Back to top

Értékelik a rendkívüli intézkedéseket a gazdák

Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter augusztus 1-jén. Növénytermesztőket és állattenyésztőket kérdeztünk: mivel tudnak és akarnak élni a lehetőségek közül.

​​136,5 forintért lehet kapni takarmánykukoricát, de abból 150 lesz, mire megdarálják és a telepre kerül, miközben a múlt hónapban még csak 120 forint volt az ára
​​136,5 forintért lehet kapni takarmánykukoricát, de abból 150 lesz, mire megdarálják és a telepre kerül, miközben a múlt hónapban még csak 120 forint volt az ára
Fotó: MTI
Az öt pontos intézkedési csomag főbb elemei a hitelmoratórium és a takarmányszállítás támogatása – amelyeknek napokon belül már a részletesebb szabályozása is megjelent -, valamint az állami öntözőművek működtetésének 1,4 milliárdos kiegészítése, a rendkívüli vízhasználati engedélyek fenntartása, illetve a biztosítási kártalanítás felgyorsítása.

„Rengeteg rossz minőségű kukoricát silóztatunk és szállíttatunk be, és az erre vonatkozó szállítási támogatást maximális mértékben szeretnénk igénybe venni”

– mondta el Szpisják Tibor, a Békési Egyetértés Szarvasmarhatenyésztő Kft. ügyvezetője. A tejelő szarvasmarhatelepen ezres állományt gondoznak, évek óta egy másik kft-vel termeltetik meg a tömegtakarmány zömét, de most ott is nagyon kevés lesz. Jelenleg 70 ezer mázsa tömegtakarmányra van szüksége a telepnek, hogy áprilisig kihúzza, amíg megérkezik a rozs. Körülbelül 500 hektárról veszik meg a takarmányt a környéken termelőktől, mert a 130 hektárnyi saját területen nem tudják megtermelni a szükséges mennyiséget. Ebből 65 hektárról idő előtt le kellett vágni a szemesnek vetett kukoricát, mivel kiszáradt. Megszemlézték és 100 százalékban kiadták rá a silózási engedélyt.

Növénybiztosításuk nincs, de a mezőgazdasági kárenyhítési alapra számítanak. A hitelmoratóriumot a Covid miatt sem vették igénybe. Igyekeznek minél kevesebb hitelből gazdálkodni, mivel az árbevételük 80 százalékát a tejtermelés adja, és így nem számíthatnak kiugró bevételekre. A kedvezményes kamatozású Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelt igénybe vették 5 éves futamidővel, mivel a törlesztése nem jelent egyszerre túl nagy terhet havonta. Szpisják Tibor szerint elképzelhető, hogy takarmányvásárlásra további hitelt kell még felvennie. Mint mondja

a januári 114-hez képest már 155 liter a tej ára, de sose tudni, hogy mi emelkedik még.

Kukoricát venni kell, mert az energiát pótolni kell a tejelő teheneknél, de a környéken nincs. Egy cégtől hallotta, hogy 136,5 forintért vásároltak, de abból 150 lesz, mire megdarálják és a telepre kerül, miközben a múlt hónapban még csak 120 forint volt az ára. Neki havonta 800 mázsára van szüksége belőle. Egyszóval, előfordulhat, hogy további forgóeszközhitelt kell majd igénybe venniük.

Igyekeznek minél kevesebb hitelből gazdálkodni, mivel az árbevételük 80 százalékát a tejtermelés adja, és így nem számíthatnak kiugró bevételekre
Igyekeznek minél kevesebb hitelből gazdálkodni, mivel az árbevételük 80 százalékát a tejtermelés adja, és így nem számíthatnak kiugró bevételekre
Fotó: Magyar Mezőgazdaság

Nagyon jó, hogy vannak ilyen kormányzati intézkedések, de „mindent okával kell nézni”

– fogalmazott Szél Csaba, a békés megyei Körös 2000 tejelő szarvasmarhatelep tulajdonosa. A takarmányszállítás feltételrendszeréről még tájékozódni szeretne: meglátják, hogyan tudják majd teljesíteni a követelményeket. A hitelmoratóriumot „kétélű fegyvernek” nevezte, mivel szerinte rosszabb besorolást jelenthet egy új hiteligényléskor. „Meg kell nézni, milyen kamatok, hiteltermékek vannak a piacon, és ha azt látjuk, hogy a hitelmoratóriummal jobban fogunk járni, akkor élni fogunk vele. Érthető, hogy feltétekhez kötik, de meg kell nézni, mit kell teljesíteni, hosszabb távon milyen következményekkel jár. Egy hét múlva már biztosan többet fogok tudni mondani róla.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

Feléledhet a háztáji sertéstartás?

2001-ben az ország vágósertés-termelésének közel 60 százalékát a kisüzemek, a háztáji és kisegítő gazdaságok állították elő. Tevékenységükre annak ellenére szükség volt, hogy termelésük szintje és az előállított sertések minősége rendkívüli módon ingadozott, ami nem mellesleg zavarta a piaci egyensúlyt.

Az élelmiszerbiztonság első szereplője a fajtanemesítő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szántóföldi növényfajták okirat átadásával egybekötött ünnepséget tart tartott az idén 70 éves székkutasi Növényfajtakísérleti Állomáson. A jeles eseményen az új növényfajták nemesítőházainak képviselői vehették át a munkájuk elismeréséért járó okleveleket.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Geográfusok segíthetik az erdőtüzek előrejelzését és megfékezését

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága a hét elején az MTI-t.

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.