Back to top

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Az ételek olívaolajjal való párosítása segít a harmonikus ízek elérésében, és még kis mennyiségben is remek gasztronómiai élményt nyújt. A salátára vagy tésztára csöpögtetéstől a pácokban való felhasználásig az olívaolaj rendkívül sokoldalú összetevő, amely íz gazdagságot és mélységet adhat az ételeknek.

Amellett, hogy az olívaolaj sokféle aromával rendelkezik, gazdag forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, antioxidánsoknak és polifenoloknak.

Ezenkívül bizonyított egészségügyi előnyei vannak, például a gyulladás elleni küzdelemben, a stroke megelőzésében, a szívbetegségek elleni védelemben és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében. Sőt, egy tanulmány szerint az olívaolaj segíthet hosszabb élettartam elérésében is. Ha az olívaolaj kulináris hasznossága és egészségügyi előnyei nem lennének elégségesek, az után, hogy megtudjuk, hány olajbogyó szükséges egyetlen üveg olívaolaj előállításához, még jobban meg fogjuk becsülni ezt a csodálatos olajat.

Meglepően kis terméshozamú az olajfa

A világon betakarított összes olajbogyó 90%-át olaj előállítására szánják. D'Olivo szerint körülbelül 5 kilogramm olajbogyó szükséges egyetlen liter extra szűz olívaolaj kinyeréséhez. Ez azt jelenti, hogy mindössze 1 kilogramm olívaolaj előállításához körülbelül 5200-8000 olajbogyó szükséges.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb érett olajfa évente körülbelül 15-20 kilogramm olajbogyót termel (ami csak 3-4 liter szűz olívaolaj kinyeréséhez elegendő), ez bármilyen mércével mérve is kevés.

Mivel az extra szűz olaj csak az első préselésből készül, hő, oldószerek, finomítási módszerek vagy kémiai eljárások nélkül, a hozam többet ér, mint más olívaolajoké.

Az olívaolaj más étolajokhoz képest több okból is drága, többek között a betakarítás és a feldolgozás nehézségei és a magas importárak miatt. Ennek ellenére a globális olívaolaj-fogyasztás 2021/22-ben eléri a 3,2 millió tonnát. Az olívaolaj iránti kereslet növekedésével az olívaolaj globális piaca az előrejelzések szerint 2027-re eléri a 16,64 milliárd dollárt.

Forrás: 
mashed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.