0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

Előadást tartott Szüreti és borászati technológiák lehetőségei a 2022-es évjárat figyelembe vételével címmel Nyitrainé Dr. Sárdy Diána tanszékvezető egyetemi docens, a campus főigazgatója. Az aktuális rendelkezésekről és jogszabályokról nyújtott tájékoztatást Tegzes Zsófia hegybíró, majd a 2022-es évjárat sikeres szőlőnövényvédelmét mutatta be Neiner János szaktanácsadó-szőlő specialista, a Kwizda vezető munkatársa.

Pühra Beáta – aki Ferenc Vilmos szívességének köszönhetően e program előtt találkozott Tiffán Edével, az elsőként megválasztott Év bortermelőjével, majd egy másik nagysággal, Gere Attilával – visszaemlékezett arra, hogy végzős egyetemistaként jó tanulmányi előmenetelével kiérdemelte, hogy részt vehetett a villányi borversenyen.

„Az egyetemen és Villányban is azt tanultam meg, hogy a borászatban kizárólag a minőség számít”

– hangsúlyozta a Nyakas Pincészet főborásza.

Ferenc Vilmos és Pühra Beáta is megemlítette a szőlész-borász körökben gyakorta elővett igazságot, hogy a bor kilencven százalékban a szőlőskertben dől el. „De az a bizonyos tíz százalék mindent elronthat” – figyelmeztetett immár Sárdy Diána, aki elődjéhez és mentorához, Kállay Miklós professzorhoz hasonlóan azt vallja, hogy a borászati munka alfája és omegája a borászati kémia.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének vezetője adatgazdag összefoglalót nyújtott arról, hogy a jelenlegi rendkívüli klimatikus körülmények milyen feladatok elé állítják a borászokat a szüret előtt, a helyes szüreti időpont kiválasztásakor és az alapanyag feldolgozásakor.

Rengeteg tényező tetőzik ezekben a hetekben, ezért egyszerre kell ügyelni a sav- és ph-szintre, valamint az aromakomponensekre.

Az előadásokat követően Pólya Diána növényvédő szakmérnök a csodálatos Ördögárok dűlőben beszélt arról,

hogyan lehet válaszokat adni a legfőbb kihívásokra: a gyomokra, a szőlőmolyokra, a lisztharmatra, a peronoszpórára, a feketerothadásra és a szürkerothadásra.

Részletes beszámolójának egyik fontos elemeként felhívta a figyelmet arra, hogy a túlzott napsugárzástól épp a levélzet védheti meg a gyümölcsöt, így egyre összetettebb feladat lesz a lombfelület beállítása.

A tartalmas napot vacsora és borkóstoló zárta. Koccintás közben visszacsengtek Sárdy Diána szavai: „mivel a bor nyolcvan-nyolcvanöt százalékban vizet tartalmaz, nagy melegben ügyelnünk kell az elegendő mennyiségű bor bevitelére.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu