0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Jól fejlődik a cukorrépa, de hiányolja az esőt

Svájcban ígéretesen kezdődött 2022 a cukorrépa-termesztés szempontjából. Az enyhe és száraz tél után a lehető legjobb körülmények között tudták elvetni a cukorrépát március második felében.

Bár a fagyos éjszakák kisebb kárt okoztak benne, és a hideg áprilisi éjszakák miatt lassan indult be a fiatal növények fejlődése, májusban bepótolták a lemaradást, ahogy a nyárias meleg beköszöntött. A hónap végére sok helyen már záródtak a sorok.

A nedves és meleg időjárásnak köszönhetően júniusban jelentősen gyarapodtak a répatestek. A fejlődést azonban a hőség és szárazság lassította.

Az április 1. óta hullott csapadék mennyisége alapján egyértelmű a vízhiány, különösen az ország nyugati felében. A nedvességhiány egyelőre csak helyenként látszik a cukorrépán, mert a száraz májusban erős gyökérzetet tudott fejleszteni, ami most előnyére válik.

Svájc nyugati felében 58,8 t/ha-os, keleten 55,4 t/ha cukorrépatermést várnak, ami megegyezik a várakozással.

A cukortartalom egyértelműen meghaladja az utóbbi öt év átlagát, bár a rekordot nem fenyegeti. A számított cukorhozam mindkét régióban meghaladja a 9 t/ha-t, ami 2011 óta a legtöbb.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság