Back to top

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

A fenntartható, helyben termesztett termékek iránti kereslet növekedésével az IKEA partnerségre lépett az Infarm-mal, hogy három németországi IKEA áruház éttermében kiváló minőségű fűszernövényeket termesszen. Az Infarm és az IKEA gondosan válogatott növényeket termeszt, melyek kiegészítik a lánc éttermeinek kulináris választékát ezeken a helyeken.

A partnerség célja, hogy az IKEA alkalmazottait és vásárlóit egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre ösztönözze.

Városi növénytermesztési projekt az IKEA éttermeiben
Városi növénytermesztési projekt az IKEA éttermeiben
Fotó: infarm.com
Az IKEA Kaarst, az IKEA Duisburg és az IKEA München-Eching vásárlói az Infarm moduláris bolti vertikális farmjain közvetlenül megtekinthetik például a kapor, petrezselyem és bazsalikom termesztését. Az áruházlánc saját étteremébenben rendelve pedig élvezhetik a friss termékek finom ízét aromáját.

Fenntartható és egészséges étel, amely jó ízű

Az egészséges és fenntartható táplálkozás, valamint az élelmiszergyártásban általánosan használt vegyszerek potenciálisan káros hatásai iránti fokozott tudatosság számos új mezőgazdasági technológia és megközelítés kifejlesztéséhez vezetett. Ilyen például az Infarm moduláris technológiája, amely lehetővé teszi különböző méretű vertikális farmok megvalósítását. A gyorsan növekvő globális mezőgazdasági vállalat az élelmiszernövények vertikális termesztését tűzte ki célul, ellenőrzött környezetben, amely 95%-kal kevesebb vizet és földet használ fel, mint a hagyományos mezőgazdaság és nem igényli a növényvédő szerek használatát.

„Az Infarm koncepciója meggyőzött bennünket, mert a fenntarthatóság és az egészséges táplálkozás témáit kézzelfoghatóvá tehetjük vásárlóink ​​számára frekventált helyen a bútorüzleteinkben”

– mondja Tanja Schramm, az IKEA németországi élelmiszeripari igazgatója. „A People & Planet Positive stratégiánk részeként arra törekszünk, hogy inspiráljuk és képessé tegyük az embereket arra, hogy egészségesebb, fenntarthatóbb életet éljenek. Éppen ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a növényi eredetű élelmiszerekre és ételekre, amelyek alacsonyabb környezeti hatást fejtenek ki és mindezt olyan áron, amelyet mindenki megengedhet magának.”

„Az Infarm és az IKEA különböző iparágakból származnak, de van bennünk valami közös: az a cél, hogy forradalmasítsuk iparágaink status quo-ját az élelmiszer-előállítás és az életvitel terén”

– mondja Daniel Kats, az Infarm vállalati értékesítési ügyvezető alelnöke. „Az IKEA éttermei a leglátogatottabbak világszerte: a 2021-es pénzügyi évben 2,5 millió ember étkezett a németországi éttermekben. Három németországi telephellyel kezdődően egyértelműen látjuk annak előnyeit, ha a bolti farmjainkat az éttermekben helyezzük el és lehetőséget kínálunk az IKEA vásárlóinak, hogy ízletes fűszernövényeinkkel kiegészítsék ételeiket, különösen azoknak, akik még nem próbálták ki termékeinket.”

Forrás: 
infarm.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Most nyílik a szilva?!

Szeptember első felében virágzó szilvafákat és díszfákat – főleg vadgesztenyét – is láthattunk. Hogy lehetséges ez? Jó dolog és a hosszú őszt jelzi, vagy inkább káros jelenség? Esetleg mutat valamit, amit a termesztőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia? Az őszi virágzás mindenképpen jelzésértékű, mégpedig elsősorban a fák gyenge erőnlétére utalhat. De több tényező együttes hatása ez a jelenség.

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.