0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Cél az agrárium gyors megsegítése

Magyarországon a hosszú ideje fennálló tartós csapadékhiány miatt az év végére az aszálykárral érintett területek nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföldünk 20 százaléka mondta Nagy István agrárminiszter Újszilváson, ahol ismertette azt az intézkedés sorozatot, amellyel a kormány a rendkívüli helyzetben a gazdákat kívánja támogatni.

A búza mintegy 25 százalékos terméskiesése mellett a kukoricaállomány az Alföldön és a közép-magyarországi területek jelentős részén megsemmisült, az alföldi területeken a gyepek is kisültek,

így az aszály egyszerre okoz problémát a szántóföldi növénytermesztésben, és a legeltetéses állattartásban.

A rendkívül súlyos helyzetben a magyar gazdák, az agrárium gyors megsegítését szolgálja az aszály-veszélyhelyzeti operatív törzs a felállítása.

Nagy István elmondta, hogy a működésbe több tárcát bevonó operatív törzs öt pontból álló azonnali intézkedéscsomag bevezetését javasolta és fogadta el, az intézkedések bevezetését szolgáló jogszabályok már megjelentek a Magyar Közlönyben. A kormány a gazdálkodók részére 2023. december 31-ig  hitelvisszafizetési moratóriumot hirdetett. Ezt a lehetőséget azoknak ajánlják, akik a jelenlegi rendkívüli helyzetben a gazdálkodási tevékenység fenntartását, a vállalkozás fizetési kötelezettségeinek átmeneti szüneteltetésével tudják csak biztosítani. Annak, aki élni kíván a lehetőséggel, személyesen vagy online formában kell nyilatkoznia szeptember 15-ig, a szerződésből eredő teljesítésre szeptember elsejétől kapható fizetési haladék.

Azon mezőgazdasági termelők akik jelenleg is hitelképesek az Agrárminisztérium kamattámogatásával működő Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel és az MFB Agrárforgóeszköz Hitelprogram 2020 igénybevételét ajánlják.

Ismertette azt is, hogy az új aszály-veszélyhelyzeti szabályozással, a kormány felgyorsítja és rugalmasabbá teszi a biztosítói kárrendezési folyamatot. Mint mondta, a biztosítói kárrendezés folyamatának lezárulta előtt

kártérítési előlegre jogosultak azok a kukorica vagy napraforgó termesztéssel foglalkozó gazdálkodók, akiknél az elszenvedett kár üzemenként és növénykúltúránként eléri a 80%-os kárátlagot, és erről a kárbejelentésben felelősen nyilatkoztak.

A kárbejelentést október 31-ig elektronikus formában lehet megtenni a biztosítótársaság felé, a biztosítóknak pedig a kárbejelentéstől számított 14 napon belül előleget kell fizetni.

A bajba jutott állattartók számára jelenleg kidolgozás alatt álló összesen 3 milliárd forint értékű támogatással a tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásához kívánnak segítséget nyújtani.  

Az aszálykárok okozta bevételkiesés enyhítésére szolgál a kárenyhítési alap. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az elmúlt öt évben 10 ezer fő fölé nőtt azoknak a gazdálkodóknak a száma, akik kormányzat által támogatott díjjal kötöttek aszályra biztosítást, az így lefedett terület nagysága tavaly már meghaladta a 600 ezer hektárt, az idén a megemelkedett igényekre tekintettel pedig többletforrást csoportosítottak át.

Nagy István hangsúlyozta, hogy az elmúlt években jelentős erőfeszítések történtek az öntözéses gazdálkodás fejlesztése érdekében. Létrejöttek az öntözési közösségek és több tízmilliárd forintértékben valósultak meg öntözési beruházások.

Eddig 45 milliárd forint támogatást kaptak a gazdák az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére, és további 70 milliárd forintot terveznek erre a célra fordítani.

Emlékeztetett, hogy 2020. január 1-jén lépett hatályba Magyarország első öntözéses gazdálkodásáról szóló törvénye, amely az adminisztratív terhek csökkentésével, az öntözési szolgalom bevezetésével és az öntözési közösségek megalakításának támogatásával komoly előrelépést jelent. ennek köszönhetően jelenleg már 122 elismert öntözési közösség létezik, 21 közösség kérelmeit vizsgálják, és további 49 jelentette be megalakulási szándékát. Azt is kiemelte, hogy az elmúlt években 8 tározó épült az országban, összesen 5 millió köbméter víztározói kapacitással, megvalósult a derecskei főcsatorna korszerűsítése, a jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciójának első üteme valamint az elmúlt három évben mintegy 2177 kilométer csatornaszakaszt újult meg, támogatva ezzel az ország átfogó vízügyi rendezését.  

Az agrárminiszter arra is fölhívta a figyelmet, hogy a jövőben a vízkészlet-gazdálkodásra kell helyezni a hangsúlyt, a gazdálkodóknak pedig a termőföld használatához kapcsolódó szokásaik egy részét is felül kell vizsgálni, hiszen olyan földhasználatra van szükség, amely a megfelelő művelési mód megválasztásával, a víz minél nagyobb arányát képes megtartani a talajban. Ezt a gyakorlatot támogatja az újonnan induló agrár ökológiai program is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu