0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új burgonyafajták és az éghajlatváltozás

Az aszály Németországban is kihívássá vált a burgonyatermesztők számára. A burgonyanemesítők már olyan fajtákat nemesítenek, amelyek kevesebb csapadékkal is beérik, azonkívül kevesebb műtrágyára van szükségük és ellenállnak egyes vírusoknak és kártevőknek.

Körülbelül tíz évbe telik, amíg egy új burgonyafajta piacra kerül. Németországban régóta nemesítenek vetőburgonyát Észak-Afrika számára, amik eleve jól viselik a hőstresszt, az aszályt, az erős UV-sugárzást és a szárazságot. A Sat1 Észak-Németország készített riportot a német burgonyanemesítők száraz éghajlaton szerzett tapasztalatairól.

Az alsó-szászországi Nordkartoffel burgonyanemesítő cég évente mintegy ezer különböző fajta gumót keresztez.

A Böhm-Nordkartoffel Agrarproduktion a prebázis vető­burgonyát saját gazdaságaiban szaporítja, a következő vetőburgonya-generációkat pedig Schleswig-Holsteinben, Alsó-Szász­országban, Mecklenburg-Elő-Pommerániában és Bajorországban szaporítják fel a szerződéses termesztők. Néhány leányvállalat európai területeken is szaporítja a vállalat vetőburgonyáit, például Hollandiában, Franciaországban és Finnországban.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság