Back to top

„A gazdák bíznak az öntözésfejlesztésekben”

Hőség és szárazság, valamint hetekig tartó esőmentesség – így jellemezhető 2022 nyara Magyarország legtöbb régiójában. Sem a csapadék mennyisége, sem annak eloszlása ​​és időzítése nem felelt meg (termesztett) növényeink vízigényének. Az ország nyugati felén tapasztalható szárazság, de nem akkora mértékben, mint a keleti oldalon, tudtuk meg a Mosoni-térségi Öntözési Közösségtől.

Fotó: Mosoni-térségi Öntözési Közösség
A Győri és Pannonhalmi járásban, Mosonmagyaróvár, Sopron környékén, valamint a Rábaközben is készülnek a szárazabb nyarakra, noha idén eddig még viszonylag jól megúszták. Viszonylag, hiszen az ország nyugati részén is a megszokottnál csapadékmentesebb a nyár. Így a korszerű öntözésre akkor is fel kell készülni ha „valamivel” jobb a helyzet.

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás számos új feladat elé állítja a mezőgazdaságot, amelyre minél hamarabb megoldást kell találni. Egyik válasz lehet a közösségi öntözési megoldás.

Alkalmazkodási stratégiák a szántóföldeken

A szárazságstressznek jobban ellenálló fajták termesztése mellett szóba kerül a szántóföldi növények kiegészítő öntözése/öntöztetése is. Érthető, hogy a hazánkban az öntözéses gazdálkodásról szóló 2019. évi CXIII. törvénnyel egyetemben elfogadott öntözési közösségek a jövőben még fontosabbá válhatnak.

Az intenzív mezőgazdasági termelés öntözés nélkül már elképzelhetetlen, ezért az Agrárminisztérium (AM) az öntözéses gazdálkodás elősegítésére egy intézkedéscsomagot készített.

A magyar kormány 2024-ig 100 000 hektárral kívánja növelni az öntözhető területek nagyságát, ennek érdekében az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény mellett, pályázati forrást is hozzárendeltek a fejlesztések megvalósításának elősegítése érdekében. A gazdálkodók nemcsak a tárgyi rendszerekben váltanak nehezen, az elméletet, illetve az öntözési hajlandóság közösségi megoldását is nehezen fogadják be.

„Megfelelő öntözésessel csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait. A mezőgazdasági termelés biztonságának és hatékonyságának alapja az öntözésfejlesztés, ami társadalmi, valamint környezeti szempontból is kulcskérdés”

– foglalja össze küldetését a Mosonmagyaróvári járásban található Mosoni-térségi Öntözési Közösség Kft.

Fotó: Mosoni-térségi Öntözési Közösség
Magyarországon az utóbbi évtizedekben az öntözési rendszer elsorvadt, jelentősen csökkent az öntözött területek nagysága, ez az elmúlt évtizedekben súlyos gondokat okozott. Ezért is fontos, hogy a gazdák rugalmasan tudjanak alkalmazkodni és reagálni tudjanak a szélsőséges időjárás okozta kihívásokra, másrészt fontos, hogy javítani tudják mezőgazdasági termelésük hatékonyságát.

Öntözéssel a jövőért

A Mosoni-térségi Öntözési Közösség Kft. eddig közel 400 feltárt talajvíz kút engedélyének megszerzését nyerte el az öntözésfejlesztési projekt keretében mintegy 2643,4 hektár területen. Mint megtudtuk, a társaság azzal a céllal alakult meg – hat jogi és 42 természetes személy alkotja, amely az észak-hansági és Mosoni-sík térségében főleg vetőmag-termesztést folytatnak (hibrid kukoricát, borsó-borsó vetőmag, étkezési szárazbab) –, hogy az AM támogatásával és ösztönzésével tevékenységüket, illetve az öntözéses gazdálkodást hatékonyan megszervezzék.

Ezeknek a közepesen vízigényes növényeknek a termesztésére csak akkor kötnek szerződést, ha a technológia alkalmazása biztosított, ami területenként 50-100 mm öntözést jelent.

A Dunántúl északi részén, Győr-Moson-Sopron megye térségében nem akkora az aszály, mint az Alföldön, de ez a terület jellemzően száraz részek közé tartozik. Ezt az esőmentes, száraz időszakot jelenleg az értékes kultúrák folyamatos öntözésével tudják átvészelni. Mint fogalmaztak: „a térségben dolgozó gazdák tudják, hogy az öntözésfejlesztéssel lehet fejlődniük és gazdálkodásukat biztonságossá tenni, bíznak az öntözésfejlesztésekben, abban, hogy további területek öntözését is meg tudják majd oldani”.

Fotó: Mosoni-térségi Öntözési Közösség

Együtt könnyebb

A Mosoni-térségi Öntözési Közösség részéről úgy vélekedtek, hogy a közös öntözéses gazdálkodás hatékony választ jelent a klímaváltozás negatív hatásaira, ezért is indokolt olyan új területek öntözésbe vonása, ahol rendelkezésre áll megfelelő vízkészlet. Az elérhető vízkészlet hatékonyabb felhasználását, gazdaságosabb megtérülését eredményezheti, ha azt az öntözni kívánó gazdák közösen, együttműködve használják fel, továbbá az öntözéshez szükséges infrastruktúrát együtt hozzák létre és együtt üzemeltetik, illetve együtt teszik meg az első lépéseket a beruházások létrejöttének érdekébe. „A társaság megalakulása rugalmasan történt a hatóságok segítségével. Tapasztalataink szerint a Szaktárca hozzáállása az programunk megvalósításához eddig korrekt és segítőkész volt ” – közölték lapunkkal.

Mint fogalmaztak: az öntözésfejlesztési projekt keretében olyan új öntözőrendszerek megépítését tervezik, mely nemcsak gazdaságos, hatékony és biztonságos, de modern és fejleszthető is.

A projekt előnyei közé tartozik, a hatósági engedélyek közös intézése, kutak üzemeltetésének jelentősége, illetve a kutak szakmai felügyelete és ezzel kapcsolatos hatósági ügyintézése. Elsősorban azért választották ezt az öntözési lehetőséget, mert a közösségi formában való együttműködés segíti a szükséges engedélyek közös megszerzését, az öntöző berendezésekkel kapcsolatos pályázatok intézését és új technológiák megismerését.

Fotó: Mosoni-térségi Öntözési Közösség

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Kimagasló termőképességű hibridek a Bábolnai Gazdanapokon

Négy legújabb kukorica-hibridjét mutatja be a Limagrain a Bábolnai Gazdanapok szántóföldi kísérletében szeptember 8-10-én. A vetőmagok genetikai tulajdonságaiknak és a professzionális nemesítési munkának köszönhetően kiemelkedő termőképességet és nagyfokú termésbiztonságot ígérnek.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

A jövőben többször várható egyszerre aszály és hőség

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat. Ez azt jelenti, hogy a világ népességének 93-95 százaléka a jelenlegi száraz és forró események számának több mint kétszeresét fogja tapasztalni a 21. század végére - hívja fel a figyelmet Kis Anna meteorológus, az ELTE tudományos munkatársa.

Ivóvízhiány fenyeget Horvátország déli részén

Horvátország déli részén ivóvízhiány alakulhat ki, mivel ez karsztos terület, és édesvíz-ellátottsága jobban függ a helyi csapadékmennyiségtől - figyelmeztetett a horvát hidrometeorológiai intézet (DHMZ), amiről a Vecernji List című horvát napilap számolt be szerdán.

Beszakadt a műtrágya értékesítés a második negyedévben

A második negyedévben 44 százalékkal csökkent a műtrágya-értékesítés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, miközben az értékesítési árak 2,2-3,8-szeresére emelkedtek - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett negyedéves jelentésben. A növényvédő szereknél hasonló mértékű áremelkedést mértek a második negyedévben, miközben az értékesítés ötödével esett vissza.