Back to top

Kimagasló termőképességű hibridek a Bábolnai Gazdanapokon

Négy legújabb kukorica-hibridjét mutatja be a Limagrain a Bábolnai Gazdanapok szántóföldi kísérletében szeptember 8-10-én. A vetőmagok genetikai tulajdonságaiknak és a professzionális nemesítési munkának köszönhetően kiemelkedő termőképességet és nagyfokú termésbiztonságot ígérnek.

A világ negyedik legnagyobb, kizárólag vetőmagokkal foglalkozó vállalatának anyacége egy vetőmagnemesítő termelői szövetkezet Franciaországban
A világ negyedik legnagyobb, kizárólag vetőmagokkal foglalkozó vállalatának anyacége egy vetőmagnemesítő termelői szövetkezet Franciaországban
Fotó: Limagrain
A világ negyedik legnagyobb, kizárólag vetőmagokkal foglalkozó vállalatának anyacége egy vetőmagnemesítő termelői szövetkezet, amely a Franciaország szívében található Limagne-síkságon jött létre.

A globális vállalatóriás szántóföldi, zöldség- és kertészeti vetőmagok, sütőipari produktumok és élelmiszeripari alapanyagok nemesítésével, termelésével, előállításával, illetve értékesítésével foglalkozik szerte a világon.

Olyan fajták, hibridek és szolgáltatások kialakítására törekednek, amelyek igazodnak az adott régió talaj- és klimatikus viszonyaihoz
Olyan fajták, hibridek és szolgáltatások kialakítására törekednek, amelyek igazodnak az adott régió talaj- és klimatikus viszonyaihoz
Fotó: Limagrain
Kutatói és fejlesztői olyan fajták, hibridek és szolgáltatások kialakítására törekednek, amelyek igazodnak az adott régió talaj- és klimatikus viszonyaihoz.

Olyan növénygenetikai know-how-ra összpontosító termékcsaládokat és megoldásokat kínálnak, amelyek alternatívát jelenthetnek az agrárvegyipari termékeire.

A Limagrain működteti a világ egyik legnagyobb vetőmagüzemét a franciaországi Ennezat-ban, ahol főképp kukoricaelőállítás, -feldolgozás és -kiszerelés zajlik, évi 2,5 millió zsák volumenben.

Az Ennezat-i gyárban évi 2,5 millió zsák kukoricavetőmagot állítanak elő
Az Ennezat-i gyárban évi 2,5 millió zsák kukoricavetőmagot állítanak elő
Fotó: Limagrain
Európában közel 50 országban van jelen a cég, stabil helyet elfoglalva a vetőmagpiacon. A márkanév itthon is jól ismert, hiszen több, mint 20 éve találkozhatnak vele a növénytermesztők. A Limagrain magyarországi központjában, hazai körülmények között nemesített és előállított vetőmagok a legmegfelelőbben tesztelt és kikísérletezett alapanyagok a gazdák számára.

Az LG márkajelzés alatt forgalomba hozott vetőmagok az európai mezőgazdaság sokszínűségét és változatosságát testesítik meg, a termékkatalógus pedig kielégíti az étkezési és takarmányozási, valamint az ipari felhasználás igényeit is.

A cég képviselői kiemelten fontosnak tartják a közvetlen kapcsolattartást a termelőkkel és a forgalmazókkal. Ezért is vesznek részt évről évre az ország legnagyobb szabadtéri agrárbemutatóján, a Bábolnai Gazdanapokon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

Európában a Pireneusi-félsziget kivételével kedvezőek a terméskilátások

Kedvezőek a terméskilátások Európában a Pireneusi-félsziget kivételével, ahol fokozódott az aszály, így tovább csökkentek a spanyol és portugál termés-előrejelzések a nyári növényekre, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik - írta májusi nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az innováció segítségével csökkenthető a parlagfű terjedése a földeken

A klímaváltozás negatív hatásaival nap mint nap szembesülnek a mezőgazdaság szereplői. Az elmúlt évek aszályos időjárása, a nagymértékű vízhiány nem kedvezett a hazai szántóföldi növénytermesztésnek és a kutatások azt jelzik, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet a gyomnövények további terjedésének és pollenszórásának is utat engedhet.

Olajos magvak piaci kilátásai

Magyarországon az utóbbi öt évben folyamatosan csökken a repce termőterülete, az idén körülbelül 180 ezer hektárról fogják betakarítani. A piaci helyzetet sok minden befolyásolja, leginkább az Európában várható bő termés, hosszú távon pedig a biodízel-termelés visszaszorulása.