Back to top

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Dobjunk sertést a grillre! | MMG

A kampány részeként „gerillagrillezéseket” tartottak Budapest forgalmas terein. A kampányra az ismert etyeki grillmester, Stoller Márton két sertéshúsos receptet is alkotott, az almás-zöldfűszeres sertésburgert és BBQ tépett sertéstarját és sertés hasaalját, vagyis császárhúst, ami kovászolt zöldségekkel lepényben került az asztalra.

Az események háziasszonya Gáspár Bea, a Konyhafőnök VIP 2019-es győztese volt, aki maga is nagyon szereti főzni, és enni is a sertéshúst:

Fotó: Agrármarketing Centrum
- Nagyon-nagyon szeretem a sertéshúst, főleg azt, amikor otthon házilag levágjuk, elkészítjük, sütjük a tepertőt, készítjük a hurkát, a kolbászt, a disznósajtot. Mondjuk egy olyan dolog van, amit nem szeretek a sertésből, az a disznósajt.

Nem úgy a kocsonyát, amiről Gáspár Bea úgy tartja, lehet, hogy a benne lévő sok kollagén tartja fiatalon.

Minden évben minimum egyszer, de van úgy, hogy kétszer is készítek, amikor eljön a november, december, és valamelyik ismerősünk disznót vág. A disznótor után, és azt követően még február környékén is szoktam kocsonyát csinálni az ismerőseink és a barátaink nagy örömére.

A kocsonya is egy olyan étel, amely az állat kevésbé nemes, zsírosabb részeiből készül, hasonlóan a barbecue-hoz – tudtuk meg Stoller Márton grillmestertől.

Fotó: Agrármarketing Centrum
- Ha történeti távlatba helyezzük a dolgokat, akkor a barbecue azért is alakult ki jellemzően Amerikában, és az ott élő feketéknek a szubkultúrájában, mert vannak olyan húsrészek, a sertésben és a marhában is, amik nem alkalmasak a gyors sütésre.

Ezek az úgymond másod-harmadrendű húsrészek nagyobb hőkezelést igényelnek ahhoz, hogy fogyaszthatóvá váljanak.

Épp ezért alakult ki a barbecue, hogy ezeket is fogyaszthatóvá tegyék. Ha a barbecue-t nézzük, akkor a zsír, zsiradék mindenképpen fontos, tehát azok a húsrészek alkalmasak erre, amelyek át vannak szőve zsírral. Míg a kevésbé zsírosak inkább magasabb hőfokon grillezésre alkalmasak. Ezt mondjuk, ökölszabálynak tekinthetjük..

Az előbbiekből már kiderült, hogy van különbség a grillezés és a barbecue között. Stoller Mártontól megtudtuk, hogy a grillezés magas hőfokon, direkt hőn, faszén vagy bármi más parazsa fölött történik. A barbecue pedig egy alacsony hőfokon történő sütési mód. Ha számszerűsítjük, akkor barbecue esetén 100 és 130 fokos hőtartományban vagyunk, a grillnél meg efölöttin.

Fotó: Agrármarketing Centrum

A nyári hétvégéket nyugodtan tölthetjük a grillrács mellett beszélgetve, és dobhatunk a rácsra néhány tarjaszeletet, amely egyébként a kamado grillen is vajpuhára sül. Eközben pedig Kovács Judit dietetikustól megtudjuk, hogy a zsíros részektől nem kell félni, de azért rendszeres fogyasztásra inkább a zsírszegényebb részeket javasolja. De egyszer-egyszer egy-egy olyan ételhez, amihez kifejezetten zsírosabb húsrészt kell, használjunk, nyugodtan el lehet fogyasztani.

A szakember kijelenti, hogy szerinte mindenki egyetért azzal, hogy senki nem attól lesz túlsúlyos, mert egyszer megevett egy kicsit zsírdúsabb sertéshúst - ahhoz jobban kell küzdeni.

A kiváló minőségű, magyar termelőktől származó sertéshústól egyébként sem szabad félni! Sőt a szakemberek, így Kovács Judit is, azt ajánlja, hetente kétszer illesszük is be az étrendünkbe.

Fotó: Agrármarketing Centrum

- A sertéshús fogyasztása nagyon jó a szervezet számára, hiszen magas vastartalommal rendelkezik. Magasabbal, mint a szárnyasok húsa. Tehát várandós kismamáknak, tinédzsereknek, úgy egyáltalán a nőknek kifejezetten ajánlom a fogyasztását! Magas egyébként a fehérjetartalma is.

A fehérjetartalom fordítottan arányos a zsírtartalommal, tehát, ha magasabb fehérjetartalmú húst szeretnénk választani, akkor azt zsírszegényebb részek közül válasszuk! A sertéshús egyébként nagyszerűen beépíthető egy sportoló étrendjébe is.

A sokak által rettegett sertészsír is beleillik az egészséges táplálkozásba a dietetikus szerint – de persze csak akkor, ha úgy használjuk, ahogy kell.

Fotó: Agrármarketing Centrum

- A zsír és sertés zsír sem egy ördögtől való dolog, akár főzéshez is nyugodtan használhatjuk. Például olyan ételek elkészítéséhez ajánlom, amiket nagyon magas hőfokon hőkezelünk, hiszen nagyon jól bírja ezt a hőfokot, nem ég meg. Ebből a szempontból akár jobb is, mint az olaj használata. A vitaminok miatt se felejtsük el a zsírfogyasztást! Nagyon sokan esetleg súlycsökkentés céljából félnek a zsírosabb dolgoktól vagy egyáltalán a zsír jelenlététől egy ételben.

Ez azért baj, mert a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához például mindenképpen szükségeltetik valamennyi zsiradék fogyasztása.

Ezek pedig olyan közismert vitaminok, mint az immunrendszerért felelős D-, az antioxidáns E-, a csontokat erősen tartó K-, és a látásunkat élesen tartó A-vitamin. Ha pedig más vitaminokkal is kiegészítenénk a palettát, a húsokat együk zöldségekkel, salátákkal, savanyúságokkal! Stoller Márton tanácsát pedig érdemes megfogadni.

Fotó: Agrármarketing Centrum

- Nem kell nagyon vékonyra vágni azt a tarját és szétklopfolni, mert akkor ki fog száradni. Próbálkozzunk meg vele úgy, mintha egy jó steakről beszélnénk. Jó vastagra kell vágni, ugyan akkor több időre van szüksége a grillen, mint egy steaknek, de szuper lesz a végeredmény. Egészségbiztonsági szempontból arra kell odafigyelni, hogy a 75 fokos maghőmérsékletet érje el.

A másik tanácsom pedig, hogy hagyjuk el az olajos pácokat! Inkább szárazon érdemes bepácolni.

Van annyi zsiradékmennyiség magán a húson, hogy ez ne ragozzon problémát. Illetve amikor arról beszélünk, hogy odaégetünk valamit, akkor általában az azért szokott megtörténni, mert a lecsöpögő olaj, amibe bepácoltuk a húst, begyújtja az alatta lévő faszenet vagy fát, és akkor máris fönn a láng, ami megégeti a húst, és nemkívánatos lesz a végeredmény.

Szó volt már a tarjáról, amivel a kezdő grillező sem tud mellényúlni, ám Gáspár Bea inkább a karajjal szerettetné meg a sertéshúst.

Fotó: Agrármarketing Centrum

„Én egy óriási bécsi szeletet készítenék, hisz a rántott húst mindenki szereti. A panírjában pedig lenne valami kis rafinéria. Én a tojásba mindig teszek például tejfölt, hogy puhább legyen, és akkor nagyon omlós lesz a hús is. Még másnap is nagyon finom, hogyha beteszem a hűtőbe, utána csak rámelegítek és kész.

Egy biztos, lehet száraz vagy zsíros, a kiváló minőségű, hazai termelésből származó sertéshúsnak helye van mindenki étrendjében, még a diétázókéban is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Feléledhet a háztáji sertéstartás?

2001-ben az ország vágósertés-termelésének közel 60 százalékát a kisüzemek, a háztáji és kisegítő gazdaságok állították elő. Tevékenységükre annak ellenére szükség volt, hogy termelésük szintje és az előállított sertések minősége rendkívüli módon ingadozott, ami nem mellesleg zavarta a piaci egyensúlyt.

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

Különleges almás sütemény lett Budapest desszertje

A Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje. A linzer lapra helyezett giandujás-almás édesség először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg a péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.