Back to top

Bill Gates és Jeff Bezos az USA legnagyobb földbirtokosai között

Az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosainak többsége nem gazdász. Például Bill Gates (Microsoft) 2021-ben is az egyik legnagyobb szántóföld tulajdonos az Egyesült Államokban. A legnagyobbak között azonban csak a középmezőnyben van jócskán lemaradva az Amazon alapítója, Jeff Bezos mögött.

Bárki, aki 2021-ben a legnagyobb földtulajdonos Top100-as listájára akart kerülni, legalább 63 158 hektár földterülettel kellett, hogy rendelkezzen.

Fotó: USDA

Ez alapból egy színes hírként, érdekességként jelenhetne meg akármelyik magyar médiában. A Magyar Mezőgazdaságban mégis azért számolunk be a következő hasábokban részletesebben az amerikai földtulajdonosokról, mert ha a sorok között olvasunk, akkor látható, a föld a legértékesebb. Henry Ford-nak tulajdonítják azt az idézetet, hogy:

"Vegyél termőföldet, mert már nem gyártják!" 

Lehet valaki milliárdos börzelovag, üzletember, informatikus, tőzsdecápa, a végén a mezőgazdaság felé fordul. Mert itt tud valódi kézzelfogható értéket teremteni. És ez büszkeséget és rangot jelent minden gazdálkodónak, példát mutatva minden generáció számára.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az USA legnagyobb földbirtokosai tavaly ismét több százezer hektárral bővítették birtokaikat. Ez az egyik megállapítás a 2021-es Land Report magazin földjelentésből, amelyet minden évben újra összeállítanak.

Fotó: USDA
A tulajdonosok gyakran nagyvállalkozók és befektetők – például Bill Gates, Jeff Bezons vagy Ted Turner. De a gazdálkodók, állattenyésztők és mindenekelőtt az erdőtulajdonosok is részei ennek. A Land Report szerint a 100 legnagyobb földtulajdonos tulajdonában lévő terület 2021-ben tovább nőtt. Ezzel párhuzamosan nőtt a 100 legnagyobb tulajdonos exkluzív klubjába való bejutáshoz szükséges földterület is.

Úgy tűnik, a földtulajdon továbbra is nagyon vonzó sok gazdag amerikai számára.

Nagyon különböző okokból. Eric O'Keefe, a Land Report munkatársa arról számolt be, hogy 2007-ben "csak" 30 364 hektár volt elég a 100. helyre. 2021-ben a 100-ig terjedő terület több, mint kétszerese volt ennek: 63 158 hektár.

A Land Report földjelentés is csak az USA-ban rögzíti a földtulajdont (Kanadában vagy Mexikóban nem). Ezenkívül a területeknek tulajdonban kell lenniük, nem pedig bérleményben. Ellenkező esetben a lista jelenlegi 100-as helyezettje az első 10-ben lenne. Ennek az az oka, hogy a 100. helyen álló Ellison család (Oracle társalapító családja) szarvasmarha birodalma több mint 810 000 hektár bérelt földből áll. Ezzel szemben a család "csak" 63 158 hektárt birtokol. Ez éppen elég a 100. helyre.

Ez Magyarországra vetítve (melynek összes mezőgazdasági művelés alá vonható földterülete az USA 1,5%-a) azt jelentené, hogy a lista 100. helyén szereplő képzeletbeli magyar földtulajdonos 94 ezer hektárt birtokolna. Ez jól mutatja az egyesült államokban található hatalmas léptékeket.

Fotó: USDA

Kik voltak a legnagyobb földbirtokosok az Egyesült Államokban 2021-ben?

A kaliforniai Emmerson család, a Sierra Pacific Industries (SPI) tulajdonosai 2021-ben az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosává váltak – írja a Land Report. Hatalmas birtokaikat további 175 000 hektárral bővítették Oregonban. Az október 1-jén lezajlott tranzakció több mint 943 300 hektárra növelte a család birtokát.

A család 1949-ben kezdte pályafutását az észak-kaliforniai faiparban. Azóta az Emmerson család tulajdonosa és üzemeltetője a Sierra Pacific Industries, az egyik legnagyobb fakitermelő cégnek.

A cégen keresztül a család birtokolja a földek nagy részét Kaliforniában és Washingtonban.

