0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Korábban a Magyar Mezőgazdaság is beszámolt arról, hogy egy német vállalat hozta létre Európa legnagyobb vertikális mezőgazdasági létesítményét – az Egyesült Királyságban. A dubaji repülőtér mellett átadott létesítmény ennek közel háromszorosa.

Egy dubaji élelmiszerboltban a polcokon található spenót valószínűleg Európából származik vagy akár az Egyesült Államokból. A korlátozott termőföld és víz miatt az Egyesült Arab Emírségek élelmiszereinek körülbelül 90%-át importálják. De egy raktárszerű épületben, a dubaji repülőtér közelében, egy új, függőleges farmon mostanra közel 1 millió kilogramm helyi leveles zöldet termesztenek évente.

A 40 millió dollár összköltségből létesült ECO1 nevű farm ma a világ legnagyobb vertikális farmja, a több mint 330 000 négyzetméteres létesítményben polcok sorakoznak, ahol salátát, spenótot, rukkolát és vegyes zöldségeket termesztenek.

„A méret számít az élelmiszer-előállító térben” 

– mondja Craig Ratajczyk, a Boston melletti a Crop One vertikális mezőgazdasági vállalat vezérigazgatója, amely az Emirates Flight Cateringgel társult a farm felépítéséhez. A többi beltéri farmhoz hasonlóan az új létesítmény is automatikusan követi és beállítja a világítást, a páratartalmat, a tápanyagokat és egyéb tényezőket a növények növekedésének fokozása érdekében. De a termelés növelése segít a technológia költségeinek szétosztásában. „Ha ekkora dologról beszélünk, a közgazdaságtan jól működik” – mondja Ratajczyk. „Tehát nagyon jövedelmező farmról van szó.”

A létesítmény emellett 95%-kal kevesebb vizet használ fel, mint amennyi a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges lenne az Egyesült Arab Emírségek területén és nem használnak peszticideket vagy gyomirtó szereket. Mivel ellenőrzött környezetben folyik a termesztés és azonnal a boltokba vagy a légitársaság fedélzetére kerülnek a zöldségek, ezért nem kell őket megmosni fogyasztás előtt. Kevesebb a logisztikai okokból bekövetkező sérülés és a megromlott termékek.

Az Egyesült Arab Emirátusok közel 10 millió lakosa által naponta fogyasztott zöldeknek csak egy töredékét fogja biztosítani a Bustanica névre keresztelt komplekszum.

De valószínűleg további nagy beltéri gazdaságok is érkeznek a területre. Abu-Dzabiban a kormány a közelmúltban 100 millió dollárt fektetett be a beltéri gazdálkodásba, beleértve egy új kutatóintézetet, amely a vertikális gazdálkodási módszerek és technológia fejlesztésén dolgozik. Szakértők becslése szerint világszerte a vertikális mezőgazdasági ágazat 9,7 milliárd dollárra nőhet a következő négy évben.

Forrás: thenationalnews.com