0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bill Gates és Jeff Bezos az USA legnagyobb földbirtokosai között

Az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosainak többsége nem gazdász. Például Bill Gates (Microsoft) 2021-ben is az egyik legnagyobb szántóföld tulajdonos az Egyesült Államokban. A legnagyobbak között azonban csak a középmezőnyben van jócskán lemaradva az Amazon alapítója, Jeff Bezos mögött.

Bárki, aki 2021-ben a legnagyobb földtulajdonos Top100-as listájára akart kerülni, legalább 63 158 hektár földterülettel kellett, hogy rendelkezzen.

Ez alapból egy színes hírként, érdekességként jelenhetne meg akármelyik magyar médiában. A Magyar Mezőgazdaságban mégis azért számolunk be a következő hasábokban részletesebben az amerikai földtulajdonosokról, mert ha a sorok között olvasunk, akkor látható, a föld a legértékesebb. Henry Ford-nak tulajdonítják azt az idézetet, hogy:

„Vegyél termőföldet, mert már nem gyártják!” 

Lehet valaki milliárdos börzelovag, üzletember, informatikus, tőzsdecápa, a végén a mezőgazdaság felé fordul. Mert itt tud valódi kézzelfogható értéket teremteni. És ez büszkeséget és rangot jelent minden gazdálkodónak, példát mutatva minden generáció számára.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az USA legnagyobb földbirtokosai tavaly ismét több százezer hektárral bővítették birtokaikat. Ez az egyik megállapítás a 2021-es Land Report magazin földjelentésből, amelyet minden évben újra összeállítanak.

A tulajdonosok gyakran nagyvállalkozók és befektetők – például Bill Gates, Jeff Bezons vagy Ted Turner. De a gazdálkodók, állattenyésztők és mindenekelőtt az erdőtulajdonosok is részei ennek. A Land Report szerint a 100 legnagyobb földtulajdonos tulajdonában lévő terület 2021-ben tovább nőtt. Ezzel párhuzamosan nőtt a 100 legnagyobb tulajdonos exkluzív klubjába való bejutáshoz szükséges földterület is.

Úgy tűnik, a földtulajdon továbbra is nagyon vonzó sok gazdag amerikai számára.

Nagyon különböző okokból. Eric O’Keefe, a Land Report munkatársa arról számolt be, hogy 2007-ben „csak” 30 364 hektár volt elég a 100. helyre. 2021-ben a 100-ig terjedő terület több, mint kétszerese volt ennek: 63 158 hektár.

A Land Report földjelentés is csak az USA-ban rögzíti a földtulajdont (Kanadában vagy Mexikóban nem). Ezenkívül a területeknek tulajdonban kell lenniük, nem pedig bérleményben. Ellenkező esetben a lista jelenlegi 100-as helyezettje az első 10-ben lenne. Ennek az az oka, hogy a 100. helyen álló Ellison család (Oracle társalapító családja) szarvasmarha birodalma több mint 810 000 hektár bérelt földből áll. Ezzel szemben a család „csak” 63 158 hektárt birtokol. Ez éppen elég a 100. helyre.

Ez Magyarországra vetítve (melynek összes mezőgazdasági művelés alá vonható földterülete az USA 1,5%-a) azt jelentené, hogy a lista 100. helyén szereplő képzeletbeli magyar földtulajdonos 94 ezer hektárt birtokolna. Ez jól mutatja az egyesült államokban található hatalmas léptékeket.

Kik voltak a legnagyobb földbirtokosok az Egyesült Államokban 2021-ben?

A kaliforniai Emmerson család, a Sierra Pacific Industries (SPI) tulajdonosai 2021-ben az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosává váltak – írja a Land Report. Hatalmas birtokaikat további 175 000 hektárral bővítették Oregonban. Az október 1-jén lezajlott tranzakció több mint 943 300 hektárra növelte a család birtokát.

A család 1949-ben kezdte pályafutását az észak-kaliforniai faiparban. Azóta az Emmerson család tulajdonosa és üzemeltetője a Sierra Pacific Industries, az egyik legnagyobb fakitermelő cégnek.

A cégen keresztül a család birtokolja a földek nagy részét Kaliforniában és Washingtonban.

John Malone, a Liberty Media (többek között a Forma-1 tulajdonló médiacsoport) tulajdonosa 2021-ben az 1. helyről a 2. helyre csúszott vissza 890 700 hektárnyi mezőgazdasági területet birtokol nyugaton és rengeteg erdőt északkeleten. Malone médiamágnásként szerezte vagyonát és az ebből vásárolt mezőgazdasági területe elsősorban Maine-ben, Új-Mexikóban található. Colorado és Wyoming, valamint számos nagy szarvasmarha-farmot is magában foglal agrár érdekeltsége.

A harmadik helyen 2021-ben (a tavalyihoz hasonlóan) a washingtoni Reed Family áll 850 200 hektárral. Öt nemzedék óta a Reed család tulajdonosa és üzemeltetője a Green Diamond Resource Co.-nak. A Reed család földbirtokai elsősorban Washington, Oregon és Kalifornia között oszlanak meg.

A médiamágnás és a CNN alapítója, Ted Turner a 4. helyen áll 809 700 hektárral. Turner földje elsősorban Új-Mexikóban, Dél-Dakotában, Nebraskában és Georgiában található.

Turner földjének nagy részét több mint 50 000 bölény legeltetésére használják – ez a legnagyobb magán csorda a világon.

Stan Kroenke üzletember, aki számos sport érdekeltsége között Arsenal FC tulajdonosa az ötödik helyen végzett 658.900 hektárral. Ez magában foglal egy 124 000 hektáros tanyát Montanában és sok földet Wyomingban. Kroenke feleségül vette Ann Walton Kroenkét, a hatalmas Walmart vagyon örökösnőjét. A jelentés szerint a mezőgazdaság mellett az elmúlt években a Kroenke a megújuló energiaforrások piacának jelentős szereplőjévé vált cégével, és jó úton halad több mint 1 millió otthon energiaellátása felé.

Közel 108 900 hektárral Bill Gates megőrizte pozícióját, mint Amerika legnagyobb szántóföld-tulajdonosa.

A jelentés még nem árulta el, hogy ez pontosan milyen helyet jelent majd 2021-ben az összesített rangsorban. 2020-ban Bill Gates „csak” a 49. helyen végzett – jóval lemaradva a 25. helyet szerző Jeff Bezons mögött.

Az Amazon alapítója Jeff Bezos nem csak a világ egyik leggazdagabb embere több százmilliárd dolláros vagyonával, hanem az Egyesült Államok egyik legnagyobb termőföldbirtokosa is. Bezos összesen körülbelül 170 000 hektáros birtokkal rendelkezik. Földjének nagy része Nyugat-Texasban van.

A földterületek birtoklása és a mezőgazdálkodás, természetesen jóval szerényebb méretekben, de a politikusok körében is igen népszerű az Amerikai Egyesült Államokban. Hogy csak egy példát említsünk az Egyesült Államok 43. elnöke és felesége Laura és George W. Bush egy 1 600 hektáros Közép-Texasi birtokon gazdálkodik.

Forrás: Land Report