Back to top

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Az ételek olívaolajjal való párosítása segít a harmonikus ízek elérésében, és még kis mennyiségben is remek gasztronómiai élményt nyújt. A salátára vagy tésztára csöpögtetéstől a pácokban való felhasználásig az olívaolaj rendkívül sokoldalú összetevő, amely íz gazdagságot és mélységet adhat az ételeknek.

Amellett, hogy az olívaolaj sokféle aromával rendelkezik, gazdag forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, antioxidánsoknak és polifenoloknak.

Ezenkívül bizonyított egészségügyi előnyei vannak, például a gyulladás elleni küzdelemben, a stroke megelőzésében, a szívbetegségek elleni védelemben és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében. Sőt, egy tanulmány szerint az olívaolaj segíthet hosszabb élettartam elérésében is. Ha az olívaolaj kulináris hasznossága és egészségügyi előnyei nem lennének elégségesek, az után, hogy megtudjuk, hány olajbogyó szükséges egyetlen üveg olívaolaj előállításához, még jobban meg fogjuk becsülni ezt a csodálatos olajat.

Meglepően kis terméshozamú az olajfa

A világon betakarított összes olajbogyó 90%-át olaj előállítására szánják. D'Olivo szerint körülbelül 5 kilogramm olajbogyó szükséges egyetlen liter extra szűz olívaolaj kinyeréséhez. Ez azt jelenti, hogy mindössze 1 kilogramm olívaolaj előállításához körülbelül 5200-8000 olajbogyó szükséges.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb érett olajfa évente körülbelül 15-20 kilogramm olajbogyót termel (ami csak 3-4 liter szűz olívaolaj kinyeréséhez elegendő), ez bármilyen mércével mérve is kevés.

Mivel az extra szűz olaj csak az első préselésből készül, hő, oldószerek, finomítási módszerek vagy kémiai eljárások nélkül, a hozam többet ér, mint más olívaolajoké.

Az olívaolaj más étolajokhoz képest több okból is drága, többek között a betakarítás és a feldolgozás nehézségei és a magas importárak miatt. Ennek ellenére a globális olívaolaj-fogyasztás 2021/22-ben eléri a 3,2 millió tonnát. Az olívaolaj iránti kereslet növekedésével az olívaolaj globális piaca az előrejelzések szerint 2027-re eléri a 16,64 milliárd dollárt.

Forrás: 
mashed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.