Back to top

Az új trükk egyelőre túl magas a disznóknak

Ausztráliában időről időre nagy kárt okoznak a szabadon élő, visszavadult házisertések. Több éves szárazság után az elmúlt egy évben végre csapadékosabb volt az időjárás, aminek köszönhetően több kultúrában is rekordtermésre számítanak a gazdálkodók, csakhogy az esőnek köszönhetően több táplálékhoz jutottak a vadon élő sertések is, amitől robbanásszerűen megugrott a populáció.

Nemrég még csak 4–8-at fialtak a kocák, de az utóbbi évben 10–12 malac vált általánossá.

Queensland szövetségi államban nemcsak a cukornád, a mangó, az avokádó és más értékes termények megdézsmálásával keserítik meg a gazdálkodók életét, hanem az ültetvények és a termesztési technológia rongálásával is

Az élővilág védelme és az állatjóléti törvények miatt a bevett eddigi védekezési módról, az állatok megmérgezéséről le kellett mondaniuk az ausztrál gazdáknak.

Az utóbbi években csalétekkel csalták deszkákból vagy cölöpök közé feszített fémhálóból épített kelepcébe a disznókat. A csapdába esett állatokat az előírások szerint a lehető legpontosabban leadott lövésekkel, minél gyorsabban és minél kíméletesebben kell elpusztítani.

A felfüggesztett csapda közepén elhelyezett bőséges csalétket minden irányból megközelíthetik az állatok
A felfüggesztett csapda közepén elhelyezett bőséges csalétket minden irányból megközelíthetik az állatok

Csakhogy az állatok rendkívül intelligensek. Gyorsan megtanulták, hogy a csapdák hol vannak és hogyan működnek, és „tájékozatlan” társaikat hangjelzésekkel ijesztik el tőlük. Sőt! Utódaiknak is megtanítják, hogy hogyan ismerjék fel és kerüljék el őket.

Glen English vállalkozása disznómentesítéssel foglalkozik, és új csapdát talált ki hatékonysága javítására.

A trükk azon a felismerésen alapul, hogy a disznók csak a szemmagasságukig keresik a rájuk leselkedő veszélyeket. Az alig 1 méteres lábakra emelt kelepce így elkerüli a figyelmüket.

Már harminc fős kondát is sikerült csapdába ejteni az új csapdával egyszerre. Ez egyrészt leegyszerűsítette a gazda számára az ártalmatlanításukat, másrészt szinte biztos, hogy nem maradt olyan túlélője a trükknek, akinek idejében leesett volna az új fenyegetés mibenléte.

Forrás: 
abc.net.au/Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/30 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Horog útja - Szoktatás a környezethez, a feladatokhoz

Miközben kutyánk szocializációjával megalapozzuk a kiegyensúlyozott közös életet, elkezdhetjük tanítani neki a különböző feladatokat. A két folyamat párhuzamosan halad fokozatosan előre, egymást erősítve, segítve.

Két faj összesen 65000 milliárd forintnyi kárt okozott

Nemcsak rovarok vagy emlősök okozhatnak jelentős gazdasági kárt az ökoszisztémában, hanem akár hüllők és kétéltűek is. Egy friss felmérés szerint egy sikló- és egy békafaj több milliárd dolláros kártételt okozott világszerte.

Jó éve volt a fehér gólyáknak

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak fehér gólyáink rendelkezésre álló idei költési adatai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) időközi számítása szerint - tudatta az egyesület szerdán az MTI-vel.

Szelekció a legimpozánsabb agancsokra

Csak néhányan foglalkoznak szarvastenyésztéssel az országban, ezen kevesek egyike a Kaposvár-Toponár székhelyű Deer Trophy Farm, ahol a tenyésztés alapja a sajátteljesítmény-vizsgálat, de emellett a gímszarvasok genetikáját is kutatják. A farm körüli teendőket Bokor Árpád végzi feleségével, akikben 15 éve egy új-zélandi utazás során fogant meg e tevékenység gondolata.

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

Három az egyben: cuki, társ és ragadozó

A járványveszély miatti bezártságban sok ember talált rá újra a természetre, mely pihenést, szabadságot és testi-lelki feltöltődést nyújt a kirándulók, túrázók számára. A látogatók számának növekedésével arányosan egyre több lett a kutya is az erdőben.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Ezt kell tudni a hamarosan induló Agro-ökológiai Programról

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk, ennek fontos eszköze a környezet- és klímatudatos gazdálkodási gyakorlatok alkalmazása, amelyek fejlesztik a táj mozaikosságát és a biodiverzitás sokszínűségét, javítják a talajok állapotát és vízháztartását vagy éppen a fenntarthatóbb növényvédőszer-használatot.

Természetvédelem és termésnövelés kéz a kézben

Az agrár-környezetvédelmi rendszerek látványosan növelik a helyi madár- és lepke-populációkat anélkül, hogy rontanának az élelmiszertermelés hatékonyságán, derült ki egy hosszú távú kutatási projektből.