0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Égető kérdés: lesz-e elég tűzifa?

„Ha az újság ír róla, nagy lesz a kereslet, ha pánikot keltenek, még nagyobb.” Így összegezte véleményét a kérdésre egy fővárosi tűzifakereskedő, aki nem akart névvel nyilatkozni a témáról.

Szerinte „a tűzifával ugyanaz a helyzet, mint a gázolajjal, a cukorral és az étolajjal, hogy hirtelen kell belőle sokkal nagyobb mennyiség, amely miatt nem lehet az igényeket azonnal kiszolgálni.” Úgy véli, fa van is és lesz is elég, jellemzően azok vesznek (vennének) most többet, akik eddig is tüzeltek vele, de csak „rásegítésként”, vagyis a gáz vagy egyéb energiahordozó mellett.

Hozzátette: azok a vevői is azonnal és többet szeretnének vásárolni, akik eddig novemberben-decemberben vették meg a fát, de akinek nincs kiépített rendszere – vagyis kazánja és kéménye – erre, annak kevés az esélye, hogy a fűtési szezonig áttérjen fatüzelésre.  

Kandallós, kazános ismerőseitől úgy tudja, hogy már jövőre egész évre le vannak kötve. „Jövő nyárig esélye sincs, hogy valaki normális cserépkályhát építtessen.” Szerinte nemcsak az energiaválság az oka a szakmai kapacitáshiánynak, hanem az, hogy alapvetően kevés a felkészült, megbízható szakember.

Ugyanez a helyzet a fával: van belőle elegendő, csak nincs, aki kivágja, illetve – az üzemanyagárak miatt – elszállítsa. Az erdészetek nem tudják a megfelelő ütemben kiszolgálni a vevőket, mivel a favágók éves terv szerint dolgoznak, és ilyenkor, amikor nagy a hőség, és egyébként is lombosak a fák, szabadságon szoktak lenni. A favágás jellemzően mindenhol szeptemberben indul.

Aki azonban vidéken él és fával tüzel, azt is tudja, hogy előre kell gondolkodni: „Én legközelebb februárra tudok rendelést felvenni, de az a törzsvevőimnek már a jövő évre kell.”

A tűzifa árát eddig általában évente egyszer emelték, de idén már az ötödik árkorrekcióra is sor került. Ebben a megkérdezett kereskedő szerint nemcsak a nagyobb kereslet és a drágább szállítás játszik szerepet, hanem az általános infláció is. Hozzáteszi: „30-40 százalék. Ez sok?

Aki bemegy a boltba, tudja, hogy 800 forint egy kilogramm kenyér. Az áramhoz és a gázhoz képest a tűzifadrágulás elhanyagolható.”

Ami szerinte izgalmasabb kérdés, hogy miből készül a fabrikett?

Mert, ha keményfa fűrészporból készülne, akkor sokkal nagyobb hatásfokkal égne, és kevesebbet kellene venni belőle. Véleménye szerint ez lehet az oka, hogy „senkinek sem kell a keményfa fűrészpor – még ingyen sem.”

A tűzifakereslet megugrása miatt több állami erdőgazdaság honlapja tájékoztatja a vevőket átmeneti készlethiányról, illetve mennyiségi korlátozásról.

Az Agrárminisztérium a kivitel tilalmáról és a kitermelési szabályok enyhítéséről számolt be, a NÉBIH pedig arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy ne váljanak csalók áldozatává, ne vegyenek tisztázatlan eredetű, rossz minőségű, nedves fát. Ennek érdekében az élelmiszerbiztonsági hatóság részletes útmutatót is közöl a honlapján.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu