Back to top

Önként jelentkezőknél folytatódik a roadshow

Élénken érdekli a hazai növénytermesztőket a drónok mezőgazdasági felhasználása. Ezt bizonyítja, hogy hét önként jelentkező házigazdánál folytatódik kiadónk és a hazai drónforgalmazás egyik zászlóshajója, a MyActionCam Kft. júniusban indított közös roadshow-ja.

Mire jók a drónok az agráriumban? | Sebestyén Márton, MyActionCam | MMG-Direkt

 

Mire jók a drónok az agráriumban, és miért kell olyan sokat várni a permetező drónok használatának engedélyezésére? Erről is kérdeztük Sebestyén Mártont, a MyActionCam értékesítési szakértőjét az MMG Direktben.

Fotó: Viniczai
Mint mondta, az említett együttműködés célja, hogy

olyan gazdálkodók kaphassanak közvetlen információkat a drónok felhasználási lehetőségeiről, akik érdeklődnek technológia iránt, szeretnék tudni, mire jó és mire nem. A résztvevők a törvényi szabályozást is első kézből ismerhetik meg.

Eddig három állomáson járt az utazó bemutató. Bernecebarátiban gyümölcsösben, Karácsondon szántóföldi körülmények között, Balatonvilágoson pedig szőlőben mutatták be a távirányítású repülő robotok agrárképességeit. A permetezés és a felmérés, monitoring funkciókat is megismerhették az érdeklődők, akik az első két állomáson 20-25-en, a harmadikon pedig mintegy 40 jelentek meg. Közben hét gazdálkodó jelezte, hogy szívesen látna a farmján hasonló programot.

A mezőgazdasági drónok felderítésre, monitoringozásra alkalmasak. Fel lehet velük mérni a jég-, aszály-, víz-, illetve vadkárt, az úgynevezett multispektrális verziójuk pedig feltérképezi a növények vitalitását, stressztűrését, kimutatja az esetleges tápanyaghiányt.

Ahogy a stúdióbeszélgetésből kiderült,

nemcsak ügyesek és precízek a drónok, hanem olykor kifejezetten élmény figyelni őket munka közben.

Így volt ez a bernecebaráti fiatal gyümölcsültetvényben is, ahol a fák között mozogtak. A működésük úgynevezett Orchard módjában ugyanis 30 fokos szögben felfelé döntik az első és hátsó karokat, így a rotorok a levelek közé is képesek bejuttatni a permetszert.

Az Európai Unióban Svájc dolgozott ki részletes szabályozást a drónos növényvédelemre, amit egyelőre csak ott lehet alkalmazni. Az EU csupán alapelveket fogadott el eddig, amelyektől a tagországokban kizárólag felfelé lehet eltérni, vagyis csak szigorúbb szabályozás megengedett.

Ennek az egyik fő oka, hogy a permetező szereket egyelőre nem optimalizálták drónos kijuttatásra. Ebben az esetben ugyanis hatásában ugyanazt kell tudnia a szernek, de fontos az elsodródás csökkentése, valamint annak a megoldása is, hogy ugyanazt a hektárra szabott szermennyiséget kell kijuttatni jóval kisebb arányú – azaz mennyiségű – hígításban.

A permetezőszergyártók már több erre irányuló fejlesztést benyújtottak a NÉBIH-hez minősítésre, de piacra még nem került ilyen szer.

A szakemberek úgy gondolják, reális várakozás, hogy jövő tavaszra felszállhatnak az első legálisan használt permetező drónok Magyarországon.

A légi felderítéshez – amely máris igen elterjedt a gazdák körében - A1-A3 pilótaengedélyre van szükség, és lakott területen kívül 120 méter magasságig lehet alkalmazni, míg lakott területen belül A2 pilótaengedély és légtérhasználati engedély kell hozzá, amit harminc nappal a tervezett repülés előtt kell igényelni.

Fotó: Viniczai
Bár sokan jelentkeztek, a NÉBIH egyelőre csak két cégnek engedélyezte, hogy akkreditált növényvédelmi pilótaképzést indítson. A résztvevőknek rendelkezniük kell B kategóriás jogosítvánnyal, 80 órás zöldkönyves tanfolyammal, érettségivel, valamint speciális drónpilóta engedéllyel, amit azonban egyelőre nem határoztak meg pontosan.

A növényvédelmi pilótaképzés a MyActionCam tervei között is szerepel, de munkatársuk elmondta, hogy jelentős az emberi erőforrásigénye. Jó hír azonban, hogy a MATE elvégezte a drónok típusminősítését, így ez az akadály már elhárult a permetező drónok elől.

A mezőgazdasági drónok legnagyobb előnye, hogy nem fogyasztanak üzemanyagot, mivel tisztán elektromosan működnek. Nem okoznak taposási kárt és közvetlenül eső után is bevetésre készek, hiszen közlekedésüket nem gátolja a sár vagy a víz.

Fontos azonban tudni, hogy önmagában a légi felderítéstől még nem lesz magasabb a termésátlag, csak akkor, ha az így nyert adatokat megfelelően használjuk fel, kiegészítve meteorológiai állomás- és talajmintaadatokkal. Ezek együttesen segítik a problémák megoldását és a precíziós mezőgazdaságot, aminek az a lényege, hogy sok adatból határozzuk meg a kezelést, amely ezáltal pontosabb és gazdaságosabb lesz.

Mivel csak néhány éves technológiáról beszélünk, a szolgáltatók szaktudásának óriási szerepe van a drónos mezőgazdaságban. A szakember szerint fontos, hogy olyat válasszunk közülük, aki nem idén kezdte, hanem évek óta foglalkozik dróntechnológiával és megfelelő jártasságot szerzett benne.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.