Back to top

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Az ételek olívaolajjal való párosítása segít a harmonikus ízek elérésében, és még kis mennyiségben is remek gasztronómiai élményt nyújt. A salátára vagy tésztára csöpögtetéstől a pácokban való felhasználásig az olívaolaj rendkívül sokoldalú összetevő, amely íz gazdagságot és mélységet adhat az ételeknek.

Amellett, hogy az olívaolaj sokféle aromával rendelkezik, gazdag forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, antioxidánsoknak és polifenoloknak.

Ezenkívül bizonyított egészségügyi előnyei vannak, például a gyulladás elleni küzdelemben, a stroke megelőzésében, a szívbetegségek elleni védelemben és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében. Sőt, egy tanulmány szerint az olívaolaj segíthet hosszabb élettartam elérésében is. Ha az olívaolaj kulináris hasznossága és egészségügyi előnyei nem lennének elégségesek, az után, hogy megtudjuk, hány olajbogyó szükséges egyetlen üveg olívaolaj előállításához, még jobban meg fogjuk becsülni ezt a csodálatos olajat.

Meglepően kis terméshozamú az olajfa

A világon betakarított összes olajbogyó 90%-át olaj előállítására szánják. D'Olivo szerint körülbelül 5 kilogramm olajbogyó szükséges egyetlen liter extra szűz olívaolaj kinyeréséhez. Ez azt jelenti, hogy mindössze 1 kilogramm olívaolaj előállításához körülbelül 5200-8000 olajbogyó szükséges.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb érett olajfa évente körülbelül 15-20 kilogramm olajbogyót termel (ami csak 3-4 liter szűz olívaolaj kinyeréséhez elegendő), ez bármilyen mércével mérve is kevés.

Mivel az extra szűz olaj csak az első préselésből készül, hő, oldószerek, finomítási módszerek vagy kémiai eljárások nélkül, a hozam többet ér, mint más olívaolajoké.

Az olívaolaj más étolajokhoz képest több okból is drága, többek között a betakarítás és a feldolgozás nehézségei és a magas importárak miatt. Ennek ellenére a globális olívaolaj-fogyasztás 2021/22-ben eléri a 3,2 millió tonnát. Az olívaolaj iránti kereslet növekedésével az olívaolaj globális piaca az előrejelzések szerint 2027-re eléri a 16,64 milliárd dollárt.

Forrás: 
mashed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.