John Malone, a Liberty Media (többek között a Forma-1 tulajdonló médiacsoport) tulajdonosa 2021-ben az 1. helyről a 2. helyre csúszott vissza 890 700 hektárnyi mezőgazdasági területet birtokol nyugaton és rengeteg erdőt északkeleten. Malone médiamágnásként szerezte vagyonát és az ebből vásárolt mezőgazdasági területe elsősorban Maine-ben, Új-Mexikóban található. Colorado és Wyoming, valamint számos nagy szarvasmarha-farmot is magában foglal agrár érdekeltsége.

A harmadik helyen 2021-ben (a tavalyihoz hasonlóan) a washingtoni Reed Family áll 850 200 hektárral. Öt nemzedék óta a Reed család tulajdonosa és üzemeltetője a Green Diamond Resource Co.-nak. A Reed család földbirtokai elsősorban Washington, Oregon és Kalifornia között oszlanak meg.

Fotó: USDA
A médiamágnás és a CNN alapítója, Ted Turner a 4. helyen áll 809 700 hektárral. Turner földje elsősorban Új-Mexikóban, Dél-Dakotában, Nebraskában és Georgiában található.

Turner földjének nagy részét több mint 50 000 bölény legeltetésére használják – ez a legnagyobb magán csorda a világon.

Stan Kroenke üzletember, aki számos sport érdekeltsége között Arsenal FC tulajdonosa az ötödik helyen végzett 658.900 hektárral. Ez magában foglal egy 124 000 hektáros tanyát Montanában és sok földet Wyomingban. Kroenke feleségül vette Ann Walton Kroenkét, a hatalmas Walmart vagyon örökösnőjét. A jelentés szerint a mezőgazdaság mellett az elmúlt években a Kroenke a megújuló energiaforrások piacának jelentős szereplőjévé vált cégével, és jó úton halad több mint 1 millió otthon energiaellátása felé.

Közel 108 900 hektárral Bill Gates megőrizte pozícióját, mint Amerika legnagyobb szántóföld-tulajdonosa.

A jelentés még nem árulta el, hogy ez pontosan milyen helyet jelent majd 2021-ben az összesített rangsorban. 2020-ban Bill Gates „csak” a 49. helyen végzett – jóval lemaradva a 25. helyet szerző Jeff Bezons mögött.

Az Amazon alapítója Jeff Bezos nem csak a világ egyik leggazdagabb embere több százmilliárd dolláros vagyonával, hanem az Egyesült Államok egyik legnagyobb termőföldbirtokosa is. Bezos összesen körülbelül 170 000 hektáros birtokkal rendelkezik. Földjének nagy része Nyugat-Texasban van.

A földterületek birtoklása és a mezőgazdálkodás, természetesen jóval szerényebb méretekben, de a politikusok körében is igen népszerű az Amerikai Egyesült Államokban. Hogy csak egy példát említsünk az Egyesült Államok 43. elnöke és felesége Laura és George W. Bush egy 1 600 hektáros Közép-Texasi birtokon gazdálkodik.

Forrás: 
Land Report

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Fogadóépület várja a Rám-szakadékba látogatókat

A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő - mondta el az erdőgazdaság szóvivője szerdán az MTI-nek.

Erdőgazdálkodás a Kelet-Nyírségben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben, az ország egyik legnagyobb homokvidékén gazdálkodik a NYÍRERDŐ Zrt. Nyírbátori Erdészete. A térségben meghatározó fafaj a Nyírség aranyaként számon tartott akác, ami az erdészet tevékenységében, eredményességében is kiemelt szerepet játszik. A homoki területekre jellemző természeti értékeken kívül számtalan kulturális érdekesség várja a környékre látogatókat.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

Feléledhet a háztáji sertéstartás?

2001-ben az ország vágósertés-termelésének közel 60 százalékát a kisüzemek, a háztáji és kisegítő gazdaságok állították elő. Tevékenységükre annak ellenére szükség volt, hogy termelésük szintje és az előállított sertések minősége rendkívüli módon ingadozott, ami nem mellesleg zavarta a piaci egyensúlyt.

Az élelmiszerbiztonság első szereplője a fajtanemesítő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szántóföldi növényfajták okirat átadásával egybekötött ünnepséget tart tartott az idén 70 éves székkutasi Növényfajtakísérleti Állomáson. A jeles eseményen az új növényfajták nemesítőházainak képviselői vehették át a munkájuk elismeréséért járó okleveleket.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.