Back to top

Nem utópia az élhető város

Több mint három hónapja tart a Floriade Expo 2022 kertészeti világkiállítás. A hollandiai Almere városában mintegy hatvan hektáron a teljes kertészeti ágazatot felölelve bemutatják azokat a kreatív ötleteket, innovatív megoldásokat, korszerű technológiákat, amelyekkel szebbé, élhetőbbé tehetjük környezetünket. A színvonalas, rengeteg információval szolgáló nagyszabású kiállításról a helyszínen járva készítettünk összefoglalót.

A legendás boskoopi régió termelőinek növényei elmaradhatatlan részei a kiállításnak
A legendás boskoopi régió termelőinek növényei elmaradhatatlan részei a kiállításnak

Az idei világkiállítást a „Growing Green City”, azaz a növekvő zöld városok témakörnek szentelték, ennek megfelelően az expo mindenek­előtt a fenntarthatóságot, környezetvédelmet és élelmiszer-biztonságot szolgáló megoldásokra fókuszált, hogy zöldebbek, szórakoztatóbbak és élhetőbbek lehessenek városaink. A téma fontos és mindennél időszerűbb, hiszen a klímaváltozás és a növekvő népesség soha nem látott kihívások elé állítja nemcsak a városok vezetőit, hanem magukat a városlakókat is. A városok növekvő lélekszáma mind nagyobb teher alá helyezi a kertészeti szektort is, amelynek komoly erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy a következő generációk számára biztonságos élelmiszerellátást, egyúttal egészséges környezetet teremtsen.

Az egyhektáros üvegházban már drónokkal végzik a növényvédelmet
Az egyhektáros üvegházban már drónokkal végzik a növényvédelmet

Az e hosszú távú elgondolás köré felépített világkiállítás a szervezők ígéretének megfelelően valóban sikeresen vázolja fel a kertészet és a város egységének, egymáshoz kötődésének fontos szerepét. A zöld városokhoz kapcsolódóan az expo a kertészeti ágazat egészét átfogva, részletgazdagon, közérthetően szemlélteti mindazon megoldásokat, amelyek a nem is olyan távoli jövőben mindennapjaink részét képezik majd: ilyenek a növényvédelmi drónok, a távolról vezérelt robotok a termelésben, a napelemes tetőcserepek és a LED-világítás az energiahatékonyság érdekében, a körforgásos gazdaság és újrahasznosítás a környezetvédelem jegyében.

Egy olyan világban, ahol a beton, az üveg vagy az acél veszi át a természet helyét, kulcsfontosságú szerephez jut a kertészet az élhető világ megteremtéséhez.

Pedig kevesen gondolnak a kertészek áldozatos, sokszor nagyon nehéz fizikai munkájára, éppen ezért a Floriade egyúttal a kertészeti ágazatban dolgozók egyfajta „színpada” is: ahol a kertészek a főszereplők, a szuperhősök, akik az őket megillető kitüntetett figyelemben részesülhetnek.

Paradicsomtermesztésben használható önjáró robot a Priva
Paradicsomtermesztésben használható önjáró robot a Priva

A kiállítói terület terveit a neves holland építész, Winy Maas készítette, aki olyan, már meglévő elemekre – erdő, vízfelület, sziget, autópálya – építve álmodta meg a rendezvényt, amelyek könnyítik a látogatók eligazodását.

A híres holland tájépítész, Niek Roozen volt felelős a növénytelepítési tervekért. A Floriade októberi befejezését követően a kiállítási terület Hollandia legfiatalabb városának legújabb lakónegyede lesz, amely a Hortus nevet viseli majd.

Egyhektáros korszerű üvegház

Az Clean Light UV-fénnyel sterilizáló berendezése a növényvédelem mellett számos más területen is használható
Az Clean Light UV-fénnyel sterilizáló berendezése a növényvédelem mellett számos más területen is használható
A kiállítás egyik leglátványosabb eleme az újonnan felépített 10 ezer négyzetméteres üvegház, amelyben megismerkedhetnek a látogatók a holland kertészeti üzemekben alkalmazott legkorszerűbb, fenntarthatóságot szolgáló ter­mesztési technológiákkal. Bemutatják a legfontosabb holland növénykultúrákat, de az épületben helyet kapott egy oktatási célt szolgáló technológiai innovációs központ és egy étterem is.

