Hazánkban többet kell költeni például az öntözésre (hektáronként 600-700 ezer forintot), Hollandiában viszont nagyobb a földbérlet, a kézimunkaerő helyett pedig a gépi munkára, a gépek amortizációjára fizetnek ki többet a hollandok. A vetőmagért, a műtrágyáért vagy az üzemanyagért, gépekért, alkatrészekért viszont szinte mindenütt ugyanannyit kell fizetni az összeg hagymatermesztő országban Európában.
Jelenleg az európai piacokon kilogrammonként 18-23 eurócentet (80-90 forint) adnak a hagymáért telephelyen, az ár nálunk hasonló, sőt sokszor a termelők állják a beszállítás költségét is.
A termesztési költségek ugyanakkor már most 30-35%-kal meghaladják a tavalyit, az öntözés például a 4-5-szörösére drágult,
Az előző évi kilogrammonkénti 25-30 forintos önköltségi ár tehát 50-60 forintra nőtt, és azt a fuvarköltség, logisztika tovább növeli akár 20-25 forinttal.
Az időjárás, aszály miatt Magyarországon 8-10%-os kieséssel számolhatunk, várhatón idén is 60-80 ezer tonna hagymát termesztünk a mintegy 1200 hektáron. Ma már ugyanis csak azok termesztenek hagymát, akik gépesítették a munkát és öntözni is tudnak, így elérik az 55-60 tonnás termésátlagot. Az áttelelő hagymában a január végi, február eleji szélverés komoly kárt okozott, a 350 hektáros termőterület 20-30%-án akár a termés felét is tönkretette, és a száraz tavasz sem kedvezett a fejképződésnek.
A hagyma piacán is érezhető, hogy a gazdasági bizonytalanság miatt a fogyasztók jobban megnézik mire, mennyit költenek.
Jobban követik az akciókat, a fogyás csendes, és ennek nem tesz jót, sőt egyenesen sokkoló, hogy az áruházak 500 forintért is kínálják a vöröshagymát,
ami Varga István szerint nem a termelői árból adódik, hanem az áruházak költségeinek ellensúlyozását szolgálják.
A hazai termelőknek kedvezhet viszont, hogy egyre drágább a fuvar, így nem várható nagy mennyiségű behozatal addig, amíg lesz magyar termés.
Nem szabadna azonban ettől megnyugodni, hiszen a statisztikák szerint évenként legalább 24 ezer tonna vöröshagyma érkezik külföldről, miközben a hazai termelést lehetne még bővíteni és a tárolásban is nagy a lemaradásunk,
Mindössze 15-20 ezer tonna hagymát tudunk korszerű tárolókba berakni, amíg tőlünk valamivel nyugatra viszont a termés 80-90%-át tárolják így.