Back to top

A feketére művelt tábla veszélyes a talaj számára

Régen azt tanították, hogy a tarló akadályozza a talajművelést, el kell égetni, le kell forgatni. Évek teltek el mire megértette a szakma, hogy takaró, védőréteg nélkül nem lehet menni semmire. Pedig a hetvenes évek eleje, közepe nem volt olyan szélsőséges, mint a mostani.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert
„Azt hittem, végre fátyolos ég alatt dolgozhatunk, de nem. Nagyon száraz és hőségnapokkal telik ez az év. Túl az aratáson, s ahol nincs takaró, ott bizony kiszáradtak a talajok”- magyarázta Birkás Márta professzor a Vaderstad Kft. dunaegyházi bemutatóján. A hazai talajok elismert szakembere hozzátette, régen azt tanították, hogy a tarló akadályozza a talajművelést, el kell égetni, le kell forgatni. Évek teltek el mire megértette a szakma, hogy takaró, védőréteg nélkül nem lehet menni semmire.

Pedig a hetvenes évek eleje, közepe nem volt olyan szélsőséges, mint a mostani. De akkor is kellett takaró a talajra, legfeljebb azért, hogy több víz maradjon benne.

Most víztakarékos talajművelésről beszélünk, miközben legfeljebb a veszteséget lehet csökkenteni.

A szakember felhívta a figyelmet, egy biztos, szántani semmiképpen nem szabad, úgy tűnik, hogy november végéig egyáltalán nem. A talajlazítás is kérdéses, de attól függ, hogy milyen a lazító. Fölhozza-e a rögöt vagy nem, ám ha nem hozza föl, attól a nagy hant ott marad, és ha a gyökér el is jut odáig, nem tud lejjebb menni. „Éppen ezért nem kell meglepődni, hogy nahát, nem hozza föl a lazító rögöt. Ha csak annyit, amennyit a bemutatott kultivátorok produkálnak, az még elfogadható”- magyarázta a professzor, a legnagyobb dilemma ma az, mi legyen a tarlóval. Június 19-én aratták az egyetemi kísérleti árpát,

akkor azt mondták, a tarlóhoz nem nyúlnak, nem bolygatják a talajt, így az nem veszít vizet. Ám ezt csak akkor szabad megcsinálni, ha van jól szecskázott, jól terített szalma, azzal lehet igazán jól takarni.

Birkás Márta: Csökkenteni kell a talaj vízveszteségét
Birkás Márta: Csökkenteni kell a talaj vízveszteségét
Fotó: viniczai

„Emellett a nagy traktor, a területhez méretezett nagy traktor legalább ilyen fontos. Mi a második legfontosabb eszköz: a szecskázó adapter”- hívta fel a figyelmet a szakember. Dunaegyházán elég magas a tarló, ami nem a legszerencsésebb, de nyilván az öntözés és az egyenetlen a talaj az oka, hogy a kombájn nem tudta a talajt megfelelően kopírozni.

Sokkal nehezebb a dolgunk kukoricatarlók esetében, amit úgy kell szecskázni, hogy ízközép ne maradjon épen, tépje meg az adapter. Mert akkor valóban elkezdődik a föltáródás, ráadásul a kukoricamoly lárvája sem éli túl a telet.

A másik probléma, ha tele van repedéssel, mert az agyagtalajok duzzadnak, repedeznek. Azért jó, hogy a gépészek is gondoltak az ilyen esetekre, így megszülettek az ultrasekélyen dolgozó gépek, melyekkel csak a felszínt kell megbolygatni, és belesodorni ezekbe a repedésekbe a szalmát. Utána várni, hogy majd a talaj beázik, és lehet-e mélyebbre hatolni. Ehhez milyen eszközt kell használni? Semmiképpen sem ekét, ám lehet lazító, kultivátor, mert valami megoldást kell találni.

„Nekem sem úgy tanították, hogy legyen takaró a felszínen, hanem feketére kell művelni, az ilyen táblák a szépek. Hát, lehet, hogy szép valakinek, de nagyon veszélyes a talaj számára. Különösen mostanában”

- fogalmazta meg véleményét Birkás Márta. Minden jobb, mint az égetőbe eladott szalma, amit a talajtól rabolnak el. Kell a talajnak a folyamatos szerves anyag ellátás, a humuszkolloid három és félszer több vizet tart, mint az agyagkolloid. Óvatosan bolygassuk a talajt, a giliszták számára a tarlómaradvány táplálékot jelent, s abból lesz a humusz. Ám sokszor eladjuk előle, mert kell a pénz, mert a felvásárló azonnal fizet. Elég baj az, hogy sok gazda így gondolkodik. Aki most elherdálja az értékét, az komoly problémák elé nézhet.

Illusztráció
Illusztráció

„Hatvan mellett van a tartalmi kísérletünk, és 2002 óta ott hagyjuk a tarlómaradványt. Bizonyos körökben leírták, az emberiségnek a földet az eke jegyezte el”- magyarázta,

Amerikában azt mondják, a legnagyobb kárt az ekék okozták az emberiségnek. Egy friss szántás után nő a szén-dioxid kibocsátás, ami a légkörbe jut.

Mindkettő szélsőséges vélemény, de azt szeretnénk elérni, hogy a szerves anyag a talajban szépen feltáródjon, azt gazdagítsa, és megtartsa a vizet. Azt tanították, hogy az őszi szántásokat nem kell elmunkálni. Ma már ez nem állja meg a helyét, a jó csernozjomok is porosodnak, ha nagy a felületük. Amerikában a '30-as években farmokat temetett el a szántott talajokról szél által elhordott por. Ma még nem tartunk itt, de eljuthatunk ide.

Évek óta beszélnek a klímaváltozásról, enyhe a tél, de nem csapadékos. Ősszel úgy kell hagyni a területet, hogy az télen ne legyen vízvesztő. Egy hepehupás szántásról nagyon sok nedvesség párolog el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

Az élelmiszerbiztonság első szereplője a fajtanemesítő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szántóföldi növényfajták okirat átadásával egybekötött ünnepséget tart tartott az idén 70 éves székkutasi Növényfajtakísérleti Állomáson. A jeles eseményen az új növényfajták nemesítőházainak képviselői vehették át a munkájuk elismeréséért járó okleveleket.

Fontos az őszi felkészülés

A kajszi és a szilva élettani betegségei, gyors pusztulása szerteágazó okokra vezethető vissza, az egyik a fák erőnléte, amiben nagy szerepe van a tápanyagellátásnak. Cegléden a fák őszi feltöltésének részleteiről esett szó, és a szilvafajta-gyűjtemény ígéretes egyedeit is láthattunk.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Geográfusok segíthetik az erdőtüzek előrejelzését és megfékezését

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága a hét elején az MTI-t.

Feloldják az országos tűzgyújtási tilalmat

Feloldja a tűzgyújtási tilalmat a hatóság szerdától Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében is, ezzel Magyarország teljes területén megszűnik a korlátozás - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

34 éve nem drágult ennyire az élet Spanyolországban

Spanyolországban átlagosan 15,2 százalékkal drágult a háztartások által leginkább vásárolt termékeket tartalmazó fogyasztói kosár egy év alatt, amelynek mértékére nem volt példa az elmúlt 34 évben - állapította meg az egyik legjelentősebb fogyasztóvédelmi szakmai szervezet, az OCU kedden közzétett szokásos éves jelentésében.