0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újabb veszélyes kullancsfaj verhet tábor hazánkban a klímaváltozás miatt

A Hyalomma kullancs tőlünk délebbre, a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén őshonos. Egyedei a madarakon élősködve vándorolnak el Európa északabbra fekvő területeire. Magyarországon már két vérszívót azonosítottak Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyékben, terjedéséről civil kullancsfigyelők jelentése adhat támpontot.

A hazánkban előforduló kullancsokhoz képest a Hyalomma fajok sokkal nagyobbak (nőstények: 5,5-6,5, hímek: 3,8-5,6 mm). Érdekes viselkedési formát követnek, míg más fajok „lesből támadnak”, addig ez a faj „aktívan vadászik”, több méteren át is képes követni a kiszemelt gazdát, amiben nagy segítségükre van jól fejlett szemük.

Mindeddig a behurcolt egyedek nem élték túl az európai hideg teleket, azonban a felmelegedéssel ez lassan megváltozhat, adott esetben akár északabbra is húzódhat elterjedési területük. A fajvándorlás mellet a Hyalomma fajok sajnos más szempontból is figyelemre méltóak: képesek hordozni és terjeszteni számos veszélyes kórokozót, többek között a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírust is.

A Hyalomma fajok az ember mellett lovakon, szarvasmarhákon és más házi vagy vadon élő patásokon, esetleg háziállatokon, például kutyákon is élősködnek.

A Hyalomma fajra irányuló kutatásokat tovább segítik, ha a lakosság által észlelt újabb egyedek bejelentik, amit a www. kullancsfigyelo.hu weboldalon lehet megtenni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu