0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mit tehetünk a napégés megelőzésére?

Augusztusban válik igazán szembetűnővé az erős napsugárzás és nagy meleg hatása a növényekre. Almán, szőlőn, paprikán figyelhetünk fel a napégésre, ami kierjedt barnás foltokat okoz a termésen. A kertben nyaraltatott szobanövények levele is károsodhat, csakúgy, mint a világos levelű díszbokrok, díszfák lombja.

A nyár második felében általában tovább emelkedik a hőmérséklet, erősebb a napsugárzás, ami egy határon túl káros a növényekre. Ahogy az ember bőrét, a növényeket is az UV-B sugárzás károsítja, aminek az erőssége az utóbbi évtizedekben mérhetően nőtt.

Ha a fényerősség meghaladja a 40-45 ezer luxot, fennáll a napégés veszélye a napsugárzásnak kitett felszíneken.

A napsütötte oldalon akár 18 °C-kal is jobban fölmelegszenek a termések, amelyek kevésbé képesek párolgással hűteni magukat, mint a levelek. A napperzselés súlyosságában közrejátszik a fajtaérzékenység, például a Granny Smith alma vagy a Rajnai rizling szőlő könnyen károsodik ily módon. További befolyásoló tényező az erőnlét, a kedvező tápanyag-ellátottság, amiben elsősorban a kalcium, a kálium és a mikroelemek szintje az érdekes.

Minden olyan mikroelemre nagy szükség van, amelyik részt vesz a szövetek szilárdságának a kialakításában,

ilyen például a szilícium és a bór. A vízellátás pedig a már említett párologtatás miatt lényeges, ugyanis azzal hatékonyan hűtik magukat és a környezetüket a növények.

A napégés megelőzésére többféle módszert vethetünk be, az egyik az árnyékolás, amihez zöld hálót használhatunk, vagy a növények saját lombozatát hívjuk segítségül. A nyári metszés során hagyjunk meg kicsit több árnyékoló hajtást, és ne szedjük le a leveleket a termés körül. Ezzel nem gátoljuk a színeződést, mert körülbelül 30 °C fölött amúgy sem halad megfelelően.

Speciális lombtrágyákkal, fényvisszaverő anyagokkal lehet még tompítani a napsugárzás káros hatását.

A Prosilicon szilikát- és káliumtartalmú növénykondicionáló szer, amit maximum 0,5-0,7% töménységben érdemes kijuttatni. Almában, szőlőben jól használható a napégés ellen, cseresznyében, meggyben a gyümölcsrepedést lehet csökkenteni vele. További előnye, hogy ellenállóbbá teszi a növényeket a lisztharmattal szemben. Hasonló hatású a kalciumot, nitrogént, szilíciumot, cinket és mangánt tartalmazó Ino Green lombtrágya: erősíti a bőrszövetet és csökkenti a párolgást, ezzel a szárazságtól is védi a növényeket. Ezeket a sejtfalerősítő anyagokat megelőző módon, 3-6 alkalommal javasolt használni.

A Gold Dry mikroelemes műtrágyakeverék, kimondottan a napégés megelőzésére. Kaolint, bórt, mangánt és cinket tartalmaz, fényes felületet képez a gyümölcsön.

Fehér, könnyen letörölhető-lemosható bevonatot alkot a felületen a DeccoShield, ami mikronizált kalcium-karbonát. Különlegessége, hogy átengedi a hasznos fényt, viszont erősen szórja az UV-sugárzást, és jó az esőállósága, valamint közvetlenül felvehető kalciummal látja el a növényt.

A Green Miracle is csökkenti a napégést és párolgást, nem szennyezi a termést, vízvisszatartó hatása is van. Hatóanyagai zsíralkoholok, ezt is megelőzésként, 2-7 alkalommal használjuk 0,3%-os koncentrációban. Különösen hasznos lehet hőségnapok előtt kijuttatva.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu