Back to top

Csemegekukorica: aszálymérséklés biostimulátorral

A biostimulátor nehéz időszakban átsegíti a fejlődésben lévő növényzetet, miközben a vegetatív részek növekedését erősíti úgy, hogy nagyobbá válik az asszimilációs felület. Használata nem a termés növelésére irányítja a figyelmet, hanem a termésbiztonságot lehet vele erősíteni.

Rögtönzött csemegekukorica-bemutatót tartottak a Hajdúböszörményi Mg. Zrt.-ben július végén. Eredetileg augusztus első hetének a végére tervezték a szakmai rendezvényt, ám az időjárás közbeszólt. Az ország keleti részét sújtó aszály Hajdú-Biharban tragikus helyzetet teremtett, és a szakszerű szakaszolással elvetett hibrid részben elpusztult, részben hamarabb hozott valamicske termést. Ezt látva döntött úgy Tóth Sándor, a KITE Zrt. nagymagvú zöldségfélék ágazatának vezetője, Illés Zsolt, a spanyol székhelyű Kimitec cég magyarországi menedzsere és Manajlovics Ferenc, a Hajdúböszörményi Mg. Zrt. növénytermesztésért felelős ágazatvezetője, hogy bemutatják az egymás melletti, kezelt és kezeletlen nagy táblákat.

Kezeletlen kontroll; nincs mit betakarítani
Kezeletlen kontroll; nincs mit betakarítani
Fotó: Avar László

Nem kísérletről volt szó, hanem annyi történt, hogy az egyik csemegekukorica-táblát 6-8 leveles állapotában Dell Agro Plus és Zinco készítményekkel lepermetezték. A különbség szemmel látható, már-már a hihetetlen határát súrolja.

A Dell Agro Plus növényi eredetű aminosavakat és fermentációval nyert növényi kivonatokat tartalmaz. Hektáronként 3 litert ajánlanak kijuttatni belőle a még fiatal, intenzíven fejlődő növényállományban a Zinco cinktartalmú lombtrágyával együtt, amelyből hektáronként 1,5 liter a javasolt dózis. Valójában minden másféle permetezőszerrel keverhető, kivételt a hormonbázisú gyomirtó szerek képeznek. A 4,5 liternyi vegyszer anyagköltsége hektáronként jelenleg 8 ezer forint, s ez most éppen 100 kilogramm csemegekukorica felvásárlási árával egyenlő. A kijuttatása ennél többe kerül, üzemtől függően és áfával együtt 7-10 ezer forintot tesz ki. A böszörményiek 10 ezer forintot számítanak fel erre a feladatra.

A Dell Agro Plus és Zinco hatása: a totális aszályban is termett cső
A Dell Agro Plus és Zinco hatása: a totális aszályban is termett cső
Fotó: Avar László
A csemegekukorica rövid tenyészidejű növény, ezért elegendő lehet egyszeri kezelés is. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy kétszer is permetezni akar, akkor az adag csupán 2 liter a Dell Agróból és 1 liter a Zincóból hektáronként.

A keverék után semmilyen szermaradék nem mutatható ki, az egészségre nem káros, a kezelés akár a betakarítás előtti napon is elvégezhető anélkül, hogy káros következményekkel kéne számolnunk.

Ma már kb. 100 ezer hektáron használják Magyarországon ezt a szerkombinációt, a csemegekukoricán kívül például szemes kukoricában, napraforgóban, repcében.

Becsült termőterületek

Tóth Sándor röviden összefoglalta a nagymagvú zöldségfélék hazai termesztésének helyzetét, benne a KITE Zrt. részarányát. A vállalat kertészeti üzletágának éves forgalma 9 milliárd forintot tesz ki, amiből a nagymagvú zöldségfélék 3 milliárd forinttal részesednek. A vetőmagforgalmi adatok alapján zöldborsóból ebben az évben 12-12,5 ezer hektárt termesztettünk, s ebből a KITE a német Van Waveren fajtáival 20%-ban részesedik. A csemegekukorica becsült vetésterülete 32-34 ezer hektár, s ebben a KITE a Van Waveren frisspiaci hibridjével, illetve más nemesítőházak konzervipari vagy hűtőházi felhasználásra alkalmas hibridjeivel van jelen. A zöldbab vetésterülete 1400-1600 hektár lehet, a KITE a Monsanto Etna nevű száraz és kifejtő tarkababját termelteti.

Ezt a növénykondicionálót a spanyolországi központú Kimitec cég gyártja, amelynek székhelye Almeríában található. Nem csodaszer, hanem olyan készítmény, ami segíti a növényt a stressz következményeinek áthidalásában. A Kimitec cég 2007-ben alakult tíz fővel, ma már háromszáz kutatót foglalkoztat, s a világ négy táján van egy-egy leányvállalata, irodát pedig szinte minden jelentős mezőgazdaságú országban működtet. Olyan biotechnológiai cég, amely saját kutatás-fejlesztéssel, termékfejlesztéssel, termékgyártással és forgalmazással büszkélkedhet. Ma főként pro- és prebiotikumok előállításával foglalkozik, ezek a hasznos mikroorganizmusoknak jelentenek tápanyagot. A cég fő tevékenysége a biopeszticidek, a biológiai gomba- és rovarölő szerek gyártása és forgalmazása.

Szakmai egyeztetés a kezelt állományban, a derékig érő csemegekukoricáról várható betakarítható termés (Tóth Sándor, ifj. Péteri Imre termelő, Illés Zsolt, Péteri Imre termelő)
Szakmai egyeztetés a kezelt állományban, a derékig érő csemegekukoricáról várható betakarítható termés (Tóth Sándor, ifj. Péteri Imre termelő, Illés Zsolt, Péteri Imre termelő)
Fotó: Avar László

Legfőbb újdonságuk pedig egy biológiai gyomirtó szer. Valamennyi gyártmányuk hatásfoka eléri a szintetikus szerekét, azaz meghaladja a 90-95%-ot.

Manajlovics Ferenc kezében a kezelt táblából származó Noa hibrid csöve
Manajlovics Ferenc kezében a kezelt táblából származó Noa hibrid csöve
Fotó: Avar László
Most két anyag regisztrációja köti le a figyelmüket, az egyik a lisztharmat ellen hatásos, a másik pedig az összes többi gomba ellen fejt ki ellenállást. Gondjuk akad a termékregisztrációval az Európai Unión belül, most abban bíznak, hogy mint biotermékek, helyet kapnak a zöld megállapodás utáni választékban és gyorsabbá válik az ügyintézés is.

A biotechnológiai cégnél a kísérleti eredmények először a zöldségtermesztésben mutatkoztak, majd onnan kerültek át a szántóföldi kultúrákba. A fejlődés hatására mára külön részlegük foglalkozik ez utóbbiakkal. Bár ezeknek a készítményeknek a használata a legtöbb fejlett mezőgazdaságú országban már beépült a növénytermesztési technológiákba, nem csodaszerek, hangsúlyozta Illés Zsolt. Akkor a leglátványosabb a hatásuk, ha nem optimális az évjárat időjárása. Rossz körülmények között kinyitják és meghosszabbítják a növényeknél az ún. várakozási ablakot. Hatásukra képesek megvárni, amíg megjön az eső vagy az öntözési fordulóval ismét vizet kap a terület. Természetesen nem a technológiai hibák kijavítását szolgálja a Dell Agro-kezelés, ennek a hatásfoka ott a legjobb, ahol az agrotechnikával egyébként minden rendben van, de az időjárás nagyon megnehezíti a körülményeket.

Az aszály jelenleg a Hajdúságban olyan méreteket öltött, amilyenre emberemlékezet óta nem volt példa. Ilyenkor a növényeken biostimulátorokkal és lombtrágyákkal lehet segíteni, sőt ilyenkor ezek használata elkerülhetetlen.

Térdig ér az aszályban a kényszer-címerhányt csemegekukorica
Térdig ér az aszályban a kényszer-címerhányt csemegekukorica
Fotó: Avar László
A „bemutató” helyszínén április végén még esett némi csapadék, aztán májusban kaptak 3, júniusban pedig többszöri alkalomra 6-7 millimétert. Azóta se zápor, se zivatar nem volt. Ebben a helyzetben a Dell Agro Plus biostimulátor és a Zinco lombtrágya együttese hatásosnak bizonyult, mert a biostimulátorban az aminosavakon kívül fulvosavak és könnyen felvehető monoszénhidrátok is találhatóak. A növény ezt a szert a gyökéren és a levélen keresztül is fel tudja venni. A nehéz időszakban átsegíti a fejlődésben lévő növényzetet, miközben a vegetatív részek növekedését erősíti úgy, hogy nagyobbá válik az asszimilációs felület. Kész tápanyagot tartalmaz a keverék, ezáltal a növény stressztűrő képességét erősíti. Ennek a használata nem a termés növelésére irányítja a figyelmet, hanem a termésbiztonságot lehet vele erősíteni. Megéri odafigyelni, mert átlagos körülmények között a csemegekukorica hektáronként 15-20 tonna termést ad, s a kilogrammonkénti átvételi ára 80 forint. Azaz a hektáronkénti árbevétel 1,2-1,6 millió forint, amit most az aszály, ha nem használtak biostimulátort, részben vagy egészében megsemmisített. Ahol pedig alkalmazták a Dell Agro Plus és Zinco keverékét, ott legalább 50%-os vagy kétharmados termésre számíthatnak. A bemutatón az egymás mellett lévő kezelt és kezeletlen táblák erre iskolapéldát mutattak.
 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/31 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A göngyöleg környezetkímélő helye

Közel húsz éve, 2003-ban felismerve, hogy a növényvédő szer csomagolóanyagok szervezett visszagyűjtése már nem odázható el, megalakult a Cseber Nonprofit Kft. A cégnek ma több, mint száz partnere van. Ezek azok a gazdasági társaságok, akik növényvédő szert, vagy csávázott vetőmagot gyártanak, előállítanak, vagy azoknak első importőrei, forgalmazói.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.