Back to top

Égető kérdés: lesz-e elég tűzifa?

„Ha az újság ír róla, nagy lesz a kereslet, ha pánikot keltenek, még nagyobb.” Így összegezte véleményét a kérdésre egy fővárosi tűzifakereskedő, aki nem akart névvel nyilatkozni a témáról.

A tűzifakereslet megugrása miatt több állami erdőgazdaság honlapja tájékoztatja a vevőket átmeneti készlethiányról, illetve mennyiségi korlátozásról
A tűzifakereslet megugrása miatt több állami erdőgazdaság honlapja tájékoztatja a vevőket átmeneti készlethiányról, illetve mennyiségi korlátozásról
Fotó: pixabay
Szerinte "a tűzifával ugyanaz a helyzet, mint a gázolajjal, a cukorral és az étolajjal, hogy hirtelen kell belőle sokkal nagyobb mennyiség, amely miatt nem lehet az igényeket azonnal kiszolgálni." Úgy véli, fa van is és lesz is elég, jellemzően azok vesznek (vennének) most többet, akik eddig is tüzeltek vele, de csak „rásegítésként”, vagyis a gáz vagy egyéb energiahordozó mellett.

Hozzátette: azok a vevői is azonnal és többet szeretnének vásárolni, akik eddig novemberben-decemberben vették meg a fát, de akinek nincs kiépített rendszere - vagyis kazánja és kéménye - erre, annak kevés az esélye, hogy a fűtési szezonig áttérjen fatüzelésre.  

Kandallós, kazános ismerőseitől úgy tudja, hogy már jövőre egész évre le vannak kötve. „Jövő nyárig esélye sincs, hogy valaki normális cserépkályhát építtessen.” Szerinte nemcsak az energiaválság az oka a szakmai kapacitáshiánynak, hanem az, hogy alapvetően kevés a felkészült, megbízható szakember.

Ugyanez a helyzet a fával: van belőle elegendő, csak nincs, aki kivágja, illetve - az üzemanyagárak miatt - elszállítsa. Az erdészetek nem tudják a megfelelő ütemben kiszolgálni a vevőket, mivel a favágók éves terv szerint dolgoznak, és ilyenkor, amikor nagy a hőség, és egyébként is lombosak a fák, szabadságon szoktak lenni. A favágás jellemzően mindenhol szeptemberben indul.

Aki azonban vidéken él és fával tüzel, azt is tudja, hogy előre kell gondolkodni: „Én legközelebb februárra tudok rendelést felvenni, de az a törzsvevőimnek már a jövő évre kell.”

A tűzifa árát eddig általában évente egyszer emelték, de idén már az ötödik árkorrekcióra is sor került. Ebben a megkérdezett kereskedő szerint nemcsak a nagyobb kereslet és a drágább szállítás játszik szerepet, hanem az általános infláció is. Hozzáteszi: „30-40 százalék. Ez sok?

Aki bemegy a boltba, tudja, hogy 800 forint egy kilogramm kenyér. Az áramhoz és a gázhoz képest a tűzifadrágulás elhanyagolható.”

Ami szerinte izgalmasabb kérdés, hogy miből készül a fabrikett?

Jellemzően azok akarnak most több fát venni, akik eddig is azzal tüzeltek, de csak kiegészítésként
Jellemzően azok akarnak most több fát venni, akik eddig is azzal tüzeltek, de csak kiegészítésként
Fotó: pixabay
Mert, ha keményfa fűrészporból készülne, akkor sokkal nagyobb hatásfokkal égne, és kevesebbet kellene venni belőle. Véleménye szerint ez lehet az oka, hogy „senkinek sem kell a keményfa fűrészpor – még ingyen sem.”

A tűzifakereslet megugrása miatt több állami erdőgazdaság honlapja tájékoztatja a vevőket átmeneti készlethiányról, illetve mennyiségi korlátozásról.

Az Agrárminisztérium a kivitel tilalmáról és a kitermelési szabályok enyhítéséről számolt be, a NÉBIH pedig arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy ne váljanak csalók áldozatává, ne vegyenek tisztázatlan eredetű, rossz minőségű, nedves fát. Ennek érdekében az élelmiszerbiztonsági hatóság részletes útmutatót is közöl a honlapján.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem kívánt örökség

Hazánk minden tája szebbnél szebb erdőkben és mezőkben bővelkedik. A pazar látványt azonban gyakran beárnyékolja egy eldobott csokoládépapír, zsebkendő, és sok esetben nagy mennyiségű hulladék is.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Fakitermelési munkák a Sóstói-erdőben

A nyíregyházi Sóstói-erdő nyugati tömbjében végez fakitermelési munkákat a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete. Egy mintegy 6 hektáros területen ún. növedékfokozó gyérítés kezdődött. A vöröstölgyes esetében a cél a visszamaradó állomány jobb növekedésének elérése.

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Nyílt levél az energiaárak miatt

Tekintettel az energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli emelkedésére, a német nagykereskedelmi és külkereskedelmi szövetség (BGA) nyílt levelet intézett a kancellárhoz és a szövetségi kormányhoz.