Back to top

Árnyékolás és/vagy éjszakai műszak - hogyan védjük az állatokat a hőségtől?

A napokban enyhült a forróság, most „csak” hőség van. A sajtóban arról sok szó esik, hogy a társállatokkal ilyenkor mi a teendő, de a hőség a haszonállatokat is megviseli, ami ellen a gazdálkodóknak is védekezniük kell. A korszerű istállókban már kiküszöbölhető, de legalább csökkenthető a hőstressz, de a kisebb termelőknek más megoldásokat kell kitalálniuk.

„Nekem szerencsém van, mert csatornám van, amiből az állataim akkor isznak, amikor akarnak” – mondja Varga Imre dunavecsei juhász, hozzátéve, hogy a nyájat hajnalban és éjszaka legelteti – már ameddig még kitart a legelő. Ha a napokban nem jön csapadék, akkor kénytelen lesz az állatait takarmánnyal etetni.

Fotó: Csatlós Norbert

A legelők a Zemplénben viszonylag jó állapotúak, így a legeltetésnek nincs akadálya, de itt is hajnalban és késő este legelnek és napközben árnyékban hűsölnek az állatok. Ádám László, a jósvafői hucul ménes ménesgazdája elmondta, hogy

a lovaknál és a saját juhászatában is sokkal több víz fogy, mint általában, így naponta a korábbiaknál jóval többször kell ellenőrizni, hogy friss vizük legyen az állatoknak.

Fotó: Csatlós Norbert

A kistermelő tejelőszarvasmarha-tartó Szilágyi Szabina Orosházán ugyancsak a hajnali és késő esti „műszakot” vezette be: ekkor etet és fej, hogy az állatok étvágya a lehető legjobb legyen, és az itatások számát is megemelte. Nappal pedig a lehető legnagyobb mértékben árnyékolja az állatok „szállását”

Fotó: szilágyi Szabina

A Nébih a kánikulában arra figyelmezteti a gazdálkodókat, hogy a zárt térben tartott állatok - mint például a nyulak vagy a csirkék - jóléte nagyban függ a szellőztetéstól. Ha az istállóban elromlana az automata szellőztető, azt azonnal meg kell javítani! A háztájiban az árnyék és a huzat lehet a megoldás.

„Azoknak az állatoknak, amelyeket kifutóval rendelkező ólban tartanak, biztosítani kell az árnyékos területet is! A sertések például e nélkül könnyen leégnek a tűző napon – figyelmeztet a szakhatóság, és felhívja a figyelmet, hogy a hosszabb távú közúti állatszállítások szabályai szigorodtak – rövidebb távra pedig a kora hajnali időszakot javasolják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Két faj összesen 65000 milliárd forintnyi kárt okozott

Nemcsak rovarok vagy emlősök okozhatnak jelentős gazdasági kárt az ökoszisztémában, hanem akár hüllők és kétéltűek is. Egy friss felmérés szerint egy sikló- és egy békafaj több milliárd dolláros kártételt okozott világszerte.

Jó éve volt a fehér gólyáknak

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak fehér gólyáink rendelkezésre álló idei költési adatai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) időközi számítása szerint - tudatta az egyesület szerdán az MTI-vel.

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.

Szelekció a legimpozánsabb agancsokra

Csak néhányan foglalkoznak szarvastenyésztéssel az országban, ezen kevesek egyike a Kaposvár-Toponár székhelyű Deer Trophy Farm, ahol a tenyésztés alapja a sajátteljesítmény-vizsgálat, de emellett a gímszarvasok genetikáját is kutatják. A farm körüli teendőket Bokor Árpád végzi feleségével, akikben 15 éve egy új-zélandi utazás során fogant meg e tevékenység gondolata.

Először alkottak tudósok "szintetikus embriót"

Az izraeli Weizmann Kutatóintézet munkatársai azt találták, hogy egérőssejteket "rá lehet venni" arra, hogy embriószerű struktúrává szerveződjenek, melyben bélszakasz, agykezdemények és dobogó szív található - írta a The Guardian online kiadása a Cell tudományos lapban megjelent tanulmány alapján.

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

Három az egyben: cuki, társ és ragadozó

A járványveszély miatti bezártságban sok ember talált rá újra a természetre, mely pihenést, szabadságot és testi-lelki feltöltődést nyújt a kirándulók, túrázók számára. A látogatók számának növekedésével arányosan egyre több lett a kutya is az erdőben.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.