Back to top

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Most pedig kutatók az ACS Food Science & Technology című szaklapban megjelent kutatásban kimutatták, hogy a banánhéjliszt cukros süteménytésztába való beépítése egészségesebbé teszi a finomságokat.

Az ízpróbák során a némi banánhéjliszttel dúsított sütik jobban ízlettek a kísérletben résztvevőknek, mint a kizárólag búzaliszttel sütöttek.

Fotó: pixabay.com
Egyre nagyobb az érdeklődés a növényi alapú étrend és az élelmiszerpazarlás csökkentése iránt. Az emberek kreatív módon szeretnék felhasználni a zöldségek és gyümölcsök minden részét. A banánhéj az egyik ilyen hulladék, amellyel a szakácsok és az otthoni hobbiszakácsok kísérleteznek. A banánhéj önmagában rendkívül rostos, így nyersen fogyasztva kellemetlen az íze. Nemrég viszont rájöttek, hogy a banánhéjat rostban, magnéziumban, káliumban és antioxidáns vegyületekben gazdag lisztté tudják őrölni. Amikor a kenyérfélékben és süteményekben kis mennyiségű búzalisztet helyettesítettek az új liszttel, a pékáruk táplálóbbak és jobb ízűek lettek.

Hasonló kísérleteket korábban még nem végeztek széles körben süteményekkel.

Faizan Ahmad és munkatársai ezért a cukros süteményekben a búzaliszt egy részét banánhéjliszttel akarják helyettesíteni, hogy fel tudják mérni a sütemény tápértékét, eltarthatóságát és fogyasztói elégedettséget.

A banánhéjliszt előállításához a kutatók érett, sérülésmentes banánokat hámoztak meg, majd a héjakat blansírozták, szárították és finom porrá őrölték. A port különböző mennyiségben vajjal, sovány tejporral, porcukorral, növényi olajjal és búzaliszttel keverték össze, így öt adag cukros süteményt készítettek, majd megsütötték őket.

A banánhéjliszt mennyiségét 0-ról 15%-ra növelve a tételekben barnább és keményebb termékeket kaptak, ami a héjak megnövekedett rosttartalmának volt köszönhető. Emellett a banánhéjlisztet tartalmazó sütik egészségesebbek, kevesebb zsírt és fehérjét, nagyobb mennyiségű fenolt és jobb antioxidáns aktivitást mutattak, mint a hagyományos sütik.

Egy képzett szakértői testület megállapította, hogy a banánhéjlisztet a legkisebb mértékben (7,5%) helyettesítő sütiknek volt a legjobb az állaga és a fogyasztók körében ez aratta a legnagyobb sikert a többi süti variációval ellentétben.

Ez az újfajta banánhéjlisztes süti keverék három hónapig szobahőmérsékleten is jól eltartható volt. A hosszú tárolási idő után ugyanolyan íze volt, mint a csak sima fehérlisztből készült változatoknak. Mivel a sütemények némi banánhéjliszttel dúsíthatók anélkül, hogy ez befolyásolná a fogyasztói elégedettséget, a kutatók szerint sokkal többen fogják a jövőben kipróbálni a banánhéjliszttel való sütést.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

Most nyílik a szilva?!

Szeptember első felében virágzó szilvafákat és díszfákat – főleg vadgesztenyét – is láthattunk. Hogy lehetséges ez? Jó dolog és a hosszú őszt jelzi, vagy inkább káros jelenség? Esetleg mutat valamit, amit a termesztőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia? Az őszi virágzás mindenképpen jelzésértékű, mégpedig elsősorban a fák gyenge erőnlétére utalhat. De több tényező együttes hatása ez a jelenség.

Az élelmiszerbiztonság első szereplője a fajtanemesítő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szántóföldi növényfajták okirat átadásával egybekötött ünnepséget tart tartott az idén 70 éves székkutasi Növényfajtakísérleti Állomáson. A jeles eseményen az új növényfajták nemesítőházainak képviselői vehették át a munkájuk elismeréséért járó okleveleket.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

Fontos az őszi felkészülés

A kajszi és a szilva élettani betegségei, gyors pusztulása szerteágazó okokra vezethető vissza, az egyik a fák erőnléte, amiben nagy szerepe van a tápanyagellátásnak. Cegléden a fák őszi feltöltésének részleteiről esett szó, és a szilvafajta-gyűjtemény ígéretes egyedeit is láthattunk.