0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Két hektár méhlegelő az ipartelepen

Méhlegelő várja a győri VGP Parkban a környék beporzóit, de hamarosan madáretetőket is telepít a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója a 2 hektáros területre. A cégcsoport európai és hazai szinten elkötelezett a fenntarthatóság és a környezetvédelem mellett nem csak épületeinek tervezésénél, de a még nem beépített területek hasznosításánál is.

Tavaly ősszel telepítette a VGP Park Győr Kft. az első magyarországi méhlegelőjét Körtefa utcai területén. Az évelő magkeverékkel bevetett két hektáros ingatlan idén tavasszal és nyáron már teljes kapacitással szolgálta a környék méhcsaládjait.

A terület nagyságára való tekintettel a cég az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel jóváhagyásával a Syngenta Kft-vel működött együtt a Beporzó program keretében.

„Amikor épületeket tervezünk, folyamatosan szem előtt tartjuk az olyan fenntarthatósági szempontokat, mint például a megújuló energiák hasznosítása, az energiatakarékosság. A területgazdálkodás során a biológiai sokféleségre összpontosítunk, nemcsak a beépítetlen, hanem az építés után az épületeinket körülvevő összes területen. Méhészeti szakértőkkel történt egyeztetések után döntöttünk a méhlegelő telepítése mellett, bízva abban, hogy ezzel jótékony hatással leszünk a környék ökoszisztémájára” – mondta el a logisztikai és könnyűipari célú ingatlanok fejlesztésével, kezelésével és tulajdonlásával foglalkozó vállalat magyarországi igazgatója, Pálovics Károly.

A méhlegelők telepítése azért különösen fontos, mert az elmúlt évtizedekben 20-40 százalékkal csökkent a beporzó rovarok száma, döntően az élőhelyek csökkenése és a táplálkozó területek hiánya miatt.

„A rovarok mellett a madarak és az emlős vadállatok élettere is bővül a méhlegelők telepítésével, a 3-4 évig fenntartható és folyamatosan virágzó területek a tapasztalatok szerint megtöbbszörözik a vadméhek, a háziméhek számát, és mellettük fácánok, fürjek, nyulak, őzek látogatják a rendszeresen a területet” – tette hozzá Benke Szabolcs, a Syngenta Kft szakértője.

A VGP magyar csoportja a tulajdonában álló győri méhlegelő területén nem tervez építkezést, a két hektáros legelő így még sok éven át biztosít élőhelyet a beporzó rovaroknak.

Forrás: VGP sajtóközlemény