját juhászatában is sokkal több víz fogy, mint általában, így naponta a korábbiaknál jóval többször kell ellenőrizni, hogy friss vizük legyen az állatoknak.

Fotó: Csatlós Norbert

A kistermelő tejelőszarvasmarha-tartó Szilágyi Szabina Orosházán ugyancsak a hajnali és késő esti „műszakot” vezette be: ekkor etet és fej, hogy az állatok étvágya a lehető legjobb legyen, és az itatások számát is megemelte. Nappal pedig a lehető legnagyobb mértékben árnyékolja az állatok „szállását”

Fotó: szilágyi Szabina

A Nébih a kánikulában arra figyelmezteti a gazdálkodókat, hogy a zárt térben tartott állatok - mint például a nyulak vagy a csirkék - jóléte nagyban függ a szellőztetéstól. Ha az istállóban elromlana az automata szellőztető, azt azonnal meg kell javítani! A háztájiban az árnyék és a huzat lehet a megoldás.

„Azoknak az állatoknak, amelyeket kifutóval rendelkező ólban tartanak, biztosítani kell az árnyékos területet is! A sertések például e nélkül könnyen leégnek a tűző napon – figyelmeztet a szakhatóság, és felhívja a figyelmet, hogy a hosszabb távú közúti állatszállítások szabályai szigorodtak – rövidebb távra pedig a kora hajnali időszakot javasolják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

A biológiai iparág egyik legnagyobb független vállalatát vásárolta meg a Corteva

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) és a Stoller Group, Inc. ("Stoller") ma bejelentette, hogy a Corteva végleges megállapodást írt alá a houstoni székhelyű Stoller, az iparág egyik legnagyobb független biológiai vállalatának felvásárlásáról. A több mint 60 országban folytatott tevékenységével és értékesítésével, valamint 2022-re több mint 400 millió dollárra prognosztizált bevételével a Stoller hozzájárul a Corteva növekedési és nyereségességi (EBITDA) mutatóihoz.