0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Csakazértis: ökogazdaság Vadnán

A Csakazértis Vadnai Bor- és Ökogazdaság a fejlesztés eredményeként egy modern technológiával rendelkező kisüzem született meg, mintegy példát mutatva a helyieknek. A szőlőfeldolgozó- és borászati üzem létrehozása a térségben hiánypótló tevékenység. 

Amikor először találkoztam Tamási Andrással, aki fővárosi vegyészmérnökként nem átallotta felgyűrni az inge ujját, gumicsizmát húzott, ásót ragadott, hogy Vadnán, a Sajó partján álló kis településen megtörje a földet, s a régiek nyomán újra szőlőt telepítsen, kissé meglepődtem. A Budapesttől több, mint 200 kilométerre fekvő szőlőhegyre a borversenyt követően már együtt mentünk fel, ahol zömmel elhagyott, ám jobb időket látott présházak jelezték, valaha zajos élet folyt bennük. Útközben érintettük azt az öreg, a korokkal és az emberek nemtörődömségével dacoló almafát, amely megihlette az újkori gazdát.

Andrást nem rettentette meg az akáccal benőtt domboldal, bízott az ősök értékítéletében, akik biztos szemmel választották ki a szőlő számára legjobb területeket.

Első lépésként, 2010-2013 között egy szebb napokat megért, magára maradt negyed hektár családi szőlőterület sorsát fordították jobbra. Letermelték az akácerdőt, jött a kituskózás, a talajfertőtlenítés, a szántás, és hát a talajvédelmi terv, hiszen a meredek oldalról a nagyobb záporok vitték a földet. A következő évben már eltelepítették a Chardonnay-t, a Pinot noir-t. Ám, hogy közben se maradjanak feladat nélkül, egy vegyes ültetvényt műveltek, s szűrték a levét. Majd 2016-ban Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Szürkebarát, Királyleányka és Fekete leányka került a területükre. Aminek viszont külön örültek, hogy még abban az évben megkapták a bio-minősítést a zöldség- és gyümölcsös kertjükre.

Hamarosan megkezdték a boraik forgalmazását, s 2021-re elkészült a borászati üzem is, ahol már korszerű technológiával dolgoznak. A Csakazértis Vadnai Bor- és Ökogazdaság a fejlesztés eredményeként egy modern technológiával rendelkező kisüzemet hozott létre, mintegy példát mutatva a helyieknek. A szőlőfeldolgozó- és borászati üzem létrehozása a térségben hiánypótló tevékenység.

A mára egy hektárosra gyarapodott ültetvényről gyümölcsös, ropogós savú, üde fehérek, rozé és siller, valamint selymesen hízelgő vörös kerül a felfedező kedvű vendég poharába. Ezt adja a vadnai terroir amire büszkék.

„Kezdetben vala a bor szeretete, ehhez jött az igény, hogy a húslevesbe való zöldséget is tiszta forrásból termeljük. Máriával vegyészmérnök házaspárként a borászat és a vegyszermentes zöldségtermesztés igénye hamar ránk talált. A döntést követően egyenes – bár rögös – út vezetett a bor- és ökogazdaság beindításához. Csapatunkat eszmei, ill. fizikai értelemben erősítik gyermekeink, Dorka, Zsófi, Dávid, valamint Nagyi és Papa és immár unokáink is, Barni, Beni és Berci”- fogalmazta meg véleményét Tamási András. A borok értékesítését elsősorban térségre koncentrálva a REL (rövid ellátási lánc) megvalósítása értelmében tervezik. Egyrészt a környékbeli szállodák, éttermek ellátására, de természetesen szem előtt tartva a helyben történő értékesítést is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu