Back to top

Önként jelentkezőknél folytatódik a roadshow

Élénken érdekli a hazai növénytermesztőket a drónok mezőgazdasági felhasználása. Ezt bizonyítja, hogy hét önként jelentkező házigazdánál folytatódik kiadónk és a hazai drónforgalmazás egyik zászlóshajója, a MyActionCam Kft. júniusban indított közös roadshow-ja.

Mire jók a drónok az agráriumban? | Sebestyén Márton, MyActionCam | MMG-Direkt

 

Mire jók a drónok az agráriumban, és miért kell olyan sokat várni a permetező drónok használatának engedélyezésére? Erről is kérdeztük Sebestyén Mártont, a MyActionCam értékesítési szakértőjét az MMG Direktben.

Fotó: Viniczai
Mint mondta, az említett együttműködés célja, hogy

olyan gazdálkodók kaphassanak közvetlen információkat a drónok felhasználási lehetőségeiről, akik érdeklődnek technológia iránt, szeretnék tudni, mire jó és mire nem. A résztvevők a törvényi szabályozást is első kézből ismerhetik meg.

Eddig három állomáson járt az utazó bemutató. Bernecebarátiban gyümölcsösben, Karácsondon szántóföldi körülmények között, Balatonvilágoson pedig szőlőben mutatták be a távirányítású repülő robotok agrárképességeit. A permetezés és a felmérés, monitoring funkciókat is megismerhették az érdeklődők, akik az első két állomáson 20-25-en, a harmadikon pedig mintegy 40 jelentek meg. Közben hét gazdálkodó jelezte, hogy szívesen látna a farmján hasonló programot.

A mezőgazdasági drónok felderítésre, monitoringozásra alkalmasak. Fel lehet velük mérni a jég-, aszály-, víz-, illetve vadkárt, az úgynevezett multispektrális verziójuk pedig feltérképezi a növények vitalitását, stressztűrését, kimutatja az esetleges tápanyaghiányt.

Ahogy a stúdióbeszélgetésből kiderült,

nemcsak ügyesek és precízek a drónok, hanem olykor kifejezetten élmény figyelni őket munka közben.

Így volt ez a bernecebaráti fiatal gyümölcsültetvényben is, ahol a fák között mozogtak. A működésük úgynevezett Orchard módjában ugyanis 30 fokos szögben felfelé döntik az első és hátsó karokat, így a rotorok a levelek közé is képesek bejuttatni a permetszert.

Az Európai Unióban Svájc dolgozott ki részletes szabályozást a drónos növényvédelemre, amit egyelőre csak ott lehet alkalmazni. Az EU csupán alapelveket fogadott el eddig, amelyektől a tagországokban kizárólag felfelé lehet eltérni, vagyis csak szigorúbb szabályozás megengedett.

Ennek az egyik fő oka, hogy a permetező szereket egyelőre nem optimalizálták drónos kijuttatásra. Ebben az esetben ugyanis hatásában ugyanazt kell tudnia a szernek, de fontos az elsodródás csökkentése, valamint annak a megoldása is, hogy ugyanazt a hektárra szabott szermennyiséget kell kijuttatni jóval kisebb arányú – azaz mennyiségű – hígításban.

A permetezőszergyártók már több erre irányuló fejlesztést benyújtottak a NÉBIH-hez minősítésre, de piacra még nem került ilyen szer.

A szakemberek úgy gondolják, reális várakozás, hogy jövő tavaszra felszállhatnak az első legálisan használt permetező drónok Magyarországon.

A légi felderítéshez – amely máris igen elterjedt a gazdák körében - A1-A3 pilótaengedélyre van szükség, és lakott területen kívül 120 méter magasságig lehet alkalmazni, míg lakott területen belül A2 pilótaengedély és légtérhasználati engedély kell hozzá, amit harminc nappal a tervezett repülés előtt kell igényelni.

Fotó: Viniczai
Bár sokan jelentkeztek, a NÉBIH egyelőre csak két cégnek engedélyezte, hogy akkreditált növényvédelmi pilótaképzést indítson. A résztvevőknek rendelkezniük kell B kategóriás jogosítvánnyal, 80 órás zöldkönyves tanfolyammal, érettségivel, valamint speciális drónpilóta engedéllyel, amit azonban egyelőre nem határoztak meg pontosan.

A növényvédelmi pilótaképzés a MyActionCam tervei között is szerepel, de munkatársuk elmondta, hogy jelentős az emberi erőforrásigénye. Jó hír azonban, hogy a MATE elvégezte a drónok típusminősítését, így ez az akadály már elhárult a permetező drónok elől.

A mezőgazdasági drónok legnagyobb előnye, hogy nem fogyasztanak üzemanyagot, mivel tisztán elektromosan működnek. Nem okoznak taposási kárt és közvetlenül eső után is bevetésre készek, hiszen közlekedésüket nem gátolja a sár vagy a víz.

Fontos azonban tudni, hogy önmagában a légi felderítéstől még nem lesz magasabb a termésátlag, csak akkor, ha az így nyert adatokat megfelelően használjuk fel, kiegészítve meteorológiai állomás- és talajmintaadatokkal. Ezek együttesen segítik a problémák megoldását és a precíziós mezőgazdaságot, aminek az a lényege, hogy sok adatból határozzuk meg a kezelést, amely ezáltal pontosabb és gazdaságosabb lesz.

Mivel csak néhány éves technológiáról beszélünk, a szolgáltatók szaktudásának óriási szerepe van a drónos mezőgazdaságban. A szakember szerint fontos, hogy olyat válasszunk közülük, aki nem idén kezdte, hanem évek óta foglalkozik dróntechnológiával és megfelelő jártasságot szerzett benne.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Részegen ne másszunk galambdúcba

Megszállott és egészen ittas galambász járt pórul egy öt méter magas galambdúcban.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.