Hollandiában jelenleg több mint 3100 üvegházi kertészet működik, ezek közül mintegy 1800-ban termesztenek dísznövényeket.

Az üzemek nagy része ma már korszerű LED-lámpákat használ, amelyek különböző színspektrummal és fényerősséggel szabályozhatók a növények igényei szerint, és így energiahatékony termesztést tesznek lehetővé.

A dróntechnológiával a kártételek még korai szakaszban azonosíthatók, ami lehetővé teszi a vegyszerhasználat csökkentését. Az üzemek nagy része zárt rendszerű öntözéssel rendelkezik, a drénvizet újrahasznosítja. Az üvegházi ter­mesztők több mint 65%-kal csökkentették műtrágya-felhasználásukat 2010 óta. A szakemberek úgy gondolják, hogy a holland üvegházi kertészeti ágazat 2040-re klímabaráttá válik.

A technológiai vívmányok seregszemléjének keretében a CleanLight vállalat bemutatta azt az intelligens fertőtlenítő berendezését, amely UV-C fénnyel képes elpusztítani a baktériumokat és a gombákat.

Használata többcélú, növényvédelemre, fertőtlenítésre, levegőtisztításra, de akár víztisztításra is alkalmas. A vállalatot Arne Aiking alapította 2006-ban, aki az elmúlt másfél évtizedben a világ egyik leginnovatívabb, könnyen használható, biztonságos és költséghatékony növényvédelmi technológiáját építette fel. Az eljárást ma már világszerte elismerik, a cég pedig rohamléptékben fejlődik. A CleanLight UV-C készülék tudományosan bizonyítottan gyorsan és egyszerűen visszaszorítja, sőt elpusztítja a kórokozókat, penészgombákat.

A központi tér mellett éttermek és színpadi előadások szolgálják a látogatók változatos kikapcsolódását
A központi tér mellett éttermek és színpadi előadások szolgálják a látogatók változatos kikapcsolódását

Részletesen megismerkedhettünk az úszó kertészetek technológiáját fejlesztő holland Floating Future tevékenységével is. A cég célja, hogy lehetővé tegye a nyílt vízi élelmiszertermelést az egész világon. A lebegő kertészet a jövőt jelentheti olyan országok számára, ahol a nagy vízfelület egyúttal területet is kínál a fenntartható és környezetbarát korszerű kertészeti üzemek létesítésére. A kutatásokba bekapcsolódtak egyebek mellett az AERES Almere Alkalmazott Tudományok Egyetem biológus hallgatói, valamint a Wageningen Egyetem munkatársai is. A Floating Future 6 × 26 méteres lebegő élelmiszertermelő szigetei végtelen számban összekapcsolhatók. Első prototípusát Amszterdamban építették fel.

Az üvegházban mutatkoznak be a legnagyobb holland virágkereskedelmi cégek is
Az üvegházban mutatkoznak be a legnagyobb holland virágkereskedelmi cégek is

A világot élelemmel ellátó kertészeti ágazat rohamos fejlődése nincs arányban a szakemberek és termelők számával. Felmerülhet a kérdés, hogy ki fogja üzemeltetni majd ezeket az üvegházakat a közeljövőben. Nos, a Floriadén erre a problémára is választ kaphatunk, hiszen megismerkedhetünk Victorral, a virtuális kertésszel. Victor példáján keresztül megtudhatjuk, hogyan segíti a mesterséges intelligencia (AI) az automatizált üvegházak kezelését, hogyan válik lehetővé a termelők számára, hogy akár több hektárt felügyeljenek és nagyobb hozamot érjenek el. Victort három, üvegházi technológiai megoldásokra szakosodott vállalat hozta létre, a Blue Radix, a Gearbox és a Ridder. Közös munkájukkal intelligens algoritmusok, nagy teljesítményű klímakomputerek és a legkorszerűbb digitális megoldások ötvözésével „digitális termesztőket” alkotnak, akik önállóan tudják majd szabályozni az üvegházak működését.

Bemutatkozott a Kompano vállalat Priva robotja is. Ez az első olyan robot a piacon, amely egyetlen alkalmazott jelenlétében, de önállóan mozoghat egy üvegházban.

A robotizáció forradalmasítja a kertészeti technológiát, megoldást kínálhat a termelők összetett problémáira. A szakképzett személyzet megfogyatkozott, miközben az élelmiszerek iránti kereslet gyorsuló ütemben növekszik. Ez a robot akár 0-24 órás üzemmódban önállóan levelezi a paradicsomot, sok munkaerőt megtakarítva a kertésznek.

Mindegyik nemzetközi kiállító egyedi pavilonnal készült - Németország pavilonja
Mindegyik nemzetközi kiállító egyedi pavilonnal készült - Németország pavilonja

A modern termesztéstechnológiai bemutatók mellett az üvegház másik részében a Heleen Valstar dizájner ötletei alapján felépített standokon lenyűgöző igényességgel szemléltetik, mi mindent lehet kezdeni a virágokkal és más növényekkel. Különböző stílusban berendezett enteriőrökkel, nappalikkal, terasz- és kertrészlettel számos ötletet adnak a látogatóknak otthonuk növényekkel való hangulatos díszítésére. Jelen vannak a legnagyobb holland dísznövény- és vágottvirág-kereskedelmi cégek is, a programot pedig virágkötészeti bemutatók és ételkóstolók színesítik.

Ahol a természet és az ember egyenrangú

A Hortus Avenue sétány mentén kialakított, színes, illatos virágtengerként ható bemutatókertek különösen feltűnő elemei a kiállításnak. A kis kertekben nö­vényültetési, növénytársítási ötleteket látunk, miközben a legfontosabb holland termelők növényérdekességeit is megismerhetjük. Így például sétálgathatunk a legendás boskoopi régióban termelt évelők és cserjék, lombos fák között, a Culturgroep Rosen rózsakertjében, de a kiállításnak otthont adó Flevoland régió zöldség- és gyümölcstermesztésébe is betekintést kaphatunk. A fiatalok fotómániájára is gondoltak: nyolc, különböző stílusú növénybeültetés előtt szelfipontokat alakítottak ki.

Mindegyik nemzetközi kiállító egyedi pavilonnal készült -Hollandia pavilonja
Mindegyik nemzetközi kiállító egyedi pavilonnal készült -Hollandia pavilonja

A Voice of Urban Nature (városi természet hangja) címet viselő egyedi stand pedig azt szemlélteti, hogyan épül fel a városi környezet az emberek, állatok, növények millióinak kölcsönha­tásából. Alkotói arra keresik a választ, hogyan építsünk olyan várost, ahol a természet és ember egyenrangú partner, hogyan néz ki a jövő zöld városa és hogyan kaphat benne mind több „hangot” a ter­mészet.

A kert kialakítása és a pavilonban megtekinthető kiállítás elválaszt­hatatlanul összekapcsolódnak, együtt alkotnak egy történetet, amely ráadásul minden érzékszervet megdolgoztat.

Rávilágít, hogy a város és a természet ökológiai egységként kell, hogy mű­ködjön, ehhez azonban szükség van az emberek újszerű szemléletére is. A több részre osztott kertet a De Onkrui­denier csapata és Joost Emmerik tervezte, és Paul Castelijn irányította a nö­vénybe­ültetéseket. A szigetszerűen kialakított kertek a városban található biotópok gazdagságát, a városi természet kör­forgását, a haszon- vagy ipari növényként hasznosítható gyomnövények, a pionír növények, az ehető virágok és a rovarbarát növények sokszínűségét mutatják be. Miközben a látogatók elhaladnak a kert állomásai előtt, megértik a természet és a mesterséges épített környezet szimbiózisának jelentőségét.

Mindegyik nemzetközi kiállító egyedi pavilonnal készült - Kína pavilonja
Mindegyik nemzetközi kiállító egyedi pavilonnal készült - Kína pavilonja

Nemzeti büszkeségek

A globális világjárvány különösen komoly kihívás elé állította a szervezőket, végül a 33 nemzetközi pavilon több mint hároméves diplomáciai tárgyalás eredményeként épült fel a látogatók nagy örömére. Minden résztvevő ország ugyanis látványos, minden tekintetben rendhagyó pavilonban mutatkozik be, és mindegyik a jövő nemzedékei számára fenntartható gazdálkodást állítja kiállítása középpontjába.

Németország Biotopia névre keresztelt pavilonja a korszerű, erőforrás-takarékos kertészet példáit sorakoztatja fel. A kert központi eleme egy nyitott tér, amelyet egy faépítmény vesz körül, ez a modern várost szimbolizálja. A pavilonban tetőkert, napelem, zöldhomlokzat, vízi játszótér került kialakításra. A kiállítás része egy interaktív oktatóséta is, ahol a CO2-lábnyom csökkentésének módjait mutatják be, és egyúttal elmagyarázzák, mi mindent tudunk másképp csinálni azért, hogy jó irányba alakíthassuk a világ jövőjét.

A 850 méter magasságban haladó kabinos drótkötélpályáról felülnézetben is áttekinthető a kiállítás
A 850 méter magasságban haladó kabinos drótkötélpályáról felülnézetben is áttekinthető a kiállítás

A legnagyobb pavilonnal Kína büszkélkedhet. Bemutatójuk központi eleme mi más is lehetne, mint a bambusz. A hagyományos kínai kertek, a virágok és bambusz klasszikus megjelenítése mellett bemutatják a kínai modern virágkertészet és a bambuszipar legújabb fejlesztéseit és eredményeit. Bambuszerdő, bambuszkapu, párában úszó kerti tó, képzőművészeti kiállítás teszi feledhetetlenné a 4200 négyzetméteres területet.

A belga pavilon az ehető virágokról szól, az indiai pedig azt mutatja be, hogy egy ilyen hatalmas ország miként kezeli a klímaváltozás kihívásait. Olaszország fenntartható mediterrán kertet épített, amelyben kulináris élvezeteknek is örvendhet a látogató. Katar különleges tornyával azt szemlélteti, hogyan lehet a sivatagokat zöld oázisokká változtatni. A pavilon egyébként bekerült a Guinness-rekordok közé is, mivel ez a világ legmagasabb tornya, amely kizárólag fenntartható anyagokból, 3D nyomtatási technológiával készült. Hollandia a Natural Pavilon nevű standján a környezetbarát építkezési technológiákra, valamint a körforgásos gazdaságra helyezte a hangsúlyt.

A Floriade területén felépült egyetemi campus épületének oldalfala és tetőszerkezete napelemmel és zöldfallal borított
A Floriade területén felépült egyetemi campus épületének oldalfala és tetőszerkezete napelemmel és zöldfallal borított

Felejthetetlen élmény

A kiállítás összességében zöldebben és egészségesebben élni tanít. Megmutatja, hogy a zöld jövő, az élhető és szép környezetben megvalósuló városi élet nem utópia, a lehetőség, a technológia, a tudás már megvan: rajtunk, városlakókon áll, hogyan tudjuk a természet erőforrásait okosan, fenntarthatóan, gyermekeink biztonságát szem előtt tartva felhasználni, hogy tudjuk együtt építeni a városok zöld jövőjét.

A Floriade Expo nem egyszerűen egy kiállítás: sokféle igényt és érdeklődési kört kiszolgáló tartalmas és szemléletformáló bemutató, élményekben, kalandban bővelkedő program, amelyet egyedül és családdal is érdemes felfedezni. Több étterem, kabinos drótkötélpálya, városnéző kisvasút szolgálja a látogatók kényelmét, koncertek, színházi bemutatók és szakmai vezetett túrák gazdagítják a kiállításon töltött időt. A helyszín autóval, tömegközlekedéssel és hajóval is megközelíthető. A borsos, 29 eurós belépőjegyért cserébe pedig mindenki megtalálja azt, amit keres. Egyedüli gond, hogy a kiállítás alapos bejárására egy nap csak nagyon szűkösen elegendő.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/31 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Most nyílik a szilva?!

Szeptember első felében virágzó szilvafákat és díszfákat – főleg vadgesztenyét – is láthattunk. Hogy lehetséges ez? Jó dolog és a hosszú őszt jelzi, vagy inkább káros jelenség? Esetleg mutat valamit, amit a termesztőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia? Az őszi virágzás mindenképpen jelzésértékű, mégpedig elsősorban a fák gyenge erőnlétére utalhat. De több tényező együttes hatása ez a jelenség.

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.