Back to top

Dariya második helye a Turf-Galán

A szlovák lóverseny egyik legnagyobb eseménye, a 38. Turf-Gala ismét a cseh lovak fölényét hozta, akik az öt nagyversenyből négyet megnyertek. A kétlovas magyar miniküldöttség becsületét Dariya védte meg a Cena Arvy második helyével, míg a rendezőkét Opasan a Szlovák Nagydíjban aratott biztos győzelmével.

Az elmúlt évtizedekben ritkán látott kis létszámú magyar csapat, mindössze két telivér indult június 5-én Pozsonyba, a szlovák lóversenyzés egyik legjelentősebb versenynapjára. A Turf-Galát azzal a céllal alapították, hogy minden évben – a Derby-nap mellett még egyszer – Pozsonyba vonzzák a régió legjobb telivéreit.

A magyar lóversenyszervező is olyan fontosnak tartja az eseményt, hogy a vele azonos időpontban lévő nagy magyar versenynapot évek óta a vasárnapról szombatra helyezi át.

A Cena Arvy mezőnye a start után
A Cena Arvy mezőnye a start után
Fotó: Vonczem Gabriella
Idén azonban ez sem ösztönözte a magyar trénereket és tulajdonosokat a részvételre. Hogy ennek mi lehet az oka? Talán az elmúlt két év lezárásai és korlátozásai miatt a magyarok elszoktak az utazástól? Esetleg a 100. Magyar Derby miatt inkább a hazai versenyekre koncentrálnak? Nincsenek olyan magyar lovak, amelyek eséllyel fel tudnák venni a versenyt az erős szlovák és különösen cseh telivérekkel? Talán mert olyan mértékben megemelkedtek a külföldi versenyeztetéshez kapcsolódó költségek, hogy még a versenynap magas (10-30 ezer euró, azaz 3,9-11,8 millió forint közötti) versenydíjai sem elég vonzóak? Esetleg ezek együttesen? Nehéz erre választ adni. Az azonban biztos, hogy a cseh futtatókat semmi nem tartotta vissza attól, hogy eljöjjenek és hazavigyék ezeknek a szép nyereményeknek a nagy részét a szlovák fővárosból.

Magyar ezüst

A versenynap első kiemelt futamában, a 10 ezer euró (3,9 millió forint) összdíjazású, hároméves kancáknak kiírt Cena Arvyban már azonnal a legjobb esélyű magyar telivérnek, az eddig négy futásából veretlen és a legutóbb a Hazafi Díjat nyolc hosszal nyert Dariyának drukkolhatott a kis magyar szurkolótábor.

Nyolc másik kanca vette fel a versenyt vele, akik közül a Pozsonyban minden versenyét megnyert, cseh tulajdonban lévő Shabana számított az első számú esélyesnek.

A Jukebox Jury apaságú szürke kanca nem is okozott csalódást, és annak ellenére, hogy a befutóegyenes elején egy rövid ideig Dariya vette át a vezetést, a cél felé közeledve nagyobb sebességre kapcsolt és Martin Laubéval a nyergében biztosan győzött Lubos Urbánek idomítottja. Dariya a célban egy hosszal követte őt Stanislav Georgiev idomár–lovassal a nyergében, míg harmadikként egy másik idomár–lovas, a szlovák Jaroslav Línek ért be Mustela hátán.

Dariya másodikként ért célba
Dariya másodikként ért célba
Fotó: Vonczem Gabriella

A győztes származásának érdekessége, hogy anyja, Saldenzart a 2007-ben Magyar Derbyt is nyert Saldenzar anyai féltestvére, és 26 ezer euróért vásárolták yearlingként Baden-Badenben.

Középtávok legjobbjai

A következő futamban, a szlovákok Alagi Díjának számító Starohájske Kritériumban ismét 10 ezer euró összdíjazás mellett futottak a hároméves telivérek. A 2000 méteres versenyben a kilenc induló között mindössze egy kancát láthatott a közönség, a Magyar Derbyben is indulási jogot szerzett, Dióspusztán született Shamal Emmit (Anabaa Blue – Shamal Sally).

A versenyben végül a két cseh favorit, a szlovák Nemzeti Díjat nyert Darling in Pink (FR, pm, Outstrip–Develyn), valamint az annak a cseh megfelelőjében győztes Zamico küzdött a győzelemért, amit végül az előbbi nyert meg az előzőleg is sikeres Martin Laube – Lubos Urbánek páros, valamint a futtató, a Lokotrans számára.

A harmadik helyet több mint három hosszal lemaradva Shamal Emmi szerezte meg.

Opasan győzelméhez egy pillanatig sem fért kétség
Opasan győzelméhez egy pillanatig sem fért kétség
Fotó: Vonczem Gabriella

Ezután a négyéves és idősebb lovak számára kiírt, 15 ezer euró (5,9 millió forint) összdíjazású Scottish Rifla következett. Annak ellenére, hogy a Turf-Gala napján a magyar telivérek eddig ebben az 1984-ben alapított, 1800 méteres díjban bizonyultak a legeredményesebbnek, idén csak nyolc cseh és három szlovák ló alkotta a mezőnyt. Itt ismét két cseh telivér között alakult ki csata a győzelemért. Sokakat már meg sem lepett, hogy ismét a Lokotrans Lubos Urbáneknél álló lova, a már tízéves Ideal Approach (IRE, Bushranger–Faleh) nyert orrhosszal, Martin Laubéval a nyergében az Olympic Glory apaságú Australien előtt. Mögöttük a Koplik család által lovagolt és készített, illetve a szaúdi versenyeket is megjárt Zariyannka végzett.

A csúcsdíjak

A negyedik kiemelt versenyben, a már 20 ezer euró (7,9 millió forint) összdíjazású és a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának díja nevet viselő, 1200 méteres sprintversenyben ismét starthoz állt egy magyar ló.

A tavalyi év legjobb hazai sprinterének, az ötéves Vain Hope-nak azonban nem volt könnyű dolga, különösen azért, mert idén még nem tudta kiváló 2021-es formáját elérni, miközben itt az ellenfelek a régió legjobbjai közül kerültek ki.

A biztos győzelem végül a cseh Datthirey-hez (GB, 5pk, Outsrtip – Lady Benedicte), valamint Vaclav Janacek zsokéhoz és ifj. Vaclav Luka trénerhez került. A szép kanca a Kincsem Park közönsége számára is ismerős lehet, hiszen tavaly a Magyar Derby napján megnyerte a sprintversenyünket, azonban később doppingvétség miatt diszkvalifikálták. A kanca azóta már több ország pályáját megjárta és még az erős francia versenyekben is sikeresen szerepelt. Az elsősége tehát nem okozott meglepetést, a szintén cseh Worth Choice második helyével szemben. A dobogó alsó fokára a teljesen kifehéredett, nyolcéves Fairlypi-utód, Gentleman Jack ért be, míg Vain Hope hat hosszra a nyerőtől, hatodikként ért célba Stanislav Georgievvel.

Opasan
Opasan
Fotó: Vonczem Gabriella

A nap legmagasabb, 30 ezer eurós (11,8 millió forintos) összdíjazású versenye, a 2400 méteres Szlovák Nagydíj végre a házigazdák számára is elhozta a várva várt győzelmet.

A régió talán legjobb hosszútávú lovának számító, a magyar Kincsem Díj mellett Franciaországban Listed-versenyt is nyert, ötéves Opasan (5pm, French Navy – Ouija’s Sister) egy pillanatig sem hagyott kétséget az elsősége felől, és a befutóegyenes már csak róla szólt. A versenyt feltartva, két hosszal istállótársa, a Zoffany apaságú Cape Crown előtt nyerte. Így a Bormann istálló és Jozef Chodúr idomár kettős győzelemnek, illetve mintegy 20 ezer eurónyi pénznyereménynek örülhetett, míg a cseheknek ezúttal Abrams Creek harmadik helyével kellett megelégedniük.

Vonczem Gabriella

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.

Élmények a pásztorok és madarak földjén

Az ország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park egész nyáron várja látogatóit gazdag programkínálatával, melyben mindenki megtalálja a megfelelőt, akár a természetbe vágyik, akár a kulturális értékeket kutatja.

A világ legjobb bor(fel)ismerői

Igaz, a hír még tavaly ősszel látott napvilágot, ám a magyar Sommelier Szövetség invitálására a közelmúltban a Molinári Kávézóban a 2021-ben borfelismerő világbajnoki címet szerzett magyar csapat tagjai tartottak beszámolót a versenyről, valamint a részvevők is bekapcsolódhattak egy tesztelő feladat megoldásába.

Guppi tenyésztő Európa bajnokság kezdődik

Magyarországon tartják a guppi díszhaltenyésztők Európa bajnokságát és kiállítását augusztus 4-6. között, a Pakson megrendezésre kerülő versenyen mintegy 80 tenyésztőtől 200 halpár érkezett 18 országból - közölte Pasaréti Gyula, a Akvaristák Magyarországi Egyesületének (AME) elnöke az MTI-vel.

Jól szerepeltek díjugratóink a Szilvásvárad Masters-en a szakági elnök szerint

Elégedett a Szilvásvárad Masters nemzetközi lovas sorozat díjugrató-versenyén elért eredményekkel a szakági elnök.

Árnyékolás és/vagy éjszakai műszak - hogyan védjük az állatokat a hőségtől?

A napokban enyhült a forróság, most „csak” hőség van. A sajtóban arról sok szó esik, hogy a társállatokkal ilyenkor mi a teendő, de a hőség a haszonállatokat is megviseli, ami ellen a gazdálkodóknak is védekezniük kell. A korszerű istállókban már kiküszöbölhető, de legalább csökkenthető a hőstressz, de a kisebb termelőknek más megoldásokat kell kitalálniuk.

Elismerés és rendkívül szép eredmény a munkalovas világbajnokságon

Magyarországot két ló–lovas páros képviselte a munkalovas sportág Franciaországban rendezett világbajnokságán. A vb a napokban ért véget, nagyon szép eredménnyel tért haza első világversenyéről a kis hazai csapat.

Szilvásvárad Masters - Lengyel siker a vasárnapi főszámban

A lengyel Michal Kazmierczak győzött a Szilvásvárad Masters nemzetközi lovas sorozat díjugrató-versenyének vasárnapi főszámában, amelyben a legjobb magyarként ifj. Szabó Gábor nyolcadikként végzett.

Lovasturisztikai hálózat épült ki Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön

Lovasturisztikai hálózat épült ki Észak-Magyarország és az Észak-Alföld régiók területén 700 millió forint uniós támogatásból - tájékoztatta a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület közleményben az MTI-t.

Megelevenedik a X. század a Kassai-völgyben

A szervezők immáron második alkalommal készülnek látványos nyílzáporral, íjászversenyekkel és közönségprogramokkal az augusztus hatodikán megrendezésre kerülő hagyományőrző találkozóra. A rendezvény házigazdája Kassai Lajos, a lovasíjászat modernkori megteremtője, az esemény helyszíne ugyancsak az ő birtoka, a nemzetközileg is jegyzett, Somogy megyei Kassai-völgy.