Back to top

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

A Cornell, a Johns Hopkins Egyetem és nemzetközi partnerei által a The Lancet Planetary Health című folyóiratban augusztus 3-án közzétett kutatása azt sugallja, hogy a politikai döntéshozóknak ébernek és késznek kell lenniük a technológiai zavarok negatív következményeinek enyhítésére.

A húsfehérje-alternatívák felkarolásával az amerikai élelmiszertermelés 2,5-13,5 százalékkal csökkenthetné a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátását, főként a húsmarhák számának 2-12 millióval való csökkentése révén

- olvasható a tanulmányban - írja a Phys.org.

"A kisebb szénlábnyom és az élelmezési rendszer erőforrás-felhasználási hatékonyságának növelése az oka annak, hogy az alternatív fehérjéket a fenntarthatóbb élelmezési rendszerek előmozdítását célzó technológiák és szakpolitikák portfóliójában lehetne szerepeltetni" - mondta Daniel Mason-D'Croz vezető szerző, a Mezőgazdasági és Élettudományi Főiskola Globális Fejlesztési Tanszékének vezető kutatója.

Azonban felhívta rá a figyelmet, hogy a marhahús növényi alapú alternatívái még mindig jelentenek tökéletes megoldást, "mivel az élelmiszerrendszer más környezeti erőforrásokra - például a teljes vízfelhasználásra - gyakorolt hatásuk nem egyértelmű".

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatása lenne, ha a jelenlegi amerikai marhahúsigénynek 10, 30, vagy 60 százalékát helyettesítenék növényi alapú alternatívákkal.

"Összességében az élelmezési rendszer változásai csekély, de potenciálisan pozitív hatással lennének a nemzeti bruttó hazai termékre"

- mondta Mason-D'Croz, aki Mario Herreróval, a fenntartható élelmezési rendszerek és globális változások professzorával dolgozik együtt a Globális Fejlesztési Tanszéken.

"Ezek a változások azonban nem egyformán lennének érezhetők a gazdaság egészében" - mondta Mason-D'Croz - "jelentős zavarok figyelhetők meg az élelmiszerrendszerben, különösen a marhahús-ellátási láncokban, amely a 60 százalékos helyettesítési forgatókönyv szerint jelentősen, akár 45 százalékkal is csökkenhet, ami kihívást jelentene az ezekben az ágazatokban foglalkoztatott több mint 1,5 millió ember megélhetése szempontjából."

A kutatók hangsúlyozták, hogy fontos tenni az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében, ám

a technológiák változása számos - pozitív és negatív - következménnyel járhat a gazdaság egészében. Ebbe beletartozik a megélhetés, a munkakörülmények, az emberi jogok, a tisztességes bérezés és egészségügyi ellátás is.

"Jó okai vannak annak, hogy a szabályozók és a politikai döntéshozók ösztönözzék ezeket a feltörekvő technológiákat" - mondta a vezető szerző Herrero, a Cornell Atkinson Fenntarthatósági Központ kutatója. "A politikusoknak tudatosítaniuk kell a nem szándékos következményeket is, és el kell kötelezniük magukat az etikailag problémás változások enyhítése mellett, beleértve a hátrányos helyzetű munkavállalók, a nehéz helyzetben lévő helyi közösségek és kistermelők károsodását."

A növényi alapú marhahús alternatívák elfogadása más nem várt következményekhez is vezethet. Például

a marhahúságazat zsugorodásából felszabaduló erőforrások - például az állati takarmány - lehetővé tehetik a sertés- és baromfiágazat bővülését.

A modellek szerint ez azt jelentheti, hogy 2-12 millió szarvasmarhát 16-94 millióval több csirkére vagy akár 1,4 millió sertésre cserélnének, ami állatjóléti aggályokat vet fel - mondta Mason-D'Croz.

Szerinte az érintett állatok puszta száma növekedhet, és a mezőgazdasági termelésben sok sertés és csirke jóléti körülményei vitathatatlanul rosszabbak, mint a szarvasmarháké, mivel a sertés- és baromfiágazatban gyakran alkalmaznak zárt tartásmódú takarmányozást.

"Mindazonáltal az állati termékek helyett számos növényi alapú alternatíva van fejlesztés alatt" - mondta Mason-D'Croz. "Ha ezeket széles körben elfogadják, akkor az állatlétszám növekedése kevésbé valószínű, még akkor is, ha a gazdasági zavarok és az állati eredetű élelmiszer-ellátási-láncokban foglalkoztatottak megélhetésére gyakorolt negatív hatások sokkal nagyobbak lennének."

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A feketére művelt tábla veszélyes a talaj számára

Régen azt tanították, hogy a tarló akadályozza a talajművelést, el kell égetni, le kell forgatni. Évek teltek el mire megértette a szakma, hogy takaró, védőréteg nélkül nem lehet menni semmire. Pedig a hetvenes évek eleje, közepe nem volt olyan szélsőséges, mint a mostani.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A haltermelést sem kíméli az aszály

A száraz, aszályos időjárás egyre nagyobb károkat okoz a hazai tógazdasági haltermelésben is. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakembere szerint a problémára részben megoldást jelenthet a ritkító halászat, ha az állomány egy részét már a tenyészszezon közben lehalásszák.

Hitelmoratórium és kamattámogatás a gazdáknak

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.

Mentességi lehetőségek a 2023-as támogatás igénylési évre egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól

A tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt 2023-ban átmeneti mentességet tesz lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák.

A karolin réce

A karolin vagy karolinai réce – egyes helyeken kisasszonyréce – őshazája Észak-­Amerika, onnan került Európába. A gácsér feje és a meghosszabbodott tarkó fénylő fekete. A háta a farokig bársonyos fekete, torka fehér, melle gesztenyebarna fehér pontokkal, a szárnyoldalak sárgásbarnák.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.

Bill Gates és Jeff Bezos az USA legnagyobb földbirtokosai között

Az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosainak többsége nem gazdász. Például Bill Gates (Microsoft) 2021-ben is az egyik legnagyobb szántóföld tulajdonos az Egyesült Államokban. A legnagyobbak között azonban csak a középmezőnyben van jócskán lemaradva az Amazon alapítója, Jeff Bezos mögött.

Tatai izlandilovas a dobogón

A tatai székhelyű Magyar Izlandi Lovas Egyesületet két éve vették fel a Nemzetközi Izlandi Lovasszövetség tagjai közé, a hazai tenyésztést és kiképzést dicséri, hogy a Közép-Európa Bajnokságon egy második és egy harmadik helyezést értünk el.