Back to top

Csemegekukorica: aszálymérséklés biostimulátorral

A biostimulátor nehéz időszakban átsegíti a fejlődésben lévő növényzetet, miközben a vegetatív részek növekedését erősíti úgy, hogy nagyobbá válik az asszimilációs felület. Használata nem a termés növelésére irányítja a figyelmet, hanem a termésbiztonságot lehet vele erősíteni.

Rögtönzött csemegekukorica-bemutatót tartottak a Hajdúböszörményi Mg. Zrt.-ben július végén. Eredetileg augusztus első hetének a végére tervezték a szakmai rendezvényt, ám az időjárás közbeszólt. Az ország keleti részét sújtó aszály Hajdú-Biharban tragikus helyzetet teremtett, és a szakszerű szakaszolással elvetett hibrid részben elpusztult, részben hamarabb hozott valamicske termést. Ezt látva döntött úgy Tóth Sándor, a KITE Zrt. nagymagvú zöldségfélék ágazatának vezetője, Illés Zsolt, a spanyol székhelyű Kimitec cég magyarországi menedzsere és Manajlovics Ferenc, a Hajdúböszörményi Mg. Zrt. növénytermesztésért felelős ágazatvezetője, hogy bemutatják az egymás melletti, kezelt és kezeletlen nagy táblákat.

Kezeletlen kontroll; nincs mit betakarítani
Kezeletlen kontroll; nincs mit betakarítani
Fotó: Avar László

Nem kísérletről volt szó, hanem annyi történt, hogy az egyik csemegekukorica-táblát 6-8 leveles állapotában Dell Agro Plus és Zinco készítményekkel lepermetezték. A különbség szemmel látható, már-már a hihetetlen határát súrolja.

A Dell Agro Plus növényi eredetű aminosavakat és fermentációval nyert növényi kivonatokat tartalmaz. Hektáronként 3 litert ajánlanak kijuttatni belőle a még fiatal, intenzíven fejlődő növényállományban a Zinco cinktartalmú lombtrágyával együtt, amelyből hektáronként 1,5 liter a javasolt dózis. Valójában minden másféle permetezőszerrel keverhető, kivételt a hormonbázisú gyomirtó szerek képeznek. A 4,5 liternyi vegyszer anyagköltsége hektáronként jelenleg 8 ezer forint, s ez most éppen 100 kilogramm csemegekukorica felvásárlási árával egyenlő. A kijuttatása ennél többe kerül, üzemtől függően és áfával együtt 7-10 ezer forintot tesz ki. A böszörményiek 10 ezer forintot számítanak fel erre a feladatra.

A Dell Agro Plus és Zinco hatása: a totális aszályban is termett cső
A Dell Agro Plus és Zinco hatása: a totális aszályban is termett cső
Fotó: Avar László
A csemegekukorica rövid tenyészidejű növény, ezért elegendő lehet egyszeri kezelés is. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy kétszer is permetezni akar, akkor az adag csupán 2 liter a Dell Agróból és 1 liter a Zincóból hektáronként.

A keverék után semmilyen szermaradék nem mutatható ki, az egészségre nem káros, a kezelés akár a betakarítás előtti napon is elvégezhető anélkül, hogy káros következményekkel kéne számolnunk.

Ma már kb. 100 ezer hektáron használják Magyarországon ezt a szerkombinációt, a csemegekukoricán kívül például szemes kukoricában, napraforgóban, repcében.

Becsült termőterületek

Tóth Sándor röviden összefoglalta a nagymagvú zöldségfélék hazai termesztésének helyzetét, benne a KITE Zrt. részarányát. A vállalat kertészeti üzletágának éves forgalma 9 milliárd forintot tesz ki, amiből a nagymagvú zöldségfélék 3 milliárd forinttal részesednek. A vetőmagforgalmi adatok alapján zöldborsóból ebben az évben 12-12,5 ezer hektárt termesztettünk, s ebből a KITE a német Van Waveren fajtáival 20%-ban részesedik. A csemegekukorica becsült vetésterülete 32-34 ezer hektár, s ebben a KITE a Van Waveren frisspiaci hibridjével, illetve más nemesítőházak konzervipari vagy hűtőházi felhasználásra alkalmas hibridjeivel van jelen. A zöldbab vetésterülete 1400-1600 hektár lehet, a KITE a Monsanto Etna nevű száraz és kifejtő tarkababját termelteti.

Ezt a növénykondicionálót a spanyolországi központú Kimitec cég gyártja, amelynek székhelye Almeríában található. Nem csodaszer, hanem olyan készítmény, ami segíti a növényt a stressz következményeinek áthidalásában. A Kimitec cég 2007-ben alakult tíz fővel, ma már háromszáz kutatót foglalkoztat, s a világ négy táján van egy-egy leányvállalata, irodát pedig szinte minden jelentős mezőgazdaságú országban működtet. Olyan biotechnológiai cég, amely saját kutatás-fejlesztéssel, termékfejlesztéssel, termékgyártással és forgalmazással büszkélkedhet. Ma főként pro- és prebiotikumok előállításával foglalkozik, ezek a hasznos mikroorganizmusoknak jelentenek tápanyagot. A cég fő tevékenysége a biopeszticidek, a biológiai gomba- és rovarölő szerek gyártása és forgalmazása.

Szakmai egyeztetés a kezelt állományban, a derékig érő csemegekukoricáról várható betakarítható termés (Tóth Sándor, ifj. Péteri Imre termelő, Illés Zsolt, Péteri Imre termelő)
Szakmai egyeztetés a kezelt állományban, a derékig érő csemegekukoricáról várható betakarítható termés (Tóth Sándor, ifj. Péteri Imre termelő, Illés Zsolt, Péteri Imre termelő)
Fotó: Avar László

Legfőbb újdonságuk pedig egy biológiai gyomirtó szer. Valamennyi gyártmányuk hatásfoka eléri a szintetikus szerekét, azaz meghaladja a 90-95%-ot.

Manajlovics Ferenc kezében a kezelt táblából származó Noa hibrid csöve
Manajlovics Ferenc kezében a kezelt táblából származó Noa hibrid csöve
Fotó: Avar László
Most két anyag regisztrációja köti le a figyelmüket, az egyik a lisztharmat ellen hatásos, a másik pedig az összes többi gomba ellen fejt ki ellenállást. Gondjuk akad a termékregisztrációval az Európai Unión belül, most abban bíznak, hogy mint biotermékek, helyet kapnak a zöld megállapodás utáni választékban és gyorsabbá válik az ügyintézés is.

A biotechnológiai cégnél a kísérleti eredmények először a zöldségtermesztésben mutatkoztak, majd onnan kerültek át a szántóföldi kultúrákba. A fejlődés hatására mára külön részlegük foglalkozik ez utóbbiakkal. Bár ezeknek a készítményeknek a használata a legtöbb fejlett mezőgazdaságú országban már beépült a növénytermesztési technológiákba, nem csodaszerek, hangsúlyozta Illés Zsolt. Akkor a leglátványosabb a hatásuk, ha nem optimális az évjárat időjárása. Rossz körülmények között kinyitják és meghosszabbítják a növényeknél az ún. várakozási ablakot. Hatásukra képesek megvárni, amíg megjön az eső vagy az öntözési fordulóval ismét vizet kap a terület. Természetesen nem a technológiai hibák kijavítását szolgálja a Dell Agro-kezelés, ennek a hatásfoka ott a legjobb, ahol az agrotechnikával egyébként minden rendben van, de az időjárás nagyon megnehezíti a körülményeket.

Az aszály jelenleg a Hajdúságban olyan méreteket öltött, amilyenre emberemlékezet óta nem volt példa. Ilyenkor a növényeken biostimulátorokkal és lombtrágyákkal lehet segíteni, sőt ilyenkor ezek használata elkerülhetetlen.

Térdig ér az aszályban a kényszer-címerhányt csemegekukorica
Térdig ér az aszályban a kényszer-címerhányt csemegekukorica
Fotó: Avar László
A „bemutató” helyszínén április végén még esett némi csapadék, aztán májusban kaptak 3, júniusban pedig többszöri alkalomra 6-7 millimétert. Azóta se zápor, se zivatar nem volt. Ebben a helyzetben a Dell Agro Plus biostimulátor és a Zinco lombtrágya együttese hatásosnak bizonyult, mert a biostimulátorban az aminosavakon kívül fulvosavak és könnyen felvehető monoszénhidrátok is találhatóak. A növény ezt a szert a gyökéren és a levélen keresztül is fel tudja venni. A nehéz időszakban átsegíti a fejlődésben lévő növényzetet, miközben a vegetatív részek növekedését erősíti úgy, hogy nagyobbá válik az asszimilációs felület. Kész tápanyagot tartalmaz a keverék, ezáltal a növény stressztűrő képességét erősíti. Ennek a használata nem a termés növelésére irányítja a figyelmet, hanem a termésbiztonságot lehet vele erősíteni. Megéri odafigyelni, mert átlagos körülmények között a csemegekukorica hektáronként 15-20 tonna termést ad, s a kilogrammonkénti átvételi ára 80 forint. Azaz a hektáronkénti árbevétel 1,2-1,6 millió forint, amit most az aszály, ha nem használtak biostimulátort, részben vagy egészében megsemmisített. Ahol pedig alkalmazták a Dell Agro Plus és Zinco keverékét, ott legalább 50%-os vagy kétharmados termésre számíthatnak. A bemutatón az egymás mellett lévő kezelt és kezeletlen táblák erre iskolapéldát mutattak.
 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/31 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Jó idő a mezőgazdasági munkákhoz

A hét első napjaiban néhol előfordult még gyenge eső, zápor, de a megelőző időszakhoz képest jelentősen csökkent a csapadék, így a jellemzően napos, gyakran szeles időben a talajok felszín közeli része kissé száradni, szikkadni tudott, és folytatni lehetett betakarítási illetve vetési munkákat. A folytatásban is nagyrészt száraz időre van kilátás az átlagosnak megfelelő hőmérsékletekkel.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

A jégverés azt is érintette, ami a földben volt

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, olvastuk a FruitVeB honlapján. A vihar letarolta, ami az útjába esett, erről kérdeztük Vass Károly zákányszéki termelőt, szaktanácsadót.