Back to top

400 éves élesztőgomba maradványból feltámasztott ecuadori sör

Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.

Ez az egysejtű mikroorganizmus - amelyet mindössze egy faforgácsból nyertek - volt annak az elixír receptnek a kulcsa, amelyet először 1566-ban főzött Quitóban Jodoco Ricke flamand származású ferences szerzetes, aki a történészek szerint a mai ecuadori fővárosba hozta be a búzát és az árpát.

"Nemcsak egy biológiai kincset találtunk, hanem egy olyan élesztő 400 éves háziasítási munkáját is, amely valószínűleg egy chichából származik, és amelyet a helyi környezetből gyűjtöttek" - mondta Carvajal.

Fotó: pixabay.com

A Chicha Latin-Amerika erjesztett (alkoholos) vagy nem erjesztett itala, amely az Andok és Amazónia régióiból származik.

Mind a spanyol hódítás előtti, mind a spanyol hódítás utáni időszakban a különböző kukoricafajtákból készült kukoricasör (chicha de jora) volt a chicha legelterjedtebb formája.

Carvajal, akinek már volt tapasztalata más élesztőkkel is, sörös szaklapok olvasása közben szerzett tudomást a quitói ősi ferences sörfőzdéről.

Egy évébe telt, de végül 2008-ban sikerült megtalálnia egy hordót a régi sörfőzdéből.

Ezt a quitói San Francisco kolostorban tárolták, egy impozáns, háromhektáros, 1537 és 1680 között épült komplexumban, amely ma múzeumként működik. Egy picinyke darab kiemelése után Carvajal mikroszkóp segítségével egy apró élesztőmintát talált, amelyet hosszas tenyésztés után sikerült feltámasztania.

Az Ecuadori Pápai Katolikus Egyetemen működő laboratóriumban Carvajal egy kis fiolában mutatta meg a Saccharomyces cerevisiaerescatada élesztőgomba egyik fajtáját.

"Itt él velünk egy kis fiolában. Nagyon szerény, de ő a laboratórium sztárja" - mondta az 59 éves férfi.

Az ősi recept

Carvajal, aki sörfőző családból származik, talált egy cikket egy szaklapban, amely homályosan leírta a ferencesek 16. századi italának receptjét. Apránként rakta össze az információdarabkákat, hogy fahéjjal, fügével, szegfűszeggel és cukornáddal ízesítve újjáélessze a főzetet.

"Rengeteg hiányosság volt a receptben, és az én feladatom az volt, hogy betömjem ezeket a lyukakat" - mondta Carvajal.

"Ez egy sörarcheológiai munka a mikrobiológiai archeológián belül", amelyet el kellett végeznie, hogy megmentse az élesztőt, amely nagy részben felel az ital végleges ízéért.

Egy évtizednyi kutatás és tesztelés után Carvajal 2018-ban kezdte el otthonában a sör gyártását - de a világjárvány meghiúsította a kereskedelmi forgalomba hozatalára tett kísérleteit. Még mindig nem tudott elő állni a terméke bevezetésének időpontjával.

Carvajal a munkáját - évszázadokkal azután, hogy a ferencesek háziasították az élesztőt - a molekuláris léptékű intenzív terápiához hasonlítja.

"Olyan, mintha mély álomba szenderedtek volna. Mint ahogyan a szárított magvak, amik a hosszú évek során megromlottak. Tehát újra kell építeni, fluidizálni, hidratálni kell őket, és megnézni, hogy visszatérnek-e az életjeleik".

A San Francisco kolostor 1566-ban kezdte meg működését, de akkoriban mindössze nyolc szerzetes élt a kolostorban, és a termelés minimális volt - mondta Gomezjurado.

A gépek bevezetésével a sörfőzésbe az ősi receptek kezdtek eltűnni. A sörfőzde 1970-ben zárt be.

 

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó szomszédság a medvével - a kerítésen múlik

Jó kerítés, jó szomszédság – tartja a mondás, ami különösen igaz, ha nagyragadozók élnek a közelben, mint a farkasok vagy medvék.

Csökken a számla végösszege

A brit kormány új támogatási formát jelentett be a mezőgazdasági vállalkozások számára: az úgynevezett Energy Bill Relief Scheme lényege, hogy a gazdálkodók a nagykereskedelmi gáz- és villamosenergia-árakból kedvezményt kapnak, ezzel télen nagyjából felére csökken a számláik végösszege.

Ezért ne együnk túl későn

Az elhízás az amerikai felnőtt lakosság mintegy 42 százalékát érinti, és hozzájárul a krónikus betegségek, köztük a cukorbetegség, a rák és más betegségek kialakulásához. Kutatók most azt vizsgálták, hogy az evés időpontja miként befolyásolja az energiafelhasználásunkat, az étvágyunkat és a zsírszövet molekuláris útvonalait.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.