0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Eltűnőben a hím tengeri teknősök

Az elmúlt négy nyáron Floridában kizárólag nőstény tengeri teknősök keltek ki. Ennek oka pedig a klímaváltozás.

A homok olyan forróvá vált, hogy szinte kizárólag nőstény teknősök bújnak ki a tojásokból Floridában: az elmúlt négy nyár mindegyike a legmelegebbek közé tartozott a kutatók szerint az amerikai államban, írja a CNN cikkére hivatkozva az Infostart. A teknősök esetében ugyanis a hőmérséklet határozza meg, hogy a tojásban fejlődő embrió hímmé vagy nősténnyé fejlődik-e. A melegebb idő pedig a nőstények fejlődésének kedvez.

„A tudósok, akik a tengeri teknősök kikelését és tojásait vizsgálják, az elmúlt négy évben nem találtak hím tengeri teknősöket, azaz csak nőstény tengeri teknősök keltek ki”

– mondta a jelenségről Bette Zirkelbach, akinek Florida Keys-i teknőskórháza 1986 óta működik. Arra is felhívta a figyelmet, Ausztráliában is ugyanezt tapasztalják – szinte kizárólag nőstény példányok kelnek ki.

A Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) is felhívta a figyelmet, hogy

a tengeri teknősök és aligátorok neme nem a megtermékenyítés pillanatában dől el, hanem attól függ, milyen hőmérsékletű homokban vannak a tojások. 27,7 fok alatt hím, afölött nőstény lesz belőlük.

„Az évek múlásával a populáció erőteljes csökkenését fogjuk látni, mert nincs meg a genetikai sokféleség, a hímek és a nőstények megfelelő aránya a szaporodáshoz” – mondta Melissa Rosales Rodriguez, a Miami Állatkertben nemrég megnyitott teknőskórház egyik állatgondozója.

A két állatkórház a teknősöknél előforduló fibropapillomatosis néven ismert daganatokkal is küzd. Ezek a daganatok más teknősökre is átterjednek, és kezelés nélkül akár halálhoz is vezethetnek. Mivel az éghajlat befolyásolja a teknősök jövőjét és a betegség ennyire elterjedt, Zirkelbach úgy látja, hogy minden teknőst meg kell menteni, és több rehabilitációs központot kell nyitni.

Forrás: infostart.hu